Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2020. január 24.
„Úgy tűnik, későn érő típus vagyok, hogy most jutottam el ide…”

„Úgy tűnik, későn érő típus vagyok, hogy most jutottam el ide…”

Interjú

Sandor Papp kiskamasz kora óta írónak készült. Magyar nyelv és irodalom, valamint kommunikáció szakos végzettséggel rendelkezik, később forgatókönyvírást tanult. Szerkesztő-újságíróként dolgozott az IPM-nek, a GEO-nak, rövid ideig az Intelligent Life-nak. Évekig Máltán élt. Jelenleg a következő regénye (az Ugorj! előzménytörténe) megírásán dolgozik.

Miért döntöttél úgy, hogy az újságírói munkásságod mellett, illetve helyett regényírásba kezdesz?

A fikciós írás sokkal hamarabb, szinte gyerekkorom óta érdekelt, mint az újságírás. Utóbbi egy nagyon szeretett munka, míg előbbire, mint hivatásomra készültem. Úgy tűnik, későn érő típus vagyok, hogy most jutottam el ide, de a hosszú évek szövegírói és forgatókönyvírói tapasztalatai nélkül nem hiszem, hogy sikerült volna.

Mi inspirálta az Ugorj! kalandos történetét, gyönyörű helyszíneit?

Volt szerencsém huzamosabb ideig Máltán élni, ami bár egy pici ország, egészen elképesztően sokszínű, nyitott, elfogadó és inspiráló hely. Igazi multikulturális közeg, ahol ráadásul süt a nap és vakítóan kék a tenger. Természetesen, ahogy az a regény hangvételéből is kiderül, ott sem csupán játék és mese az élet, azonban az érzelmi amplitúdóit sokkal intenzívebben tudja megélni a nyitott elméjű ember, mint ahogy máshol tapasztaltam. Ez remek alapot nyújtott az Ugorj! megírásához, a többi fantázia.

Elsőkönyves íróként mi volt számodra a legnehezebb a regény megírásában?

Természetesen a tapasztalatlanság. Illetve az, hogy korábban forgatókönyveket írtam, ami ugyancsak történetmesélés, de merőben más formátumban és szerkezetben. Igyekeztem ebbéli ismereteimet az egyes szám első személyű narratívában is kamatoztatni, ami szabadságot adott, ugyanakkor sokkal szorosabban kellett tartanom a gyeplőt, nehogy öncélúan szétfolyjon a szöveg.

Az Ugorj! műfajilag nehezen kategorizálható: első pillantásra könnyed koktélregénynek tűnik, azonban kortárs szépirodalmi elemeket hordoz, történetvezetése pedig a thrillerekre hajaz. Te kinek ajánlanád a könyvet?

Szándékosan mostam el, illetve tartottam homályban a zsánert, annak ellenére, hogy a mainstream műfaja, illetve a befogadói igénylik ezt.

Úgy van ez, mint a filmeknél, ha a néző mást, illetve mást is kap, mint amit vár, akkor vagy nagyon nagy csodára lel, vagy csalódik.

Éppen a napokban néztem újra Darren Aronofsky Anyám! című mesterművét, amivel nem tudok betelni, de bizonyára sok moziba járónak fejtörést okozott, hiszen merőben másfelé kanyarodott, mint az előzetesekből várhatták. Ez mindig kockázat, de abban bízom, az Ugorj!-hoz inkább hozzátesz az egzakt műfaji kategóriák közötti lavírozás. Magam is úgy gondolom, ez a regény nem való mindenkinek, mégsem szűkíteném le a célközönsége táborát, olvassa mindenki, és érdeklődve várom az elemző véleményeket!

Úgy tudjuk, már a következő köteteden dolgozol. Ezt milyen témában írod?

Az Ugorj! felvet, illetve nyitva hagy olyan kérdéseket,amelyek lehetővé teszik, hogy egy előzménykötetet írjak. Természetesen önmagában is érthető és élvezhető történet lesz, ami a megismert főhősön keresztül kapcsolódik a máltai sztorihoz, de más helyszínen, más fókuszokkal. A vázlatát készítem egyelőre, és úgy tervezem, az első könyv tapasztalataival ennek a megírása gyorsabban megy majd.

Ugorj!
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Ugorj!

Sandor Papp
Alexandra Kiadó (A)
Ben, aki a holtszezon kellős közepén, januárban érkezik Máltára, talán maga sem tudja, kicsoda: holland újságíró, geológus egy Afrika melletti szigetországból, vagy egy hozzánk hasonló, kiégett közép-európai? A harmincas évei végén járó titokzatos férfi máltai bárokban tölti napjait, múltjáról semmit sem tudunk, tervei nincsenek.