Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
április 24.
Egy új kutatás kimutatta: a felnőttek több mint fele azt kívánja, bárcsak több ideje lenne olvasni

Egy új kutatás kimutatta: a felnőttek több mint fele azt kívánja, bárcsak több ideje lenne olvasni

A könyves világ hírei

Az 5000 fő részvételével készült angliai kutatás szerint a felnőttek negyede csak nyaraláskor olvas, átlagosan 2,3 könyvet egy kirándulás alatt. Kiderült, hogy ez azért is lehetséges, mert az emberek magabiztosabbak a könyvválasztásaik terén, amikor nincsenek otthon.

front_view_composition_with_different_books.jpg

A kérdőív során arra is fény derült, hogy több a férfi nyaraló-olvasó, mint a nő. Az emberek 30%-a rejtélyes regényeket, 29%-a pedig inkább thrillereket olvas szívesen. Az olvasók 29%-a nyúl romantikus regényekhez a nyaralás alatt, mivel kínosnak érzik ezeket nyilvános helyeken olvasni (például tömegközlekedés közben). A tanulmányban városok szerint is vizsgálták az olvasottságot. A legtöbben Belfastban és Brightonban olvasnak, a legkevesebben pedig Leicesterben. 22% más műfajú könyvet olvas a nyaralás alatt (Birmingham, Cardiff, Newcastle), míg a legtöbben Manchesterben maradnak a megszokott regénytípusoknál. A fent említett romantikus regények kapcsán azt az eredményt kapták a kutatók, hogy Liverpool, Wolverhampton és Bristol lakói inkább olyan helyen olvasnának románcot, ahol távol vannak az árgus tekintetektől.

A felnőttek egyharmadának az olvasás helyett más szabadidős tevékenység a prioritás; 26%-uk pedig még ezekhez is túl elfoglalt a munkája miatt. A többség még mindig ragaszkodik a papíralapú könyvhöz (68%), és csak 17% részesíti előnyben az e-book-olvasókat.

Otthonukban az emberek több mint fele az ágyban olvas, nyaralás közben pedig nagy százalékban a medencénél, a szobában vagy a teraszon csapnak fel egy jó könyvet.

clouse_up_beautiful_woman_enjoying_breakfast.jpg

A TUI utazási üzletlánc szóvivője azt mondta, egyre több hotelükben található meg a könyvcsere lehetősége, mivel fontosnak tartják, hogy vendégeik időt fordítsanak a pihenésre, amit egy jó könyvvel könnyen el lehet érni. A szóvivő úgy fogalmazott:

„A könyvcsere egy növekvő trend, amit a saját hoteljeinkben is láttunk, ahogy az olvasók könyveket hagynak ott más nyaralóknak.”

Idén nyáron a TUI Blue egy új rendszert vezet be, ahol az olvasóknak egy kis cetlit, összefoglalót kell hagyniuk a többieknek a könyv mellé, amire leírják, miért szerették – vagy éppen miért utálták – az adott könyvet.