Nincs engedélyezve a javascript.
Mindennek vége!
Elolvastam
Tetszik

Mindennek vége!

Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója

Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
3 490 helyett
2 967 Ft
-15 %
A napló Andrássy Ilona beszámolója a hadikórházakban szerzett tapasztalatairól, a magyarok kezdeti háborús lelkesedését követő egyre súlyosabb csalódásáról, kiábrándulásáról, céltalanságáról. Vallomás szerelemről és hazáról.
Leírás a könyvről

Andrássy Ilona a kiegyezés nagy formátumú politikusának, csíkszentkirályi és krasznahorkai gróf Andrássy Gyulának az unokája, Katinkának, a "vörös grófnőnek" a nővére volt. Több nyelven beszélő, a politika és a művészet iránt érdeklődő, művelt kisasszony. 1909-ben feleségül ment rajongva szeretett vőlegényéhez, Esterházy Pál grófhoz. Pápai kastélyukból rendszeresen eljártak a budapesti "világba", ki-kiruccantak Bécsbe, elutaztak Olaszországba nyaralni vagy az Alpokba zergére vadászni. Élték az arisztokraták kellemes gondokkal teli életét.

Kitört a háború. Pál gróf tartalékos huszár főhadnagyként bevonult. Kezdetben a frontvonal mögött, később az első vonalban szolgált.

Ilona sok más arisztokrata fiatalasszonnyal együtt jelentkezett a Vöröskeresztbe. Nagy szerepe volt abban, hogy a szanitécek mellett nők is teljesíthettek frontszolgálatot. Megpróbált hivatalosan a férje frontszakaszára kerülni, de az olasz hadszíntérre irányították. Eközben érte a hír, hogy Pál 1915 júniusában az oroszokkal vívott ütközetben elesett.A napló Andrássy Ilona beszámolója a hadikórházakban szerzett tapasztalatairól, a magyarok kezdeti háborús lelkesedését követő egyre súlyosabb csalódásáról, kiábrándulásáról, céltalanságáról. Vallomás szerelemről és hazáról.

A kötet alapjául szolgáló kéziratos hagyaték 1971-ben került elő a dénesfai Cziráky-kastélyon végzett tatarozási munkálatok során egy befalazott rekeszből. A leveleket, feljegyzéseket, fényképeket tartalmazó anyagot a győri Rómer Flóris Múzeum őrzi.Olvasson bele: Részlet a könyvbőlA Könyvjelző magazin 2014. novemberi számában megjelent cikk: Asszony a front mögöttA Könyvjelző magazin 2014. decemberi számában megjelent interjú Püski Levente történésszel: Büszkeség, áldozat, balítéletA Könyvjelző magazin 2015. márciusi számában megjelent cikk: Panoptikum a lábjegyzetekbenA Könyvjelző magazin 2015. július-augusztusi számában megjelent cikk: Lajcsi, ezek még rád várnak

Adatok
Raktári kód:
738874
ISBN:
9630799324
EAN:
9789630799324
Megjelenés:
2015.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
264
Méret [mm]:
160 x 235 x 25
Tömeg [g]:
480
Hozzászólások