Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
március 29.
Gondoskodj magadról, maradj formában testben-lélekben!

Gondoskodj magadról, maradj formában testben-lélekben!

40 nagyszerű recept a teljesebb életért

Friss megjelenés

Mindenki tisztában van vele, hogy testünk egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrend követése, azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy táplálkozási szokásaink nagyban befolyásolják agyunk működését, ezáltal pedig mentális egészségünket is.

A sok finomított cukor fogyasztása például nemcsak negatív hatással van a hangulatunkra, de a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyeit is nagyban növeli. Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a nyugati étrend jellemző összetevői, mint a finomított élelmiszerek, cukrok és vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása káros a mentális egészségünkre. Éppen ezért sokan elkezdtek áttérni például a mediterrán étrendre vagy a japán étrendre, amelyek követői körében hozzávetőleg 25-30%-kal kisebb a depresszió kockázata.

De vajon mely elemeik teszik ezeket az étrendeket egészségesebbé a hagyományos nyugatihoz képest? Dr. Uma Naidoo pszichiáter és táplálkozás-szakértő Elmetápláló ételek című könyvéből megtudhatjuk. A doktornő elárulja, hogy egyes ételek milyen hatással vannak a mentális egészségünkre, és hogy néhány egyszerű táplálkozási szabály követésével hogyan előzhetjük meg az ADHD-tól a depresszión, alvászavaron és OCD-n át egészen a demenciáig terjedő különböző mentális zavarok kialakulását. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy étkezési szokásaink és mentális állapotunk kölcsönösen hatnak egymásra, így például, amikor szomorúak, elkeseredettek vagy dühösek vagyunk, sokkal nagyobb eséllyel fordulunk a csokoládéhoz, vagy valamilyen más magas szénhidráttartalmú ételhez, mint a salátához. A hosszabb ideje fennálló mentális problémák pedig kimondottan megnehezíthetik az egészséges táplálkozási szokások kialakítását. Szerencsére ebben is segítségünkre van dr. Naidoo, mivel az Elmetápláló ételek 40 garantáltan egészséges és étvágygerjesztő receptet is tartalmaz. A Harvardon végzett pszichiáter egyben professzionális séf is, így biztosak lehetünk abban, hogy még a legnehezebb napokon is találni fogunk a könyvében olyan ételt, amit jobban kívánunk majd, mint a csokoládét.

Elmetápláló ételek
Toplista

Elmetápláló ételek

Hogyan küzdjünk a depresszió, szorongás, ADHD, stressz és egyéb mentális problémák ellen étrendünkkel?

Uma MD Naidoo
Alexandra Kiadó (A), 2024.04.03.
A lenyűgöző tudományos tényekkel, követhető táplálkozási szabályokkal és 40 étvágygerjesztő, agyunkat egészségesebbé tévő recepttel teli Elmetápláló ételek tökéletes útmutató mentális egészségünk javításához étrendünk révén.

„Képzett szakácsként és pszichiáterként Uma Naidoo egyedülálló képesítéssel rendelkezik arra, hogy az elme és a test számára ételt adagoljon gyógyszerként. Az Elmetápláló ételek gyönyörűen elkészített és tökéletesen felszolgált. Ez egy fontos könyv, és ugyanolyan kielégítő, mint egy nagyszerű étkezés.”


(David L. Katz, orvos, a True Health Initiative elnöke és a How to Eat társszerzője)