Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. április 5.
Az Asperger-szindrómás, modern Robin Hood igaz története

Az Asperger-szindrómás, modern Robin Hood igaz története

Előrendelhető újdonság

Nemsokára Magyarországon is kapható lesz Ben Machell Egy szokatlan bűnöző krónikája című regénye. Machell nem számít kezdőnek az írói világban, azonban korábbi munkái nem könyvekhez kötődtek: hivatalosan a The Times és a The Times Magazine újságírójaként dolgozik, és publikációkban is közreműködik. Most viszont egy új területen próbálta ki magát, és megírta első saját könyvét.

Szinte hihetetlen, de az Egy szokatlan bűnöző krónikája igaz történeten alapszik.

Az elismert újságíró felfedi egy fiatal bankrabló életét, aki a modern kor Robin Hoodjának vallja magát, és könyvében igyekszik rekonstruálni a 2007-ben elkövetett bűncselekményeket. Ezt a furcsa esetet még érdekesebbé teszi, hogy a szokatlan bűnöző Asperger-szindrómás, és nem önös haszonszerzésből követte el tetteit, hanem azért, hogy pénzt adjon a szegényeknek.

Ben Machell könyvének megírása közben közvetlen kapcsolatban állt a modern Robin Hooddal, valós nevén Stephen Jackley-vel, aki a könyv anyagához megosztotta vele teljes naplógyűjteményét. A naplóbejegyzések az egész elbeszélést végigkísérik, az eredmény pedig különös intimitást kölcsönöz Jackley merész és zavaró történetének. Rávilágít a mentális állapotára és azokra a kihívásokra, amelyekkel saját életében és azon túl is szembesülnie kellett.

Az antikapitalista érzelmű brit egyetemi hallgató, Stephen Jackley 2007-ben, a globális pénzügyi válság hajnalán úgy dönt, itt az ideje a kezébe venni a dolgokat. Mivel a kapitalizmus mérhetetlen szegénységhez és ökológiai katasztrófához vezet, a magányos és elszigetelt Stephen egy hatalmas Szervezet létrehozását tervezi, amely változtathat a dolgokon. És mivel ez rengeteg pénzbe kerül, Stephen bankrablónak áll. Modern Robin Hoodként küzd a mindent tönkretevő gazdasági rendszer és a bankok ellen: el akarja venni a gazdagok pénzét, hogy a szegényeknek adja.

Húszéves, magányos, tapasztalatlan elkövető: aligha fogadna bárki is nagy tétben vállalkozása sikerére. Stephen azonban fél év leforgása alatt tíz rablási kísérletet hajt végre, és több ezer fontot zsákmányol úgy, hogy az angol rendőrség mindvégig sötétben tapogatózik – holott még a DNS-mintáját is megszerzik rögtön az első, balul sikerült bankrablás alkalmával.

Stephen persze végül lebukik, és Asperger-szindrómájára is fény derül. És ezzel tovább nő a megválaszolásra váró kérdések száma. Harcolhatunk-e nemtelen eszközökkel a nemes cél érdekében? Enyhítő körülmény-e az Asperger-szindróma, vagy épp ellenkezőleg? Felelőssé tehető-e Stephen működésképtelen családja a később általa elkövetett bűncselekményekért? És vajon tud-e új életet kezdeni valaki ilyen múlttal a háta mögött? Ben Machell dokumentumregénye a krimi izgalmát pszichológiával és társadalomkritikus gondolatokkal övező, vérbeli 21. századi olvasmány, amely után másként tekintünk a jól ismert, mindennapi dolgokra is.

A The Guardian így ír róla: „Ben Machell lenyűgöző könyvének egyik erőssége, hogy türelemmel tárja fel a főszereplő viselkedésének különböző motivációit. […] Az újságírók és a bűnözők közötti együttműködés gyakran rosszul végződik, az előbbieket becsapják az utóbbiak, vagy elnyerik azok bizalmát, és megbánás nélkül elárulják őket. Machell könyve tiszteletre méltó kivétel. Jelentős segítséget kapott az alanyától anélkül, hogy feladta volna a szerkesztői szabadságot, vagy teljes mértékben megvásárolta volna az események főszereplője szerinti változatát.”

Az egyszerű bankrablás mögött egy árnyalt érzelemvilágú ember sokrétű története áll, akit küzdelmei arra késztettek, hogy olyan világot hozzon létre, amelyben mindennek ellenére sikeres lesz, amíg csak tud.

Egy szokatlan bűnöző krónikája
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Egy szokatlan bűnöző krónikája

Ben Machell
Alexandra Kiadó (A), 2022.04.11.
Az antikapitalista érzelmű brit egyetemi hallgató, Stephen Jackley 2007-ben, a globális pénzügyi válság hajnalán úgy dönt, itt az ideje a kezébe venni a dolgokat. Mivel a kapitalizmus mérhetetlen szegénységhez és ökológiai katasztrófához vezet, a magányos és elszigetelt Stephen egy hatalmas Szervezet létrehozását tervezi, amely változtathat a dolgokon.