Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2021. április 21.
A bolognai könyvvásár idén online esemény lesz, Egyiptom azonban meg szeretné nyitni kapuit a kairói könyves rendezvény látogatói előtt

A bolognai könyvvásár idén online esemény lesz, Egyiptom azonban meg szeretné nyitni kapuit a kairói könyves rendezvény látogatói előtt

A könyves világ hírei

A könyvrajongók világszerte reménykedtek abban, hogy a 2020-as évet meghatározó „korona-időszak” után 2021-ben, a hagyományos könyvvásárok megrendezése újra lehetővé válik. A körülmények azonban máshogy alakultak.

A világhírű Bologna Children’s Book Fair (Bolognai Gyermek- és Illusztrációs Könyvvásár) eddig minden évben közel 30 000 látogatóval és mintegy 1400 kiállítóval büszkélkedhetett, 80 különböző országból. Az elmúlt 50 évben saját globális közönséget alakítottak ki; minden tavasszal a könyves világ valamennyi területéről érkeznek látogatók az eseményre, így kiadók, könyvkereskedések és nyomdák képviselői, valamint grafikusok, szerzők, fordítók, könyvtárosok, tanárok is megfordulnak a vásáron.

Az iparágvezető könyves esemény szervezői 2021. április 9-én hivatalosan is bejelentették, hogy az idei rendezvény – a jelenlegi járványhelyzetet figyelembe véve – személyesen nem lesz látogatható. Ám a könyvvásár semmiképp sem maradhat el, hiszen rengeteg az érdeklődő idén is, ezért megrendezésére – a tavalyihoz hasonlóan, már másodszorra – online keretek között kerül sor, június 14. és 17. között. A szervezők elárulták, a rendezvény idén számos újdonságot tartogat, és invitálják a publikumot, hogy csatlakozzanak új online közösségi terükhöz is. Az eseménnyel kapcsolatos újdonságokról a https://www.bolognachildrensbookfair.com oldalon olvashatunk.

A Cairo International Book Fairt (Kairói Nemzetközi Könyvvásár) az arab kiadói világ legrégibb és legfontosabb eseményeként emlegetik, ami nem véletlen, hiszen az egyik legrangosabb nemzetközi irodalmi rendezvény; 2006-ban világszerte a második legnagyobb könyvvásárnak nyilvánították. Az Egyiptomi Könyvszervezet gondozásában, 1969 óta minden évben megrendezik, s mintegy 2 millió látogatót és több száz könyvkiadót vonz a világ különböző tájairól.

Az eredetileg idén januárra meghirdetett eseményt fél évvel elhalasztották, mert bár a helyi szabályok akár lehetővé is tehették volna az vásár megrendezését, a globális vírushelyzet miatt a külföldről való beutazás, illetve a tömeges részvétel sem jöhetett szóba. Jelenlegi állás szerint június 30. és július 15. között tervezik megtartani a nagyszabású rendezvényt (ez a megszokott időtartamhoz képest 4 nappal többet jelent). Ha a vásár meg is valósul, a résztvevők száma várhatóan jóval kevesebb lesz a korábbi évekhez képest, mégsincs eddig semmi arra utaló tájékoztatás, hogy az eseményt online formában tartanák meg. Az egyiptomi hatóságok a fejlemények folyamatos követésével egész idő alatt tárgyalnak a könyvvásár megrendezési lehetőségeiről, illetve Görögország mint díszvendég részvételéről.

És hogy mi a helyzet Magyarországon? A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége januári döntése alapján az eredetileg 2021. április 23–26. között tervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – a magyar olvasóközönség talán legfontosabb eseménye – ősszel kerül megrendezésre. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a Könyvfesztivál díszvendég országa Lengyelország lesz, és a tervek szerint az Európa Könyvkiadó szerzője, Szvetlana Alekszijevics díszvendégként részt vesz majd a rendezvényen. A magyar könyves közösség másik fontos eseményét, a 92. Ünnepi Könyvhetet június 10. és 13. között tartják meg a Vörösmarty téren, a jelenlegi tervek szerint személyes formában.

Aggodalomra azonban semmi ok: a Moobius – akárcsak tavaly – az idei évben is gondoskodik arról, hogy a tavasz se maradjon könyves események nélkül! 2020 fontos tanulsága, hogy a közös élményszerzés akkor is lehetséges, ha személyesen nem is találkozhatunk, így hamarosan két online programsorozattal is jelentkezünk! Kövess minket, és nemsokára megtudhatod a részleteket…