Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. május 24.
A KGB merényletének lett áldozata a Nobel-díjas író? Kinek állt érdekében örökre elnémítani Albert Camus-t?

A KGB merényletének lett áldozata a Nobel-díjas író? Kinek állt érdekében örökre elnémítani Albert Camus-t?

Előrendelhető újdonság

Camus kiállt az 1956-os magyar forradalom mellett. Meg kellett állítani! Bárhogy?

A bukás, A pestis, Az idegen című regények világhírű, 1957-ben Nobel-díjjal kitüntetett írójának 1960. január 4-ei közúti baleset okozta halála mindig is kétkedéssel töltötte el műveinek és politikai állásfoglalásának ismerőit – a sejtelmük most talán beigazolódni látszik! A krimibe illő oknyomozói, a baleset körülményeit részleteiben feltáró írás szerint a szálak – Prágán keresztül – Moszkvába vezetnek: a szovjet hatalomnak és személyesen a szovjet külügyminiszternek Camus már igencsak szúrta a szemét harcias, az igazságot kendőzetlenül a világ elé táró politikai nyilatkozataival – főként az 1956-os magyar forradalom vérbe fojtása miatt.

Vajon tényleg kiment a parancs a KGB-nek az író elhallgattatása ügyében? A baleset látszatának fenntartása, a botrány eltussolása a francia titkosszolgálati szervezeteknek is érdekében állt? Giovanni Catelli könyvében mindenki választ talál a kérdésekre.

Albert Camus 1960. január 4-én hunyt el. Barátjával és kiadójával, Michel Gallimard-ral egy autóbalesetben lelték halálukat, úton Párizs felé. Az autójuk a széles, forgalomtól mentes főúton egyszer csak „keringőzni kezdett”, fához csapódtak – Camus-nek betört a koponyája és eltört a nyakcsigolyája. A rajongóit és tisztelőit soha nem hagyta nyugodni a kérdés: vajon tényleg egy banálisan abszurd, mindennapi, közúti balesetben vesztették el a Nobel-díjas, politikai állásfoglalásaival is nagy figyelmet keltő írót? Vagy?…

Az olasz újságíró, Giovanni Catelli ötven évvel később a cseh költő, író és műfordító – többek közt Allen Ginsberg és Borisz Paszternak írásainak cseh nyelvre átültetője –, Jan Zábrana naplójában talál egy bejegyzést, ami mindaddig mindenkinek elkerülte a figyelmét: egy szovjet kapcsolatokkal rendelkező ismerőse azt állítja, hogy Albert Camus autóbalesete megrendezett volt, a KGB merénylete végzett az íróval. Catelli nem nyugszik, utánajár az ügynek és megpróbálja felgöngyölíteni, alátámasztani az állítást. Titkos találkozókon vesz részt egykori (?) titkos ügynökökkel, éjszakai telefonbeszélgetéseket folytat hidegháborús hírszerzőkkel – minden afelé mutat, hogy olyan dolgot piszkált meg, aminek a napvilágra kerülésének ma sem örülnének a hatalmak vezetői. Sem az oroszok, sem a franciák…

De miért is bökte a szovjetek szemét Camus? A könyv meggyőzően érvel a döntő mozzanat, azaz az 1956-os magyar forradalom eltiprása, Nagy Imréék kivégzése okán évekig cikkeket író, nyilatkozó, a szovjet hatalom hazugságait leleplező, különösen a szovjet külügyminiszter, Sepilov felelősségét forszírozó, a világ figyelmét újra meg újra az eseményekre irányító szerző „szükségszerű” elnémítása mellett.

Camus halála

Camus halála

Giovanni Catelli
Európa Könyvkiadó
„Van egy férfi, aki nagyon sok dolgot tud, mert vannak forrásai, ahonnan ezeket összeszedegetheti. Nagyon furcsa dolgot hallottam tőle. Azt állítja, hogy azt az 1960-as közúti balesetet, amelyben Camus meghalt, a szovjet titkosszolgálat szervezte meg. Az autó egyik kerekébe elhelyeztek egy olyan eszközt, ami nagy sebességnél kivágta a gumit.

Albert Camus készleten lévő művei

Az idegen

Az idegen

Albert Camus
Európa Könyvkiadó, 2016.
Albert Camus talán leghíresebb regénye L'étranger címmel a 20. század derekán, 1942-ben látott először napvilágot. Népszerűségét mutatja, hogy mintegy negyven nyelvre fordították le, 1967-ben, Luchino Visconti rendezésében film is készült belőle. Témája a camus-i filozófia alapélménye: az abszurd.
A pestis - Sziszüphosz mítosza

A pestis - Sziszüphosz mítosza

Albert Camus
Európa Könyvkiadó, 2011.
Európa Diákkönyvtár
A mű a pestissel jelképezi – szimbolikus formában és meggyőzően – a fasizmus iszonyatát. Egy csendes kisvárosban pestisjárvány tör ki, s egyre inkább elhatalmasodva, egyre több embert legyilkolva hatalmába keríti a várost. A regény egyike Camus legnépszerűbb műveinek.