Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
április 8.
Áprilisi programok és újdonságok kiadóvezetőnk ajánlásával

Áprilisi programok és újdonságok kiadóvezetőnk ajánlásával

Könyvajánló

Kedves Olvasóink!

 

Bízom benne, hogy mindannyian boldog, a szeretteitek körében töltött húsvéti ünnepeken vagytok túl, és most újult lendülettel tudjátok kiélvezni a jó időt, a hosszabb nappalokat.

 

A könyvszakmát ismét behálózó bizonytalanságban nehéz nekem fesztelenül indítanom ezt a hónapot. Mint tudhatjátok, az Alexandra Kiadócsoport alapköve és legfontosabb célkitűzése, hogy minél több ember számára elérhetővé tegye az olvasás élményét és számos jótékony hatását, a könyvvásárlás lehetőségét. Ha naprakészek vagytok az ország híreit illetően, értesülhettetek róla, hogy a legfrissebb fejlemények ezen hitvallásunk megvalósítását igencsak megnehezíthetik. Nem szeretnék ennél többet nyilatkozni az ügyben mindaddig, amíg nem tudhatjuk, milyen irányba sodródik majd a könyves szakma. Ugyanakkor egy dologról szeretnélek biztosítani benneteket, az olvasóinkat: hogy akármi is lesz a tervezett változtatások eredménye, mi továbbra is töretlenül azon fogunk dolgozni, hogy az olvasók érdekeit szem előtt tartva, szeretettel és nagy odaadással folytassuk a könyvek kiadását és értékesítését.

Mindaddig, amíg nem tudok nektek biztosabbat mondani, arra szeretnétek biztatni benneteket, hogy használjátok ki az előrendelés nagyon kedvezményes lehetőségét, hiszen így tudjuk nektek a legjobb áron biztosítani az újdonságainkat – ráadásul előrendelőként mindenki másnál (még a könyvesboltoknál is) hamarabb kaphatjátok kézhez az egyes újdonságokat! És bizony rengeteg kivételes könyv érkezik a gondozásunkban a közeljövőben.

A napsütés meghozta a könyves programokat is: rögtön húsvét másnapján egy telt házas, zenés irodalmi esten mutattuk be Háy János legújabb, Boldog boldogtalan című regényét Juhász Anna, Orvos-Tóth Noémi és Petruska András közreműködésével. A József Attila-díjas író legújabb alkotása nyolcmilliárd emberről szól – akiknek történetei egymásnak adják a stafétát a boldogságot keresve, vagy épp a boldogtalanságot elfogadva. De vajon mi a boldogság feltétele? Magunk határozzuk-e meg, vagy elődjeink – esetleg azok, akiket szeretni merünk? Ahogy Háy János regényei esetén már megszokhattuk, rengeteg érzelem és értékes gondolat rejtőzik ebben a könyvben, Orvos-Tóth Noémi szavaival élve, „Háy János egy-egy mondata több hónapnyi terápiás beszélgetés kiindulópontjai lehetnének”.

Boldog boldogtalan
Kiadóvezetőnk kedvence

Boldog boldogtalan

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2024.03.25.
Ennek a könyvnek nyolcmilliárd ember a szereplője, köztük két töritanár, három színésznő, három magyartanárnő, két pszichológus, egy sátoraljaújhelyi könyvtáros és maga az elbeszélő is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállat. Egy regény, amelyben történetek adják át a stafétát újabb történeteknek.

Nemsokára, április 13-án az Európa Könyvkiadó elsőkönyves szerzőpárosa, a drámaíróként ismert és elismert Kovács ikrek mutatkoznak be az V. NIOK-napon, amelyre még kaphatók jegyek! Lesz majd minden című regényükben egy tipikus magyar falu tipikus falusi családjának élő és holt tagjai kísérgetik és segítik át egymást a magyar történelem 20. századi buktatóin. Igen ám, de minden nemzedékben akadnak renitensek, akik nemcsak többre, de főleg másra vágynak: hagynák a kapálást, mernek egyéb életről álmodni, és a pletykás vénasszony koalíció uralta falu határait is maguk mögött hagynák. Csakhogy lehetséges-e egy emberöltő alatt kudarcok, tragédiák nélkül kilépni az évszázados hagyományokból? A Kovács ikrek sziporkázóan szellemes, mesésen mágikus regénye erre a kérdésre is választ kínál.

Lesz majd minden
Kiadóvezetőnk kedvence

Lesz majd minden

Kovács Dominik, Kovács Viktor
Európa Könyvkiadó, 2024.04.04.
„Úgy van az, hogy az ember gyereke spórul, törekszik, spórul, törekszik, spórul, törekszik, amíg csak bele nem vénül ebbe, ki nem hullik a haja meg a foga, s akkor hirtelen valami könnyebbséget érez a bal bordája alatt” - vallják generációk óta a Nádor vármegyei Égetthalmon tősgyökeres Balogh család tagjai, akiknek annyira a vérükbe ivódik a gyarap

A mágikus realizmus rajongóinak egy másik kivételes regényt is szeretnék ajánlani: Emilia Hart Vészlény – Boszorkányok lányai című kötete megjelenése után elsöprő nemzetközi sikert aratott, az Amazon és a The New York Times is 2023 legjobb regényei közé választotta, míg a Goodreads közössége 2023 legjobb történelmi regényének szavazta meg. A három, évszázadok által elválasztott nőről szóló regény varázslatos, felkavaró olvasmány a megtörhetetlen női akaraterőről és a természet gyógyító erejéről. A Vészlény május végén érkezik magyar nyelven – addig is azonban hoztunk nektek egy interjút a szerzővel, amellyel hangolódhattok erre a különleges könyvre!

Vészlény - Boszorkányok lányai
Kiadóvezetőnk kedvence

Vészlény - Boszorkányok lányai

Emilia Hart
Alexandra Kiadó (A)
Várható megjelenés: 2024.05.28.
2019. Kate az éj leple alatt menekül el Londonból családja düledező vidéki házikójába. A borostyánnal beszőtt ház és a körülötte burjánzó kert mintha teljesen más világba tartozna, mint ahonnan idemenekült erőszakos partnere elől. A lány azonban arra is rájön, hogy a rég meghalt nagy-nagynénje, Violet által ráhagyott hely titkokat rejteget...
„A mágikus realizmus által befogadhatóbb módon lehet ábrázolni az emberi természet sötét oldalát” – Interjú Emilia Harttal, a Vészlény – Boszorkányok lányai szerzőjével
„A mágikus realizmus által befogadhatóbb módon lehet ábrázolni az emberi természet sötét oldalát” – Interjú Emilia Harttal, a Vészlény – Boszorkányok lányai szerzőjével

A Moobius magazinja most inspirációiról, a világról alkotott képéről és a Magyarországgal való – meglepően közeli – kapcsolatáról kérdezte a szerzőt.

Tracy Wolff rajongói azonban már most örülhetnek, hiszen a napokban megérkezett a nyomdából a Kísértés! A nagy sikerű Sóvárgás-sorozat ötödik részében végre fény derül arra, mi történt Grace-szel abban a néhány hónapban, amelyről semmi nem maradt meg az emlékezetében, és megismerhetjük az elképzelhetetlent: Grace és Hudson első egymásra találását. Persze tudom, hogy akik igazán gyorsan olvasnak, akár már túl is lehetnek ezen a regényen, így nagy örömömre elárulhatom: idén befejezzük a sorozatot, terveink szerint ősszel érkezik majd az Uralkodás!

Kísértés
Kiadóvezetőnk kedvence

Kísértés

Tracy Wolff
Cartaphilus Könyvkiadó, 2024.04.16.
Sóvárgás
Végre fény derül arra, mi történt Grace-szel abban a néhány hónapban, amelyről semmi nem maradt meg az emlékezetében… Miután a lány megpróbálta megvédeni szerelmét akár az élete árán is, egy sötét szobában eszmél. Nem tudja, hol van, hogyan került ide, és ami még ennél is rosszabb, nincs egyedül.
Sóvárgás

Sóvárgás

Tracy Wolff
Vonzódás

Vonzódás

Tracy Wolff
Vívódás

Vívódás

Tracy Wolff
Hadakozás

Hadakozás

Tracy Wolff

Hasonló aktualitással tudom ajánlani nektek Cixin Liu Háromtest-trilógiáját, amely bár nem új megjelenés, de most debütált a Netflixen a regények alapján készített minisorozat, amely a streamingszolgáltató eddigi legnagyobb költségvetésű sorozata. A Hugo-díjas és kilencszeres Galaxy-díjas kínai szerző úgy nyilatkozott, szerinte van élet a Földön kívül – és regénytrilógiájában felvázolta a legijesztőbb, legborzalmasabb lehetőséget. Sci-fi-rajongóknak kihagyhatatlan mind a sorozat, mind pedig a könyvek, amelyeket természetesen utánnyomással pótlunk, hogy minden régi és új rajongónak lehetősége legyen a könyvespolcára tenni azokat!

A Háromtest-probléma
Kiadóvezetőnk kedvence

A Háromtest-probléma

Cixin Liu
A sötét erdő
Kiadóvezetőnk kedvence

A sötét erdő

A háromtest-trilógia 3/2

Cixin Liu
A halál vége
Kiadóvezetőnk kedvence

A halál vége

A háromtest-trilógia 3/3

Cixin Liu

További, elképesztően izgalmas, már előrendelhető utánnyomásaink a Kristálybiblia 2. és 3., amelyek 10 év után először idén ősszel lesznek újra elérhetőek! A téma első számú útmutatójának számító Kristálybiblia folytatásai összesen több mint 450 új kristályt mutatnak be, köztük a grönlandi köveket és az új generációs, magas rezgésű köveket, amelyek a spirituális alkímiában is használatosak, valamint a gyógyítás és átalakulás szolgálatában állnak.

Kristálybiblia
Kiadóvezetőnk kedvence

Kristálybiblia

Amit a kristályokról tudni érdemes

Judy Hall
Kristálybiblia 2
Kiadóvezetőnk kedvence

Kristálybiblia 2

Judy Hall
Kristálybiblia 3
Kiadóvezetőnk kedvence

Kristálybiblia 3

Judy Hall

Ne feledjétek: hónap végén érkezik végre Stephen King legújabb regénye, a Holly, amelyben visszatér a Mester egyik legellenállhatatlanabb és zseniálisan találékony szereplője, Holly Gibney, hogy megoldja azt a hajmeresztő rejtélyt, amely a városa lakóinak eltűnése mögött áll. A hátborzongató regényt mind a kritikusok, mind pedig a nemzetközi olvasók Stephen King legjobbjai között emlegetik, így izgatottan várom, mit gondolnak majd a magyar olvasók róla!

Holly
Kiadóvezetőnk kedvence

Holly

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2024.04.30.
Stephen King egyik legellenállhatatlanabb és zseniálisan találékony szereplője, Holly Gibney ebben a lebilincselő regényben tér vissza megoldani azt a hajmeresztő rejtélyt, amely a város lakóinak eltűnése mögött áll.
Fordította: Neset Adrienn

A romantikus történetek kedvelőinek Jessica Redland óriási sikerű Tüskésmajor-sorozatát ajánlom. Miután az összetört szívű Samantha Wishaw egy sünmentő központ formájában friss célra lel életében, nemsokára új barátokat is szerez, és szíve lassan gyógyulni kezd a békés Tüskésmajorban. Amikor pedig a legkevésbé számítana rá, a szerelem is rátalál, ám szabad reménykednie ennyi csalódás után? Elvégre az életben más is akad a szerelmen túl: például sünök.

Tüskésmajor - Váratlan szerelem
Kiadóvezetőnk kedvence

Tüskésmajor - Váratlan szerelem

Jessica Redland
Pioneer Books, 2024.04.30.
Tüskésmajor
Samantha Wishaw nem reménykedik már a boldogságban, miután végig kellett néznie, ahogy élete szerelme másvalakit vesz feleségül, családja pedig ellene fordul. Ám az életben más is akad a szerelmen túl: például sünök.

Ha inkább a történelmi regények foglalkoztatnak benneteket, a neves amerikai szerző, Eliza Knight valós tényeket és fikciót mesterien vegyítő regénye, Az új kezdetek könyvesboltja tökéletes választás lehet számotokra. A washingtoni könyvkurátor, Lucy rájön, hogy élete különös módon fonódik össze Nancy Mitfordéval, az imádott és irigyelt Mitford nővérek egyikével – és minden egy apró könyvesbolttal függ össze, amely óriási hatást gyakorol két más országból és különböző korból származó nő életére is. Az új kezdetek könyvesboltja lenyűgöző módon mesél az újrakezdésről és a könyvek szeretetéről.

Az új kezdetek könyvesboltja
Kiadóvezetőnk kedvence

Az új kezdetek könyvesboltja

Eliza Knight
Alexandra Kiadó (A), 2024.03.25.
Anglia, 1938. Nancy Mitfordnak látszólag mindene megvan az egész ország által imádott és irigyelt Mitford nővérek egyikeként: szépség, vagyon, jól csengő név és elismertség. Ám a csillogó felszín alatt meghúzódó valóság teljesen más.

A II. világháború elfeledett történeteinek olvasói pedig A fiú, aki igazságot szolgáltatott című újdonságokat várhatják izgatottan. Josef Lewkowicz életrajzában elmeséli, hogyan élt túl hat koncentrációs tábort, majd vadászta le az egyik leghírhedtebb náci tömeggyilkost, a Schindler listájában is megörökített płaszówi mészáros, Amon Göthöt. Josef hosszú évtizedeken át hallgatott a holokauszt során átéltekről és azutáni tetteiről; csak a rémségek elfelejtésére vágyott. Azonban kilencvenhat évesen úgy vélte, meg kell szólalnia, hogy mindez ne történhessen meg újra. Ez a könyv az ő tanúságtétele, és a holokauszt egyik legfontosabb, eddig ismeretlen története.

A fiú, aki igazságot szolgáltatott
Kiadóvezetőnk kedvence

A fiú, aki igazságot szolgáltatott

Hogyan éltem túl hat koncentrációs tábort, majd vadásztam le az egyik leghírhedtebb náci tömeggyilkost

Josef Lewkowicz
Alexandra Kiadó (A)
Várható megjelenés: 2024.04.30.
"Kilencvenhat éves vagyok, készen állok találkozni Istenemmel, amikor magához szólít. Iszonyatos dolgokat láttam: rituális akasztásokat, vaktában lelőtt embereket, kimondhatatlan kegyetlenséget, a kannibalizmus romlottságát."

Bízom benne, hogy frissen érkezett és hamarosan megjelenő újdonságaink között mindannyian találtok kedvetekre való olvasmányt. Mikor ezeket a sorokat olvassátok tőlem, én már a bolognai könyvvásáron válogatom nektek az elkövetkezendő évek gyermekkönyvújdonságait. Különösen izgalmas ez az utazás számomra, hiszen most először veszünk részt ehhez hasonló eseményen Narinával – ám biztos vagyok benne, hogy nem utoljára. Hiszen akármilyen változások is következzenek be az életben – legyen szó a saját életemről vagy a könyvpiacéról –, az sosem áll meg, így én és az Alexandra Kiadócsoport sem fogunk!

 

Szeretettel:
Matyi Alexandra