Nincs engedélyezve a javascript.
A tengeren várlak
Elolvastam
Tetszik

A tengeren várlak

Válogatott elbeszélések

Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
2 000 Ft
3+2
Itojama Akiko, a kortárs japán irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb képviselője. Közgazdászként japán nagyvállalatoknál dolgozott, aztán 2001-ben kilépett, és 2003-ban már íróként debütált. A legrangosabb japán irodalmi díjat, az Akutagavát 2006-ban kapta meg, kötetünk címadó elbeszéléséért.
Leírás a könyvről

"-Először nézzünk meg egy filmet, aztán mit szólna egy teához? - kérdezte a szatír. El se mosolyodott. Az volt az arcára írva, hogy ha nem tetszik, nyugodtan tessék hazamenni."

Itojama Akiko, a kortárs japán irodalom egyik legismertebb és legnépszerűbb képviselője 1966-ban született Tokióban, jelenleg Gunma megyében él (a főváros viszonylagos közelségében, de csendes helyen). A patinás Vaszeda Egyetem politikatudományi és közgazdasági karának elvégzése után egy iparvállalatnál kapott állást, megtapasztalta tehát a japán vállalatok működését, sőt áthelyezésben is bőven volt része: dolgozott Fukuoka, Nagoja és Takaszaki városában is. 2001-ben azután kilépett, és 2003-ban már íróként debütált, a kötetünkben is szereplő Csak duma az egész című elbeszéléssel, amelyért megkapta a Bungakukai folyóirat új felfedezetteknek járó díját, és rögtön jelölték a legrangosabb japán irodalmi díjra, az Akutagavára is. Utóbbit többszöri jelölés után, 2006-ban kapta meg, kötetünk címadó elbeszéléséért.

Itojama Akiko műveit számos ázsiai nyelvre lefordították, néhány írása angolul és franciául is olvasható, de válogatott kötete magyarul jelenik meg először.

A kötet ötletét és a fordító munkáját Itojama Akiko végig lelkesen támogatta, amiért hálás köszönet illeti. E sodró erejű, élvezetes elbeszélések közül kettő (Hálaadás a munkáért, A tengeren várlak) a japán vállalatok világába enged betekintést: hogyan tudja vagy nem tudja megtalálni a helyét egy nő az eredetileg csak férfiakra tervezett rendszerben, és hogyan határozza meg a vállalat a munkaidőn kívüli életet és kapcsolatokat is. A Hálaadás a munkáért emellett egy informális házasságközvetítés szórakoztató leírását is tartalmazza.

A NEET egy Japánban egyre nagyobb méreteket öltő jelenséget mutat be: a NEET-ek olyan fiatalok, aki kivonulnak a társadalomból, nem járnak iskolába, nem dolgoznak - és nem is próbálnak változtatni ezen a helyzeten. Az elbeszélés egyik szereplője már kilépett ebből az állapotból - hogyan próbál segíteni barátjának, aki még mindig a NEET-fiatalok táborát gyarapítja?

A Zsákutcás eset egy talán egyoldalú szerelmen alapuló, de bizonyosan elszakíthatatlan, felemás férfi-nő kapcsolat alakulását ábrázolja, a Csak duma az egész pedig egy sor nehezen definiálható férfi-nő kapcsolatot vázol fel, a középpontban egyetlen nővel, aki körül egyebek mellett depressziós jakuzát, merevedési zavaros önkormányzati képviselőt és internetes oldalon ismerkedő szatírt is találunk.

Adatok
Raktári kód:
151180
ISBN:
9630787215
EAN:
9789630787215
Megjelenés:
2009.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
224
Méret [mm]:
101 x 185 x 10
Tömeg [g]:
160
Hozzászólások