Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
június 17.
Hogyan szerezd vissza olvasási kedved?

Hogyan szerezd vissza olvasási kedved?

Kultúra és életmód

A mindennapok rohanásában könnyen kieshetünk az olvasási rutinból, vagy azt kezdjük érezni, az olvasás is csak egy a napi fárasztó teendők sorában. Ha abbahagyjuk a rendszeres olvasást, akár teljesen meg is feledkezünk róla, annak ellenére, hogy nemcsak szellemi frissességünk megőrzése érdekében lenne nagyon fontos olvasnunk, de kikapcsolódásra is az egyik legjobb mód lehet a megfelelő könyv, bármelyik korosztály számára.

Az olvasási kedvünket visszaszerezni tehát érdemes, de hogyan álljunk neki? Ebben segítenek a The Guardian olvasói tippjeikkel, amelyeket kiegészítettünk még néhány hasznos praktikával és jó tanáccsal, hogy újra élménnyé váljon az olvasás!

1. A megfelelő formátum sokat segíthet

A nyomtatott könyv ugyan sosem megy ki a divatból, érdemes más módszereket is kipróbálni, amivel praktikusabbá tehetjük az olvasást.

  • Ha egykor azok közé az emberek közé tartoztál, akik bárhová mentek, könyv volt náluk, de unod a könyvedet a táskád méretéhez igazodva kiválasztani, egy e-olvasó sokat segíthet olvasási élményeden. Nemcsak a táskába tuszkolás problémáján segít, hanem azt is megoldja neked, hogy előre el kellene döntened, milyen könyvhöz lenne kedved aznap, hiszen rengeteg minden elfér rajta.
  • Ha pedig túl fáradt vagy a nap végén, hogy olvass, de nem szeretnél lemondani az irodalomról, hallgass hangoskönyveket! A The Guardian olvasóival együtt mondhatjuk, hogy hangoskönyvet hallgatni is pont olyan értékes időtöltés, mint leülni olvasni. Lazulj a kanapédon, vagy tégy egy kellemes sétát szabadban, és hallgasd közben kedvenc történeteidet!

2. Ne félj a rövid könyvektől, és ne szégyellj semmit, amit olvasni szeretsz!

Sokakat visszatart az olvasástól, hogy úgy érzik, egy szerelmes könyv vagy egy képregény nem számít elég jónak, mert nem elég komoly vagy nem ezerötszáz oldal. Te ne érezd rosszul magad könyvválasztásaid miatt! Mindenki ízlése különböző: amíg valakinek egy lexikon olvasása ad élményt, addig másnak napi egy novella az emészthető; valaki a krimit szereti, más életrajzokat olvas, de egyik sem lesz jobb vagy rosszabb a másiknál. Hogy is lehetne, amikor mindegyik egy célt szolgál, az olvasást magát!

 

3. Változtass, és próbálj ki új dolgokat!

Lehet, hogy amikor utoljára könyv volt a kezedben, még a vámpírsztorikat szeretted, azóta viszont változtál, és változhatott az ízlésed is. Próbálj ki más műfajokat, lépj ki a komfortzónádból, kezdd el, mondjuk, barátaid kedvenceit elolvasni, hátha te is új szerelemre találsz egy eddig ismeretlen témában.

4. Közösség, közösség, közösség.

Olvasni magányos tevékenység. Vagy mégsem? Nem is motiválhat más jobban az olvasásra, mint ha tudod, van kivel megosztani élményeidet. Ha megtalálod irodalmi közegedet, kitűzhetitek irodalmi céljaitokat, hogy együtt érjétek el azokat, és persze mindig lesz, aki tud majd ajánlani egy jó könyvet.

  • Csatlakozz olvasókörökhöz online vagy személyesen, hogy közösen olvassatok, és kibeszélhessétek, mi tetszett, és mi nem. Most divatos könyvek vagy klasszikusok érdekelnek? Biztosan megtalálhatod a te igényeidnek tökéletesen megfelelő klubot, ahol könyves barátokat szerezhetsz!
  • Kezdj könyvtárba járni, hogy csupa olvasó emberrel találkozhass. A könyvtárak nemcsak azért szuper helyek, mert csöndes és kellemes közeget jelentenek az olvasáshoz, hanem olyan helyek, ahol biztosan tudnak neked segíteni, ha még nem tudod pontosan, milyen könyvet olvasnál, plusz elköteleződnöd sem kell, hiszen a kölcsönzés a legtöbb könyvtárban ingyenes.

 

5. Könyves blogok és social media

Fölösleges áltatni magunkat, tudjuk, hogy ha nem olvasunk, általában a telefonunk képernyőjét bámuljuk, pörgetve a különböző socialmedia-felületeket, de hasznunkra is válhatnak az általunk követett tartalmak. A TikTok és az Instagram felületén rengeteg könyvekkel foglalkozó tartalomgyártót találsz, akik segítenek követni a legújabb trendeket, vagy felhívják a figyelmed elfelejtett kedvencekre.

  • Csatlakozz könyves Facebook-csoportokhoz, pl. az Alexandra könyvvásárok VIP csoportjához
  • A TikTok felülete pedig a trendek követéshez kiváló, habár a #booktok fogalmáról megoszlanak a vélemények, egy próbát megér, hátha pont ez lesz az, ami meghozza a kedved az olvasáshoz.
  • Könyves hírlevelek és oldalak követése is a javadra válhat, a Moobius felületén mások által összeállított listák közül válogathatsz, hogy megtaláld a kedvenceid.

6. Környezet és rendszeresség

Végül, de nem utolsósorban, ha elhatározod magad, hogy újra olvasni fogsz, csinálj belőle rutint. Keresd meg a napodban azt a rövid időt, amit csak az olvasásnak szentelsz, legyen az a buszon ülve munkába menet vagy este elalvás előtt, a lényeg, hogy mindennap olvass, akár csak egy oldalt egy életrajzból, vagy néhány sort egy verseskötetből. Hamar észre fogod venni, milyen pozitív változást hoz életedbe a rendszeres olvasás, így egyre kevésbé kell majd rászánnod magad, és egyre inkább várod majd a napod irodalmi részét.

Ha pedig olvasol, ügyelj rá, hogy semmi mást ne csinálj közben, ha kell, rejtsd el addig a telefonod, kapcsold ki a tévét, de próbálj meg csak magadra és az olvasmányodra figyelni. Először nehéz lesz, de mi tudjuk, hogy sikerülni fog!