Mindenki tisztában van vele, hogy testünk egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrend követése, azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy táplálkozási szokásaink nagyban befolyásolják agyunk működését, ezáltal pedig mentális egészségünket is.
A sok finomított cukor fogyasztása például nemcsak negatív hatással van a hangulatunkra, de a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyeit is nagyban növeli. Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a nyugati étrend jellemző összetevői, mint a finomított élelmiszerek, cukrok és vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása káros a mentális egészségünkre. Éppen ezért sokan elkezdtek áttérni például a mediterrán étrendre vagy a japán étrendre, amelyek követői körében hozzávetőleg 25-30%-kal kisebb a depresszió kockázata.
De vajon mely elemeik teszik ezeket az étrendeket egészségesebbé a hagyományos nyugatihoz képest? Dr. Uma Naidoo pszichiáter és táplálkozás-szakértő Elmetápláló ételek című könyvéből megtudhatjuk. A doktornő elárulja, hogy egyes ételek milyen hatással vannak a mentális egészségünkre, és hogy néhány egyszerű táplálkozási szabály követésével hogyan előzhetjük meg az ADHD-tól a depresszión, alvászavaron és OCD-n át egészen a demenciáig terjedő különböző mentális zavarok kialakulását. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy étkezési szokásaink és mentális állapotunk kölcsönösen hatnak egymásra, így például, amikor szomorúak, elkeseredettek vagy dühösek vagyunk, sokkal nagyobb eséllyel fordulunk a csokoládéhoz, vagy valamilyen más magas szénhidráttartalmú ételhez, mint a salátához. A hosszabb ideje fennálló mentális problémák pedig kimondottan megnehezíthetik az egészséges táplálkozási szokások kialakítását. Szerencsére ebben is segítségünkre van dr. Naidoo, mivel az Elmetápláló ételek 40 garantáltan egészséges és étvágygerjesztő receptet is tartalmaz. A Harvardon végzett pszichiáter egyben professzionális séf is, így biztosak lehetünk abban, hogy még a legnehezebb napokon is találni fogunk a könyvében olyan ételt, amit jobban kívánunk majd, mint a csokoládét.
„Képzett szakácsként és pszichiáterként Uma Naidoo egyedülálló képesítéssel rendelkezik arra, hogy az elme és a test számára ételt adagoljon gyógyszerként. Az Elmetápláló ételek gyönyörűen elkészített és tökéletesen felszolgált. Ez egy fontos könyv, és ugyanolyan kielégítő, mint egy nagyszerű étkezés.”
(David L. Katz, orvos, a True Health Initiative elnöke és a How to Eat társszerzője)