Nincs engedélyezve a javascript.
Európa Könyvkiadó
január 24.
95 éves korában meghalt Christoper Tolkien

95 éves korában meghalt Christoper Tolkien

Aktualitások

95 éves korában elhunyt Christopher Tolkien akadémikus, író, szerkesztő és fordító, J.R.R. Tolkien legkisebb fia.

A Gyűrűk Ura írójának harmadik gyermekeként Christopher 1924-ben született Leedsben, majd Oxfordban nőtt fel. A második világháború alatt csatlakozott a brit Királyi Légierőhöz, majd rövid ideig egy dél-afrikai kiképzésen szolgált. A háborút követően visszatért Oxfordba, ahol folytatta angol nyelvi és irodalmi tanulmányait. Később angoltanárként dolgozott az Oxfordi Egyetemen.

Már gyermekkorában hallgatta Zsákos Bilbó történeteit, később pedig a Középföldéről készült térképek javításával, újrarajzolásával segítette édesapját A Gyűrűk Ura megszületésénél. J.R.R. Tolkien 1973-as halála után Christopher apja munkásságának egyik legfőbb kutatója lett – a hagyaték rendszerezőjeként számos posztumusz művet szerkesztett és adott ki.

Nélküle nem olvashattuk volna többek között A szilmarilokat, a Befejezetlen regéket, a Középfölde históriája sorozat köteteit, vagy éppen a nemrég megjelent Húrin gyermekei, Beren és Lúthien, Gondolin bukása könyveket – írta munkásságáról a Magyar Tolkien Társaság.

Tolkien egyébként nem nézte jó szemmel A Gyűrűk Urát övező hírverést, és Peter Jackson filmadaptációja sem nyerte el a tetszését – szerinte üzletet csináltak a történetből.

Christopher Tolkien 1975 óta Franciaországban élt, az ország déli részén fekvő Draguignanban hunyt el január 16-án.