Nincs engedélyezve a javascript.
fb_logo_01-1.jpg
Cartaphilus Könyvkiadó
2021. december 15.
„A Radioaktív életre kelt történelem és műalkotás egyben. Ragyog az energiától, akárcsak a rádium.”

„A Radioaktív életre kelt történelem és műalkotás egyben. Ragyog az energiától, akárcsak a rádium.”

Könyvajánló

Maria Skłodowska 24 éves korában, 1891-ben költözik Varsóból Párizsba, ahol a hő és a mágnesesség kutatásával foglalkozó Pierre Curie laboratóriumában kezd el dolgozni. Nem sokkal később egymásba szeretnek, majd összeházasodnak – kutatásuk eredménye pedig átformálja az egész világot.

Lauren Redniss csodálatos illusztrációkkal és kortárs fotókkal teli könyvében Marie és Pierre Curie rendkívüli szerelme elevenedik meg, amely alapjaiban változtatta meg a történelem folyását, korábban elképzelhetetlen csodákat és borzalmakat szabadítva az emberiségre. A Radioaktív lenyűgöző életrajz és igazi műalkotás.

„Káprázatos könyv. A Radioaktív életre kelt történelem és műalkotás egyben. Ragyog az energiától, akárcsak a rádium.” – Richard Rhodes, Az atombomba története szerzője

„A Radioaktív számtalan csodát rejt. A színek hirtelen elsöprő érzelmekbe fordulnak, a történelem két, egymást ölelő, megnyúlt alakba zsugorodik, majd egy robbanásszerű szóáradatban újra kitágul. Ebben a szenvedélyről és felfedezésekről szóló, végtelenül eredeti könyvben Lauren Redniss megalkotta a saját, egyedi műfaját.” – Nicole Krauss, A szerelem története szerzője

Marie Curie lengyel származású fizikus és kémikus volt, korának egyik leghíresebb tudósa. A párizsi Sorbonne-on ismerkedett meg Pierre Curie professzorral, akivel 1895-ben házasságot kötöttek. A Nobel-díjas házaspár nevéhez köthető többek között a periódusos rendszer bővítése, valamint két új, meglepő tulajdonságokkal rendelkező elem, a rádium és a polónium felfedezése. Emellett azt is felismerték, hogy a radioaktivitás atomi tulajdonság, ezzel egy új tudományos korszak hajnalát hirdetve. A Curie-k kutatásai döntő szerepet játszottak a röntgensugarak kifejlesztésében is – az első világháború alatt Curie maga segédkezett a mentőautók röntgenberendezéssel való felszerelésében.

1903-ban nyerték el első Nobel-díjukat (fizika), majd 1906-ban Pierre egy különös balesetben elhunyt, Marie pedig innentől kezdve annak szentelte életét, hogy folytassa a közösen megkezdett munkát. Átvette a megüresedett tanári állást is, így ő lett az első nő, aki a Sorbonne-on tanított. 1911-ben aztán elnyerte második Nobel-díját (kémia), és újra szerelmes lett, ezúttal a nős fizikus Paul Langevinbe. Az 1920-as évek végére egészségi állapota fokozatosan romlásnak indult, amiben nagy szerepet játszott az, hogy nagy energiájú sugárzásnak volt kitéve kutatásai során. 1934. július 4-én, leukémiában hunyt el.

„A Curie család munkájának megkezdése óta eltelt évszázadban küzdöttünk a nukleáris fegyverek elterjedésével, vitatkoztunk a sugárzás orvosi kezelésben betöltött szerepéről, és az atomenergiát az éghajlatváltozás problémájának megoldásaként fontolgattuk. A Radioaktív című könyvben Lauren Redniss ezeket a vitatott kérdéseket egy 19. századi párizsi szerelmi történethez kapcsolja.” (Amazon)

A hét fejezetre bontott Radioaktív rendkívül érdekes és informatív olvasmány, amely a tudósoktól származó eredeti idézetek mellett az író saját riportjait is tartalmazza, melyeket 3 kontinensen készített tudósokkal, mérnökökkel, fegyverkezési szakemberekkel, atombomba-túlélőkkel, valamint Marie és Pierre Curie saját unokájával is.

Mindemellett a könyv egy vizuális utazás Marie Curie életébe, káprázatos kollázsstílusban elmesélve. Redniss több mint 100 színes kollázst tervezett kézzel, hogy elmesélje a kutató élettörténetét, a romantika és az intrika olykor szeszélyes, olykor kísérteties keverékével. Az archív fotókat és képeket káprázatos vonalrajzokkal és lebilincselő elbeszéléssel ötvöző Radioaktív sokkal több, mint egy művészeti könyv vagy egy képregény: lenyűgöző vizuális életrajz és igazi műalkotás.

„…pazarul illusztrált vizuális életrajz… A Radioaktív mélyreható bepillantás a tudomány legnagyszerűbb együttműködésébe.” – Vogue

Radioaktív
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Radioaktív

Lauren Redniss
Cartaphilus Könyvkiadó
Marie Skłodowska 24 éves korában, 1891-ben költözik Varsóból Párizsba, ahol Pierre Curie laboratóriumában kezd el dolgozni. Nem sokkal később egymásba szeretnek, és összeházasodnak - kutatásuk eredménye pedig átformálja az egész világot.

Kapcsolódó hírünk

pionee_nok_marie_c.jpg
Marie Curie – A nő, aki kétszer is megváltoztatta a világot
Cikksorozatunk következő részében a kétszeres Nobel-díjas lengyel származású feltalálónő életét mutatjuk be.