Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
június 7.
Ismét bebizonyították, hogy az olvasás segít a szellemi frissesség és a memória megőrzésében

Ismét bebizonyították, hogy az olvasás segít a szellemi frissesség és a memória megőrzésében

A könyves világ hírei

Richard Restak elismert pszichológus, több mint 20 pszichológiai témájú könyv szerzője, a közelmúltban adott tanácsokat a The New York Timesnak az új könyve nyomán arról, hogy milyen hétköznapi gyakorlatok vannak, melyekkel tehetünk a memóriánk frissen tartásáért. Számos közismertebb technika mellett szóba került az olvasás, azon belül is a fikciós művek olvasásának fontossága.

top_view_books_arrangement.jpg

Számos kutatásban kimutatták már, hogy a mély, fókuszált olvasás – amikor igazán belemerülünk egy nagyszerű regénybe – számos kulcsfontosságú mentális képességünket fejleszti. Az olvasásnak köszönhetően fejlődik az összpontosítás és az empátia képessége, a bonyolult információk szűrésének és az egymásnak ellentmondó érvek elemzésének képessége.

Restak a beszélgetés során megjegyezte, hogy „az emberek hajlamosak áttérni a non-fiction művek olvasására, amikor a memóriájuk kisebb zavarát tapasztalják.”

Ennek legfőbb oka, hogy ahhoz, hogy egy fikciót élvezettel tudjunk olvasni, hosszabb időn keresztül fokozott figyelemre van szükségünk, és észben kell tartanunk mindazt, amit már a korábbi fejezetekben elolvastunk.

Restak szoros összefüggést figyelt meg a folyamatos regényolvasás és az időskori, kimondottan jó emlékezőképesség között.

living_room_interior_design_with_bookcase.jpg

Sajnos nem minden memóriaprobléma kezelhető olyan módon, hogy újra fellapozunk néhány klasszikust vagy többkötetes fantasy-regénysorozatot. Restak hangsúlyozta, hogy amennyiben komoly problémát tapasztal valaki az emlékezőképességével összefüggésben, mindenképpen konzultáljon szakemberrel. Azonban ha a problémát csak az elveszett kulcsok vagy a rossz névmemória jelentik, akkor mindenképp érdemes körbenéznünk a könyvespolcunkon.

Kapcsolódó híreink:

banner_konyv_boldogsag_1920x889.jpg
Az olvasás jótékony hatásai
Okosabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak szeretnéd magad érezni? Olvass!
konyv_imado_01-1.jpg
Az olvasás további 5 előnye
Újabb érveket gyűjtöttünk, miért jó könyvmolynak lenni.
olvass_tovabb_elsz2_01-1.jpg
Olvass többet, tovább élsz!
A Yale Egyetem kutatói bebizonyították, hogy heti legalább 3,5 óra olvasás akár 2 évvel meghosszabbíthatja a várható élettartamot.