Nincs engedélyezve a javascript.
A hálátlanság
Elolvastam
Tetszik
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
1 400 Ft
3+2
Finkielkraut könyve – Julien Bendát parafrazálva - az „írástudók megtérítésének” egyik nagyon szép tanúsága. Ugyanakkor beszédes példa arra, hogy a francia értelmiség egy igen jelentékeny részét már nem a nagypolitikai szükségszerűség, hanem a személyes létből kisarjadó morál mozgatja.
Leírás a könyvről

A neves francia gondolkodó, publicista és közéleti ember "beszélgetős" könyve öt fejezetre oszlik. Az első esszé (Az ellenségek és a démonok) az újra felfedezett európai individualizmus önmeghatározása, morális számvetés, mely azt a megtermékenyítő erőt állítja előtérbe, ami az Európa meg- és elrablásával kapcsolatos traumát Közép-Európa újrafelfedezése révén igyekszik orvosolni. A második írásban (A feledékeny jelen) tágul a témakör, az európai tablóra a Közel-Kelet is felkerül. A harmadik esszé (Lemondás a nyelvről) a francia-kanadai példán a nacionalizmus lehetőségeit gondolja újra. A negyedik "beszélgetésben" (Az élők szemérmetlensége) Finkielkraut a radikális demokratizmus és a konzervatív létszemlélet együttes feladatairól szól, miközben őszinte revíziót tart önnön szellemi fejlődését illetően, nyomatékkal szólva a saját 1968-as múltjáról is. Ötödszörre (Miért vagyunk ennyire morálisak?) a globalizálódás ellentmondásai kerülnek sorra, a homogenizáció és a kisebbségi radikalizmus ellentmondásainak fénytörésében.

Finkielkraut könyve - Julien Bendát parafrazálva - az "írástudók megtérítésének" egyik nagyon szép tanusága. Ugyanakkor beszédes példa arra, hogy a francia értelmiség egy igen jelentékeny részét már nem a nagypolitikai szükségszerűség, hanem a személyes létből kisarjadó morál mozgatja.

Adatok
Raktári kód:
124654
ISBN:
9630770113
EAN:
9789630770118
Eredeti megnevezés:
L'ingratitude
Megjelenés:
2001.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
202
Méret [mm]:
100 x 185 x 13
Tömeg [g]:
180
Hozzászólások