Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
november 27.
Egyszerű gépírónő volt. Most a francia ellenállás sorsa múlik rajta.

Egyszerű gépírónő volt. Most a francia ellenállás sorsa múlik rajta.

Friss megjelenés

Alan Hlad legújabb könyve lebilincselő történetet elevenít meg a második világháborúról és egy fiatal nő bátorságáról, aki Churchill tengerentúli kémhálózatába kerülve a nácik által megszállt Párizs felszabadításán dolgozik.

Winston Churchill hadműveleti központjának 60-as számú szobájában civil nők ülnek az íróasztaloknál, és bizalmas dokumentumokat, jelentéseket gépelnek. Mióta szülei meghaltak a lakóházukat megsemmisítő bombatámadásban, Rose Teasdale a szokásosnál több órát tölt ugyanebben a szobában mélyen a föld alatt. Dupla műszakban dolgozik, és egyre inkább hozzászokik a miniszterelnök szivarjainak égett illatához és a Remington írógépek halk kattogásához. Rose számára hivatássá válik a gépírói munka, és eltökélten küzd azért, hogy megbosszulja szülei halálát, és kivegye részét Anglia felszabadításában. Célja megvalósításához veszélyes lehetőség kínálkozik, amikor francia nyelvtudása magának Churchillnek is feltűnik. Rose küldetést kap egy brit titkos szervezetnél, ahol kémkednie kell a náci katonák után, és titkos üzenetek formájában továbbítania a megszerzett információkat. A hetekig tartó kiképzést követően bevetésre küldik Franciaországba, ahova ejtőernyővel, új személyazonossággal és mérhetetlen elszántsággal érkezik. Így találkozik először Rose a történet másik főhősével, Lazare Aronnal, akinek szintén családi tragédia árnyékolja be életét. Miután szüleit náci munkatáborba küldték, felerősödött benne a vágy hazája és szülei megmentése iránt. Gyermekkori sérülése következtében nem lehet osztályrésze a katonaság, ezért csatlakozik az ellenállókhoz, így próbálva küzdeni a hazáját és a zsidóságot ért brutalitás és igazságtalanság ellen. 

Churchill titkos futára

Churchill titkos futára

Alan Hlad
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.02.
London, 1941. Miközben a náci repülők megpróbálják eltörölni a föld színéről a várost, a gépíró Rose Teasdale bizalmas munkakört lát el Winston Churchill titkos irodájában.

„A női SEO-k történetei. Winston Churchill titkos hadseregének kémei. Sokukat ejtőernyővel vetettek be a németek által megszállt Franciaországba, és a háború alatt szolgáltak. Az ő személyes történeteik egyszerűen megragadtak bennem, nem tudtam őket kiverni a fejemből, és tudtam, hogy ez az a téma, amivel foglalkozni akarok. A háború alatt Franciaországban szolgáló 470 ügynök közül 39 női ügynök volt. Sajnos sok nőt közülük elfogtak, megkínoztak és megöltek. Ez az egyik ok, amiért meg akartam írni ezt a könyvet. A magával ragadó személyes történetek miatt. Néhányan ezek közül a nők közül félelmetesen bátrak voltak.”

A szerző, Alan Hlad a Dover Public Librarynek adott interjújában

Rose és Lazare együtt menekülnek Párizs katakombáin keresztül egy transzformátor felrobbantását követően, miközben kapcsolatuk egyre mélyül a közös megpróbáltatások és veszélyek közepette. Rose hűsége azonban kockázatot rejt magában, amikor egy börtönrohamra vállalkozik, és rájön, hogy mennyi mindent kell feláldoznia azért, hogy igazolja Churchill belé vetett hitét. Alan Hlad könyvének áldozatkész és bátor karaktereit valós történetek és személyek inspirálták, akik kénytelenek voltak szembenézni a második világháború embertelen pusztításával. Rose és Lazare története felfedi a hitleri Németország keserű időszakát, miközben mindvégig bizonyítja az összetartás és a remény erejét az olvasó számára.

„A »minden idők kedvenc könyvei« listámra került. Nehezen tudtam letenni, és ha akadt egy szabad másodpercem, rögtön visszatértem az olvasásához.”

Julie, Goodreads, olvasói vélemény