Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. január 24.
95 éves korában meghalt Christoper Tolkien

95 éves korában meghalt Christoper Tolkien

A könyves világ hírei

95 éves korában elhunyt Christopher Tolkien akadémikus, író, szerkesztő és fordító, J.R.R. Tolkien legkisebb fia.

A Gyűrűk Ura írójának harmadik gyermekeként Christopher 1924-ben született Leedsben, majd Oxfordban nőtt fel. A második világháború alatt csatlakozott a brit Királyi Légierőhöz, majd rövid ideig egy dél-afrikai kiképzésen szolgált. A háborút követően visszatért Oxfordba, ahol folytatta angol nyelvi és irodalmi tanulmányait. Később angoltanárként dolgozott az Oxfordi Egyetemen.

Már gyermekkorában hallgatta Zsákos Bilbó történeteit, később pedig a Középföldéről készült térképek javításával, újrarajzolásával segítette édesapját A Gyűrűk Ura megszületésénél. J.R.R. Tolkien 1973-as halála után Christopher apja munkásságának egyik legfőbb kutatója lett – a hagyaték rendszerezőjeként számos posztumusz művet szerkesztett és adott ki.

Nélküle nem olvashattuk volna többek között A szilmarilokat, a Befejezetlen regéket, a Középfölde históriája sorozat köteteit, vagy éppen a nemrég megjelent Húrin gyermekei, Beren és Lúthien, Gondolin bukása könyveket – írta munkásságáról a Magyar Tolkien Társaság.

Tolkien egyébként nem nézte jó szemmel A Gyűrűk Urát övező hírverést, és Peter Jackson filmadaptációja sem nyerte el a tetszését – szerinte üzletet csináltak a történetből.

Christopher Tolkien 1975 óta Franciaországban élt, az ország déli részén fekvő Draguignanban hunyt el január 16-án.