Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. október 24.
Egyedülállóan izgalmas történet egy borgyűjteményről, amelyet elloptak a cártól, elrejtettek a nácik elől, hogy aztán egy sydney-i illetőségű borkereskedő bukkanjon rá

Egyedülállóan izgalmas történet egy borgyűjteményről, amelyet elloptak a cártól, elrejtettek a nácik elől, hogy aztán egy sydney-i illetőségű borkereskedő bukkanjon rá

Előrendelhető újdonság

„Végre egy (majdnem?) krimi, amelyben nincsenek hullák (tényleg nincsenek?), és a hajsza nem egy tonna arany, hanem több tízezer palack különleges bor után folyik. (Tényleg: kié lesz az aranyat érő gyűjtemény?)” – Bodó Judit, tokaji borász

John Baker és Nick Place regénye, a Sztálin borospincéje egyedülállóan izgalmas történet egy borgyűjteményről, amelyet elloptak a cártól, elrejtettek a nácik elől, hogy aztán egy sydney-i illetőségű borkereskedő bukkanjon rá. Lélegzetelállító olvasmány életről, halálról, valamint (csillagászati árú) eltört borospalackokról. Megjelenése után hamar bestseller lett Ausztráliában, és mind belföldön, mind külföldön nagy médiafeltűnést keltett.

Mi teszi varázsossá ezt a történetet? Az élvezetes elbeszélésmód, és az, hogy könnyen emészthető stílusban ad történelemleckét, miközben bevezet számtalan titokba a borhamisítás rejtelmeitől a bordeaux-i borok lényegéig. S mellé számos fogvacogtató mozzanat összetört palackokkal és – ki tudja, tán összetört csontokkal…

A Sztálin borospincéje tempós és lebilincselő; a borrajongóknak, a gasztronómia kedvelőinek, a történelem szerelmeseinek és az utazásmániásoknak egyaránt tetszeni fog.

A csúcsborok tündöklő, kifinomult, és olykor megmosolyogtató világa az utóbbi években a figyelem középpontjába került. A Sztálin borospincéje új színnel gazdagítja a palettát. A szerzőket nagy nemzetközi médiafigyelem övezi, a könyv fantasztikus kritikákat kapott.

Két férfi egy olyan borgyűjtemény nyomába ered, amely túl mesésen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Kutatásaik során végül több ezer palack rendkívül értékes, ritka, évszázados borra bukkannak, amelyekről kiderül, hogy még az utolsó orosz cár és Joszif Sztálin gyűjteményének darabjai voltak.

Sztálin borospincéje

Sztálin borospincéje

John Baker, Nick Place
Európa Könyvkiadó, 2021.11.22.
John Baker és Nick Place regénye egyedülállóan izgalmas történet egy borgyűjteményről, amelyet elloptak a cártól, elrejtettek a nácik elől, hogy aztán egy sydney-i illetőségű borkereskedő bukkanjon rá.

John Baker a ’90-es évek végére nagy értékű muzeális borok és borritkaságok kereskedőjeként vált ismertté. Vállalkozó kedvű és kalandvágyó ember lévén természetesnek vette, hogy alkalmi üzleti partnere, Andrew Simon őt keresi meg azzal a titokzatos borlistával, amihez foghatót sem John, sem jobbkeze, Kevin nem látott még. A listáról kiderült, hogy Oroszország utolsó cárja, II. Miklós borgyűjteményének katalógusa. A forradalom után – amelynek során a cárt és teljes családját kivégezték – a borok az állam birtokába kerültek. Később, immáron Sztálin tulajdonaként a nácik előretörése miatti aggodalomból az egész készletet nagy titokban egy távoli grúz borászatba szállították.

Fél évszázaddal később híre kelt, hogy a borritkaság-gyűjtemény a föld alatt rejtőzik, olyan helyen, amely egyetlen ismert térképen sem szerepel. John és Kevin merész, kalandos – és akár veszélyekkel fenyegető utazásra indult, hogy kiderítse, vajon tényleg léteznek-e ezek a borok, és vajon a gyűjtemény megvásárolható és elszállítható-e egy jelentős londoni aukciósházba.

A Sztálin borospincéje Sydney-től Párizs, Bordeaux és New York érintésével Tbilisziig tartó vad, olykor hajmeresztő utazás a csúcsborok világában. A tünékeny kincs nem más, mint egy sok millió dollárt érő, lélegzetelállító borgyűjtemény. A szereplők között feltűnik Sztálin, Hitler, II. Miklós cár, és több jelentős grúz üzletember – s mindez annak a legújabb kori orosz üzleti világnak a születése táján, amely később Putyin és az ő oligarcháinak világává fejlődött.

„Egy kicsit thriller, egy kicsit fordulatos kalandtörténet, történelmi utazás és érdekfeszítő betekintés abba, miként lehet feltehetőleg felbecsülhetetlen értékű, de címke nélküli palackok eredetiségét igazolni.” – Sydney Morning Herald