Nincs engedélyezve a javascript.
lapful_ikon-1.png
Carta TEEN Kiadó
2021. január 13.
Lezárult az Enola Holmes-per

Lezárult az Enola Holmes-per

A könyves világ hírei

A Nancy Springer Enola Holmes rejtélyes ügyei című könyvsorozatán alapuló Enola Holmes kétségtelenül 2020 legsikeresebb Netflix-filmjei közé tartozik. A Sherlock Holmes fékezhetetlen lendületű, ám testvérénél sokkal szerethetőbb természetű tinédzser húgáról szóló film több héten keresztül vezette a Netflix magyar toplistáját, ami nem is csoda, hiszen neves szereplőgárdájával és sodró történetével 2 óra tömény szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Azonban nem mindenki volt lenyűgözve Enola Holmes elsöprő sikerétől: az eredeti Sherlock Holmes-történeteket megalkotó Sir Arthur Conan Doyle örökségét ápoló alapítvány nem sokkal a megjelenése után pert indított a film készítői, a könyvsorozat szerzője és minden közreműködő ellen. Az ok igen különös: a vádak szerint a történet túl érzelmesnek, a nőkkel szemben túl udvariasnak állítja be a fiatal Sherlock Holmest.

Sir Arthur Conan Doyle örökségének jogvédelme már nagyrészt elévült, azonban 10, 1923 és 1927 között megírt késői történet továbbra is az alapítvány tulajdonát képezi. A szóban forgó film ugyan Nancy Springer szellemi termékén alapul, az alapítvány mégis úgy ítélte, a készítők olyan elemeket vettek át az eredeti Sherlock Holmes-regényekből, melyek még szerzői jogvédelem alatt állnak. Sherlock Holmes karaktere ugyanis sokáig hűvös racionalizmusáról és távolságtartó, nyers modoráról volt híres, és csak Sir Arthur Conan Doyle késői történeteiben vált a nőkkel (és kutyákkal) szemben tisztelettudóvá és érzelmessé, miután a szerző több hozzátartozóját is elveszítette az első világháborúban. A szerző örökösei úgy vélték, ha az Enola Holmes-film készítői már a fiatal detektívet is felruházzák ezekkel a tulajdonságokkal, azzal megsértik az író eredeti, szerzői jog által védett koncepcióját, hiszen ő csak a kései történeteket szánta ilyen jellegűeknek. A Netflix szerint azonban „az érzelmek és személyiségi jegyek szimplán nem levédhető elemek, és a jogvédelmi törvény értelmében az olyan általános jelenségek, mint a kedvesség, az empátia és a tisztelet – még akkor is, ha ezeket egy szerzői jogvédelem alatt álló karakter fejezi ki –nyilvánosak, mindenki által felhasználhatók.”

A pert több hónapos egyeztetés után végül nemrég mindkét fél beleegyezésével ejtették. Bár nyilvános bejelentés a lezárás menetéről nem érkezett, Aaron Moss, a Copyright Lately szakértője úgy gondolja, megegyezés születhetett az ügyben a felek között. Szórakozottan hozzátette:

„Talán maga Sherlock Holmes képes lenne felgöngyölíteni az ügyet.”

Az Enola Holmes rejtélyes ügyei-könyvsorozat első két kötete az L&L Kiadó gondozásában jelent meg tavaly, és máris nagy népszerűségnek örvend a fiatal magyar olvasók körében. Hamarosan pedig érkeznek a további kötetek is…

Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Nancy Springer
L&L Kiadó, Carta TEEN Kiadó
Enola Holmes rejtélyes ügyei
Az Enola Holmes rejtélyes ügyei-sorozat első része.
Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak.
Enola Holmes - A balkezes kisasszony esete

Enola Holmes - A balkezes kisasszony esete

Nancy Springer
L&L Kiadó
Enola Holmes rejtélyes ügyei
Az Enola Holmes rejtélyes ügyei-sorozat második része.
Enola Holmesnak egymagában kell boldogulnia a világ legnagyobb, legmocs-kosabb és legveszélyesebb városában, miközben a világ leghíresebb nyomozója - történetesen a bátyja -, Sherlock Holmes vadászik rá. Szabadsága érdekében menekülnie kell a családja elől, de hol találhat társakra?

Előrendelhető könyvújdonság

Enola Holmes - A halálos virágcsokor esete

Enola Holmes - A halálos virágcsokor esete

Nancy Springer
Carta TEEN Kiadó, 2021.
Enola Holmes rejtélyes ügyei
Mindenki tudja, hogy dr. Watson Sherlock Holmes jobbkeze, így eltűnése óriási döbbenetet vált ki. Még magának Sherlocknak sincs fogalma arról, hol lehet hűséges barátja. Enola figyelmét felkelti a rejtélyes eset, de vannak egyéb gondjai is: bátyjai továbbra is keresik, és lelepleződése katasztrofális következményekkel járna.