Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. július 28.
Ismerd meg az olasz történelem egy kevésbé ismert, ám annál is izgalmasabb epizódját!

Ismerd meg az olasz történelem egy kevésbé ismert, ám annál is izgalmasabb epizódját!

Könyvajánló

Giuseppe Catozzella az Italiana című regényében egy kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb epizódot tár fel az olasz történelemből.

Garibaldi sikeres hadjárata és az egységes Olasz Királyság megteremtése Itália legfényesebb időszakai közé tartozik. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a várva várt szabadságért milyen árat kellett fizetniük azoknak a nápolyi és szicíliai nincsteleneknek, akik a nagy hazafi és tábornok oldalán harcoltak. Akiknek sokszor egyebük sem volt a reménynél, hogy egy nap majd megszabadulhatnak a Bourbon-ház uralmától, és végre kitörhetnek a kilátástalan szegénységből. A hazaszeretet és Garibaldi ígéretei tartják bennük a lelket, hogy az új királyságban majd minden más lesz, földhöz jutnak, és nem kell látástól vakulásig a Bourbon király híveinek gazdaságaiban robotolniuk éhbérért. Ám a régi urakból csakhamar újak lesznek, az ígéretek pedig szertefoszlanak. A csalódottaknak és elkeseredetteknek pedig nem marad más lehetőségük, mint bevenni magukat a délolasz erdőségekbe, és brigantiként, elszánt útonállóként küzdeni a saját igazságukért. Így lesznek ők az Olasz Királyság első számú ellenségei és célpontjai.

Catozzella számos dokumentumra, korabeli levelekre, naplókra, vallomásokra és a Monaco banda elleni per irataira támaszkodva rekonstruálta Ciccilla megrázó és megindító sorsát. Az új és független Olaszország történetéhez az ő elfeledett históriájuk is hozzátartozik. Azoké, akik az utolsó pillanatig bíztak a valódi szabadság ígéretében.

Maria Oliverio, vagyis Ciccilla a 19. század legismertebb és leghírhedtebb női brigantija volt. Legendás alakja egyszerre keltett félelmet a gazdagokban és adott reményt a legszegényebbeknek. Kalandos történetével még Alexandre Dumas is foglalkozott egy cikksorozatban, sőt azt tervezte, hogy regényt ír a „vérszomjas fenevadról”. Akkoriban ugyanis aligha volt hírhedtebb asszony a huszonéves útonállónál az Olasz Királyságban, aki társaival – köztük férjével – élt és harcolt a sűrű és bevehetetlen délolasz erdőkben. Ha ez a regény nem is készült el, de a Robin Hood klasszikussá vált történetének alakjait és kalandjait az olasz brigantik ihlették.

Maria igen szegény családban látta meg a napvilágot Calabria szívében. A nélkülözést enyhítendő a legidősebb nővért, Teresát egy ismerős városi arisztokrata család gondjaira bízták, s már készülnek arra, hogy Mariát is odaadják nekik, amikor tragédia történik. Így a legidősebb nővér visszakerül a szűkös családi házba a sok éhes száj mellé, akiket mélyen megvet. Már csak azért is, mert a család, ahol nevelkedett, a Bourbonok és a fennálló rend híve volt. Mivel Teresa a húgát, Mariát okolja a szülei haláláért, bosszút fogad és mindent elkövet, hogy megkeserítse a fiatal lány életét…

A mű megjelenésekor azonnal az olasz sikerlisták élére került, és hamar meghódította a nemzetközi könyvpiacot is. Már készül a regény ihlette filmsorozat is.

Italiana
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Italiana

Giuseppe CATOZZELLA
Európa Könyvkiadó, 2022.06.03.
Giuseppe Catozzella egy kevésbé ismert epizódot tár fel az olasz történelemből.
Maria Oliverio, vagyis Ciccilla a korszak legismertebb női brigantija volt, akinek történetével Alexandre Dumas is foglalkozott egy cikksorozatban, sőt azt tervezte, hogy regényt is ír a „vérszomjas fenevadról”, hiszen akkoriban alig volt hírhedtebb nő a huszonéves útonállónál.