Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2020. december 3.
Kiadóvezetőnk békés ünnepeket kíván minden olvasónknak

Kiadóvezetőnk békés ünnepeket kíván minden olvasónknak

A könyves világ hírei

December a lázas rohanás, az utolsó idén elintézendő dolgok időszaka, majd karácsony közeledtével pedig az elcsendesedésé. Nekünk a kiadóban az izgalommal teli várakozásé: hogyan fogadják a könyveinket az olvasók, sikerült-e kihoznunk a legtöbbet magunkból? Eközben már a jövő évi könyveken jár az eszünk, az őszi hajtástól kicsit fáradtan, de egyre nagyobb várakozással. Az idei karácsony persze sok mindenben más lesz. A szorításából egyelőre nem engedő járvány miatt könnyen lehet, hogy sok szerettünkkel nem találkozhatunk, az ünnepi várakozást pedig folyamatos aggódás lengi be. Ilyenkor talán még fontosabbak a könyvek által nyújtott élmények.

Egy jó könyv messze repít minket, vagy gondolkozásra késztet, és általa új szemmel nézhetünk a minket körülvevő világra. Megértésre és kitartásra ösztökél, mint Jojo Moyes új regénye, a fájdalommal, gyönyörűséggel és derűvel teli Áradó fény, és olykor a túlélést is jelentheti, mint ahogy az Auschwitz mélyén halálos veszély árán rejtegetett kis könyvtár történetét elmesélő Az auschwitzi könyvtáros esetében. A könyvek erejét jól jelzi, hogy akár nagyhatalmak is vetélkedhetnek értük, mint ahogy az Borisz Paszternak Zsivagó doktorával megesett; ennek szövevényes történetét meséli el egyik idei kedvencem, a Titkos útjaink. Megmutatják, hogy egy 14 éves, magára maradt lány is boldogulhat esze, talpraesettsége és kitartása révén – ezt példázzák a Sherlock Holmes húgának kalandjait elmesélő, lendülettel, rejtélyekkel és humorral teli Enola Holmes-regények.

Titkos útjaink

Titkos útjaink

Lara Prescott
Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete

Nancy Springer

Hosszan sorolhatnám még idei kedvenc könyveimet, de fontos megosztanom egy remek hírt. Mindig örömteli találkozni a szerzőinkkel, és ezt az örömet csak fokozza, ha egy annyira barátságos és a könyvekért hozzánk hasonlóan őszintén rajongó emberről van szó, mint Douglas Murray, az Európa furcsa halála és a nemrég megjelent A tömegek tébolya írója. Mr. Murray-vel Budapesten sikerült beszélgetnünk jó egy órát, és többek között azt is megtudtuk tőle, hogy egyik idei büszkeségünk, a Churchill – Kéz a kézben a sorssal írója, Andrew Roberts egyik legjobb barátja, és megígérte nekünk, hogy jövőre, a járvány csitulásával mind a ketten ellátogatnak hozzánk. Addig is érdemes belevetnünk magunkat Churchill életének tanulmányozásába, hiszen kevesen tudtak többet a küzdeni akarásról, szívósságról és az élet legnehezebb pillanatain is átsegítő humorról, mint ő.

A tömegek tébolya

A tömegek tébolya

Douglas Murray
Alexandra Kiadó (A), 2020.11.02.
Szoborledöntések, a történelem átírása, cenzúra és futótűzszerűen terjedő virtuális lincselések: hétköznapjaink egyre inkább tébolyba süllyednek.
Churchill I.-II.

Churchill I.-II.

Kéz a kézben a sorssal

Andrew Roberts
Alexandra Kiadó (A), 2020.12.03.
Winston Churchill életéről immár több mint 1000 könyv született, ám mértékadó kritikusok szerint a napjaink legelismertebb brit történészei között számon tartott Andrew Roberts műve a legjobb választás, ha meg akarunk ismerkedni a 20. századi történelem egyik mitikus alakjával.

Az idei utolsó hónapköszöntőmet édesapám, Matyi Dezső 2013-as karácsonyi gondolataival szeretném zárni, melyeket a Könyvjelző magazinban osztott meg az olvasókkal. Nemcsak azért idézem fel ezeket a sorokat újra, mert nagyon szeretem őt, hanem mert úgy érzem, tökéletes útravalóként szolgálhatnak nekünk most is.

„»Senki nem fordulhat vissza, viszont mindenki mehet tovább előre. És holnap, mikor a nap felkel, elég, ha elismétled magadnak: Úgy indulok neki ennek a napnak, mintha életem első napja volna.«

»Senki sem tudhatja előre, hogy mi fog történni a következő percben, és az emberek mégis mennek előre. Mert bíznak. Mert van hitük.«

(Az idézetek Paulo Coelhótól valók.)

Elnézést, hogy idézettel kezdtem, de azt gondolom, hogy olyan fontos, megfontolandó gondolatok ezek, amelyek mindig jelen vannak, és meghatározzák a létezésünket. Ma a világon emberek milliói csak ezen érzések, gondolatok mentén való létezés segíti át a hétköznapokon, és ad energiát nekik jövőbeni céljaik érdekében.

Ha visszatekintünk az évre, láthatjuk, hogy nagyon sokaknak, sokunknak kellett a »külső« segítség, a hit. Próbálják ki: hittel, valahova tartozással az életünk mennyivel könnyebb lesz. Mennyivel több energiánk lesz ahhoz, hogy a hétköznapokat tartalommal tölthessük meg, és új, tartalmas célokat tűzzünk ki. A célok elérésében pedig elengedhetetlen a hit, az, hogy valamiben bízhatunk. Azt hiszem, nagyon sok embernek nincs más választása, mint vakon bízni és hinni, és ezáltal haladni a saját maga által kijelölt úton.

A mi kezünkben van a saját sorsunk, a jövőt mi alakítjuk, de a mentális terhek elviselésében sokat segíthet a fenti idézetek megfontolása, betartása. Karácsony közeledtével olyan fogalmak, mint a lélek, hit, bizalom, szeretet, és a hozzájuk kötődő érzések felerősödnek, fontosabbá válnak.

Szeretném, ha mindenkinek, de legalább minél többeknek sikerülne karácsonyra olyan lelkiállapotba kerülni, hogy karácsonykor csak a mosoly és a szeretet érzése legyen a lelkekben. Ha ez sikerül, akkor azt gondolom, minden más másodlagos. Mert ami fontos, az már a fa alá került…”

Köszönöm, hogy velem tartottatok egész évben, hogy támogattatok bennünket és a céljainkat, és bízom benne, hogy jövőre még több, még jobb közös élményeket szerzünk majd!

Békés karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!

Szeretettel, Alexandra

Ágnes Kiszel
Ágnes Kiszel
2020. december 4. 14:05
Válaszolok
Da Vinci gyilkos találmánya
Da Vinci gyilkos találmánya
Szántó Judit, Malvaldi; Marco
Megnézem