Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. április 12.
Mit tegyél, ha a stressztől nem tudsz olvasni?

Mit tegyél, ha a stressztől nem tudsz olvasni?

Kultúra és életmód

Tapasztaltad már, hogy amikor stresszes vagy szorongó vagy, nehezebben kezdesz bele az olvasásba, esetleg lassabban fogod fel az olvasott bekezdéseket? Hadd áruljuk el, nem vagy egyedül! A járványhelyzet sokunknak nagyon megterhelő, aggódunk az egészségünkért, a munkakörülményeinkért, esetleg egyszerűen csak nehezen bírjuk a bezártságot, és ez kihatással lehet kedvenc elfoglaltságunkra is. Pszichológusok ugyanis kimutatták, tényleges összefüggés van az egyén mentális állapota és az olvasási készségei között.

„A stressz és a különféle traumák nagymértékben befolyásolják a kognitív készségeket, a koncentrációt, a fogékonyságot a tanulásra, és igen, akár az olvasási készségeket is” – nyilatkozta Alyssa Williamson, traumatikus élményekre specializálódott pszichológus.

De miért is van ez így? Amikor stresszesek vagyunk, vagy úgy érezzük, nyomás nehezedik ránk, az agyunk védekező funkcióra áll át: felkészül arra, hogy harcoljunk, védekezzünk, esetleg észrevétlenek maradjunk. Ekkor az agyunknak az a része, ami a matematikai feladatokért, a mély gondolkodásért, és többek között az olvasásért felelős, kikapcsol, háttérbe szorul addig, míg újra biztonságban érezzük magunkat. Jó hír azonban, hogy ez csak átmeneti állapot, és bizonyos technikák segítségével elősegíthetjük, hogy visszataláljunk az olvasás szeretetéhez.


Először is fontos, hogy ne helyezzünk magunkra még nagyobb nyomást amiatt, mert éppen nem élvezzük annyira az olvasást. Mi, könyvimádók hajlamosak vagyunk az olvasás szeretetére a személyiségünk egy részeként gondolni, és hangsúlyozni is, ezért könnyen rosszul érezhetjük, szinte hamisnak gondolhatjuk magunkat, ha esetleg mégsem lelünk annyi örömöt az olvasásban. Semmi baj, jóból is megárthat a sok! Engedj meg magadnak egy kis pihenést, töltsd az idődet más hobbijaiddal. Hidd el, hamarosan visszakívánkozol a könyvespolcodhoz is!


Olvass olyat, amit valóban élvezel! Ugye te is vettél már meg könyvet azért, mert nagy klasszikusnak számít, vagy „mert most mindenki erről beszél”? Ha ideiglenesen nehezebbnek találod az olvasást, akkor pihentesd ezeket egy kicsit a polcon, és válassz inkább olyat, amit valóban szeretsz. Lehet ez egy régi kedvenced, esetleg kedvelt szerződnek egy új könyve. Az élet bizony túl rövid ahhoz, hogy olyat olvass, amit nem élvezel.


Végül, de nem utolsósorban, próbálkozz előbb rövid történetekkel, cikkekkel! Az olvasás nem sokban különbözik más szabadidős tevékenységektől, időt és gyakorlást igényel, hogy belelendülj. Kezdő futóként, ugye, nem indulnál rögtön maratonon? Gondolkodj az olvasásról is hasonlóan! Keress rövid történeteket, izgalmas cikkeket, és szép lassan építsd fel olvasási szokásaidat a hosszú regényekig.

Bettina Szombati
Bettina Szombati
2020. április 21. 16:28
Válaszolok
Köszönöm ezt a cikket, jól esett a lelkemnek. Jó érzés tudni, hogy más is szokott ebben a cipőben járni. :)