Nincs engedélyezve a javascript.
Pécs
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szállítás:
1-5 munkanap
Készleten
Újszerű antikvár könyv
Elérhető darabszám:
2
999.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
Menedéket és emberi letelepedésre alkalmas helyet talált már az őskőkor embere is e tájon. A Mecsek-hegység védelmében kétezer évvel ezelőtt fejlődött várossá Sopianae. A római birodalom fontos kereskedelmi és katonai útvonalai mentén kialakult település Pannónia egyik tartományának, Valerianak lett közigazgatási székhelye a III. század végén.
Leírás a könyvről
Menedéket és emberi letelepedésre alkalmas helyet talált már az őskőkor embere is e tájon. A Mecsek-hegység védelmében kétezer évvel ezelőtt fejlődött várossá Sopianae. A római birodalom fontos kereskedelmi és katonai útvonalai mentén kialakult település Pannónia egyik tartományának, Valerianak lett közigazgatási székhelye a III. század végén. Területén és közvetlen környékén a múlt század óta napjainkig folyamatosan kerülnek elő római kori leletek. A feltárt díszes épületmaradványok és művészi alkotások arról tanúskodnak, hogy a rómaiak e vidéken jólétben éltek, és élvezték az akkori magas szintű városi kultúra minden kényelmét. A birodalom felbomlása után Pannónia népeinek élete egyre nehezebbé vált. Lakossága az állandó csatározásokban erősen megfogyatkozott, területeiket a barbár törzsek támadásaitól már nem tudták megvédeni.

A város római jellegét a IV. és V. század fordulóján elvesztette. A barbárok megjelenését a pannóniai műveltség hanyatlása követte. A népvándorlás négy és fél évszázados időszaka alatt hunok, keleti gótok, gepidák, longobárdok, avarok és frankok váltották egymást az egykor virágzó településen.
Sopianae nevét egy IX. századi feljegyzés szerint 'ad Quique (martyrum) basilicas', később a 'Quinque ecclesiae' 'Öt templom' névformák váltották fel. Szent István király 1009-ben ez utóbbi néven emelte püspöki székhellyé Pécset.

Könyvünk fotói és szövegei mozaikszerűen idézik a város középkori és legújabbkori történelmének fontosabb eseményeit. A fotókon és a képeket kísérő rövid történelmi utalásokban néha együtt jelenik meg a múlt és a jelen.

A háromszázhuszonöt színes fotót tartalmazó kiadvány a történelmi, építészeti és művészeti emlékekben gazdag város különös hangulatát, folyton változó, megújuló atmoszféráját mutatja be.
A könyv képzeletbeli sétaútjai főleg a Belvárosban, majd a külvárosok néhány figyelemre méltó nevezetességének bemutatása után a Mecsek tájaira vezetnek.
Adatok
Raktári kód:
100045
ISBN:
963808653X
EAN:
9781110011339
Megjelenés:
1995.
Kötésmód:
cérnafűzött kötött
Oldalszám:
176
Méret [mm]:
210 x 245 x 20
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
840
Hozzászólások
 
Hasonló termékek