Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. május 30.
Igaz mesék az önkényuralomról

Igaz mesék az önkényuralomról

Könyvajánló

Egyedülálló a világon a 100 éves homo sovieticus. Itt ragadt a Szovjetunióból, s Oroszország modern kori történelmét is ő írja. Masha Gessen, a Moszkvában született és tinédzserként édesanyjával az Egyesült Államokba emigrált újságíró nem akarta elhinni, hogy a múlton és a jelenen kívül a jövő is a homo sovieticusé. Az orosz történelem hamvaiból feltámadt embertípusé. A totalitarizmus ugyanis betemette Oroszországot.

Masha Gessen a demokrácia reménysugara láttán visszaköltözött Oroszországba a kilencvenes évek elején, hogy aztán három évtizeden át bizakodhasson, s krónikása legyen a remélt rendszerváltásnak.

Olyan fiatalokat választott ki regénye szereplőinek, akik abban az időben hozzá hasonló bizakodással eltelve várták a rendszerváltást, a demokratikus átalakulást. Filozófus, pszichológus, szociológus, újságíró prizmáján keresztül láttatja az akkori eseményeket, amikor egyik tüntetés átfolyt a másikba, amikor bízni lehetett a radikális megújulásban. Ljosa a melegek jogaiért harcol mindaddig, míg fizikai félelem miatt fel nem adja a harcot. Masha egy sikeres, mégis rendszeridegen üzletasszony gyereke, aki nem meggazdagodni akar anyja példáját követve, hanem szabadon lélegezni a hazájában. Szerjozsa pedig unokája annak az embernek, aki felépítette Gorbacsov imázsát. Az ő szemével is látjuk a menthetetlen rendszert. Alekszandr Dugin portréja is ott van a politikusok galériájában, hisz mégiscsak ő kreált Putyinból putyinizmust. Megismerjük Zsannát, a meggyilkolt ellenzéki Borisz Nyemcov lányát, aki szintén elhagyta hazáját, és most Németországból erősíti az ellenzéket. Marina Arutyunyan pszichológus pedig végre külföldre utazhatott, hogy hazája elmaradottságára ott döbbenjen rá. A szociológus azon kapja magát, hogy a lebutított szovjet tudományos terminológia megrekedt, így a társadalomtudósnak szava sincs rá, hogy leírja az országban zajló folyamatokat.

Maffiaállam, kleptokrácia, illiberalizmus, autokrácia és totalitárius rendszer – ezekkel a szavakkal jellemezte Masha Gessen a putyini rendszert könyve bemutatóján. Ismert kifejezések, nemde?

Kritikusai szerint „Oroszország történelmének elmúlt negyven évét egy igen éles elméjű értelmiségi értelmezi – tolsztoji jellemek galériáját felvonultatva benne”.

Masha Gessen arra vállalkozott, hogy meggyőzzön minket, Putyin rendszere egy lapon megfér Sztálin Szovjetuniójával és Hitler Németországával. A könyv nagy értéke, hogy a szerző beleszületett a rendszerbe, miközben akcentus nélkül beszéli az angolt is. Azaz nyugati szemmel képes belülről megítélni, mi zajlik Oroszországban. Érzelmei odahúzzák, tudja, mi a „fortocskaˮ, de külső szemlélőként, hideg fejjel is képes analizálni. Amit oly sok nyugati szerző nem mondhat el magáról.

Jövőnk a múlt
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Jövőnk a múlt

Masha Gessen
Európa Könyvkiadó, 2022.05.05.
Egyedülálló a világon a 100 éves homo sovieticus. Itt ragadt a Szovjetunióból, s Oroszország modern kori történelmét is ő határozza meg. Masha Gessen, a Moszkvában született és tinédzserként édesanyjával az Egyesült Államokba emigrált, majd a reformok hírére hazatelepült újságíró nem akarta elhinni, hogy a múlton és a jelenen kívül még a jövő is a homo sovieticusé.

The New York Times, The New York Review of Books, The Washington Post, Los Angeles Times, The New Republic, New Statesman, Slate, Vanity Fair, Harperʼs Magazine, The New Yorker és U. S. News & World Report – felsorolni is sok, hány helyen publikál rendszeresen a könyvével National Book Award elismerést kiérdemelt szerző. Aki a transzneműek és LMBTQ-jogok élharcosa, lévén maga is ezen csoportok tagja. A The New York Times a bestsellerei közé sorolta a tény- és prózairodalom legújabb remekét. Mindent megértünk, ha az orosz történelmet megértjük. Masha segít ebben.