Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2019. szeptember 21.
Hetvenkét éves a horror királya

Hetvenkét éves a horror királya

Isten éltesse Stephen Kinget, a horror műfajának nagymesterét, aki a mai napon töltötte be 72. életévét!

Stephen Edwin King 1947-ben született a Maine állambeli Portlandben. Apja még gyermekkorában elhagyta a családot, édesanyja egyedül nevelte őt és bátyát, Davidet. Sok költözést követően végül ismét Maine államban telepedtek le, ahol King édesanyja a két gyermek mellett idős szüleiről is gondoskodott. King 1966-ban leérettségizett, majd tanulmányait a Maine Egyetemen folytatta angol szakon. Ekkorra már megjelent az „I Was A Teenage Grave Robber” (Fiatal sírrabló voltam) című története egy amatőr magazinban (Comics Review), 1967-ben pedig első komolyabb novellája (melyért már honoráriumot is kapott) „The Glass Floor” (Az üvegpadló) címmel a Startling Mystery Stories nevű magazinban.

Másodéves hallgatóként minden héten publikált az egyetemi lapban, és aktívan részt vett az egyetem politikai életében is. Az iskolai könyvtárban ismerkedett meg Tabitha Spruce-szal, akit 1971-ben feleségül vett. Mivel King a középiskolai tanári diploma megszerzését követően nem talált rögtön tanárként állást, napról napra éltek a korábbi megtakarításokból, diákhitelből és egy ipari mosodában végzett munkából. A kereset kiegészítésére több novellát is eladott férfimagazinoknak, melyek többsége később az Éjszakai műszak-ban és más kötetekben jelent meg. 1971 őszén kezdett dolgozni egy középiskolában, ami mellett esténként és hétvégenként folytatta az eladásra szánt novellák írását, valamint a regények tervezését. Két évvel később a Doubleday & Co kiadó elfogadta a Carrie kéziratát, melyet 1974-ben adtak ki. King ezzel egy időben már írta következő regényét, a Borzalmak városát, majd mikor alig egy évre Coloradóba költöztek, megírta A ragyogást. Miután 1975-ben visszaköltöztek Maine-be, vettek egy házat, ahol befejezte a Végítéletet és A holtsávot. Rövid angliai tartózkodás után 1978-ban ismét költöztek, hogy Stephen kreatív írást taníthasson a Maine Egyetemen, majd 1980-ban Bangorban (Maine) telepedtek le. Az 1970-es évek végén kezdett bele abba a műbe, ami végül A Setét Torony sorozattá nőtte ki magát. A regényfolyam első részét 1977 és 1981 között közölte a The Magazine of Fantasy and Science-Fiction nevű lap, mára pedig nyolc része van, melyek mindegyike megjelent magyarul is az Európa Könyvkiadó gondozásában. King szintén a hetvenes évek végén kezdett Richard Bachman álnéven publikálni.

Mára a műfaj kiemelkedő alakjaként tartják számon, tucatnyi könyvét és egyéb írását adaptálták filmvászonra. Legújabb regénye, A kívülálló című thriller idén szeptemberben jelent meg.

A kívülálló

A kívülálló

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2019.09.09.
A Mr. Mercedes - Aki kapja, marja - Agykontroll trilógia után Stephen King - vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester - ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot. Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak.