Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
június 3.
Kiadóvezetőnk nyárindító gondolatai

Kiadóvezetőnk nyárindító gondolatai

Könyvajánló

Indul a nyár, ami remélem, nektek az önfeledt olvasásról, a hosszú TBR-listák (To Be Read: könyvek, amiket el akarunk olvasni) bepótolásáról fog szólni. Mi a szerkesztőségben azonban legkevésbé sem lazítani fogunk: nemrég elfogadták ugyanis az új könyvek árkötöttségéről szóló törvényt, amely idén ősztől gyökeresen megváltoztatja majd a könyvvásárlás eddigi, jól megszokott – és a mi oldalunkról a lehető legolvasóbarátabb – menetét. Az Alexandra Kiadócsoport mindig is azért és úgy működött, hogy mindenki számára elérhető árúak legyenek a könyvek, lehetőség szerint a legfrissebb újdonságok is. A következő hónapokban fáradhatatlanul azon dolgozunk majd, hogy a jogszabályilag kötelező előírásoknak megfelelően megtaláljuk azokat a megoldásokat, amellyel ez a hitvallásunk nem sérül. 

Nektek pedig azt javaslom, sőt azt kérem tőletek, hogy ha valamelyik előrendelhető vagy frissen megjelent újdonságunk felkeltette az érdeklődéseteket, használjátok ki az előrendelői és alapkedvezményeinket, hiszen így biztosan a legjobb áron tudjuk még biztosítani nektek az újdonságainkat!

Az elmúlt időszakban biztosan feltűnt nektek, hogy kevésbé tudok jelen lenni a közösségi médiában – mit ne mondjak, Narinával besűrűsödött az életem. Ez azonban csak az egyik oka a „hallgatásomnak”. Sokkal izgalmasabb, hogy hatalmas változásokra, fejlődésre készülünk a kiadócsoport marketingjében, és, többek között, szeretnénk az én oldalamat is tudatosan arra használni majd, hogy a lehető legérdekesebb tartalmat olvashassátok tőlünk – még közvetlenebbül, mint eddig. Úgyhogy készüljetek, hamarosan még több helyen, még több formában találkozhattok majd velünk! 


Mielőtt még a figyelmetekbe ajánlanám az e havi „kedvenceimet” – mindig nehéz a választás –, fogadjatok tőlem egy kis programajánlót is! Június közepén ugyanis ismét Ünnepi Könyvhét lesz a Vörösmarty téren, ahová természetesen az eddigi évekhez hasonlóan az Európa Könyvkiadó is kitelepül. Rengeteg szerzői dedikálással készülünk nektek, június 13. és 16. között találkozhattok többek között Háy Jánossal, Ambrus Attilával, Mucsi Zoltánnal és a Kovács ikrekkel is. 

Keressétek a 12. számú standot – és ha szerencsétek van, talán még Narinával és velem is összefuthattok! Örülnék, hiszen mindig nagy öröm számomra személyesen is találkozni mindazokkal, akik úgy szeretik a könyveinket, mint én. 

Korábbi hónapköszöntőimben ígértem nektek, hogy idén több újdonságra is számíthattok Lucy Score-tól, és most előrendelhetővé is vált a Mindörökké soha. A kisvárosi romantika királynőjének új regényében minden megvan, ami csak kell: egy mogorva, magányos rendőr, egy veszélyesen vonzó, balhés kiscsajként elkönyvelt nő és egy háttérben meghúzódó, komoly gond. Bricknek elég egyszer Remi ragyogó zöld szemébe nézni, hogy tudja, a lány bajba keveredett. Ösztönösen próbálná védeni, mint mindig, de Remi elutasítja a segítségét. Muszáj közel férkőznie a nőhöz, még ha ezzel búcsút is mondhat megszokott életének…

Mindörökké soha
Toplista

Mindörökké soha

Lucy Score
Pioneer Books
Várható megjelenés: 2024.06.27.
Brick Callan akkor érzi magát a legjobban Mackinac szigetén, amikor tél van, és eltakarodnak a turisták. A csupa izom, nagy szakállú rendőr szereti a magányt, a csendet, az állandóságot. Meg a marharagut, amit minden héten főz magának egy nagy fazékkal. Nem hánytorgatja fel a múltat, felelősségteljesen végzi munkáját, békében él önmagával.

A könnyed nyári romantika kedvelőinek Jenny Hale újabb szívmelengető regényét ajánlom. A Mezítlábas nyár főszereplője, Libby Potter nemrég elveszítette a tökéletes állást, a tökéletes lakást és a tökéletes pasit. Vissza kell költöznie a szülővárosába, ahonnan fiatalabb korában alig várta, hogy elszabaduljon. Hát, nem éppen így tervezte az életét… Főleg, hogy itt összefuthat azzal a férfival is, akinek darabokra törte a szívét, amikor elment. Pete Bennett még tíz év elteltével is képes lenne megbolygatni Libby világát pusztán a hangjával. De most ő az utolsó ember a világon, akit látni szeretne… A regényhez való hangolódáshoz az írónővel készített interjúnkat ajánlom.

Mezítlábas nyár

Mezítlábas nyár

Jenny Hale
Cartaphilus Könyvkiadó, 2024.05.30.
Libby Potter nemrég vesztette el tökéletes munkáját, tökéletes lakását és tökéletes barátját. Ezek után nincs más választása, mint visszatérni szülővárosába, ahonnan egy évtizeddel korábban alig várta, hogy elköltözhessen - és ahol ráadásul még mindig ott él a férfi, akinek annak idején összetörte a szívét.

Nemsokára két új, izgalmas young adult fantasysorozat is indul a gondozásunkban! Egy halandó lány egy isten vesztét okozhatja, hacsak maga a sátán közbe nem lép… A nagy sikerű Izara spin-offjának első kötete, a Belial – Istenek háborúja az eredeti sorozattól függetlenül is olvasható, de talán azoknak a legizgalmasabb, akik az Izara befejezése óta várják, hogy visszatérhessenek ebbe az egyedülálló világba. 

Belial - Istenek háborúja
Toplista

Belial - Istenek háborúja

Julia Dippel
Carta TEEN Kiadó
Izara
Egy halandó lány egy isten vesztét okozhatja, hacsak maga a sátán közbe nem lép

A hazánkban júliusban debütáló VAMPS-sorozat pedig friss vért hoz a vámpírtörténetek világába, és ideális olvasmány a Sóvárgás és a True Blood – Inni és élni hagyni rajongói számára. Egy félvér fiú a svájci Alpokban rejtőzködő, a leggazdagabb és legbefolyásosabb vámpírcsaládok gyermekei számára létesített elit iskolába kerül. Diáktársai először prédának nézik, de vámpíroldala erősödésével világossá válik, hogy különleges vér kering az ereiben. Dillonnak meg kell tanulnia használni újdonsült erejét, ha túl akarja élni az első félévet – de épp ez az erő az, ami az egész vámpírvilág célpontjává teheti…

VAMPS - Friss vér
Toplista

VAMPS - Friss vér

Nicole Arend
Cartaphilus Könyvkiadó
VAMPS
Dillon Halloran a kamaszok átlagos életét éli addig, amíg tizennyolc éves korában apja fel nem fedi származása titkát: Dillon nem ember, hanem damfír, azaz egy halandó és egy vámpír gyermeke. A fiú a svájci Alpokban rejtőzködő, a leggazdagabb és legbefolyásosabb vámpírcsaládok gyermekei számára létesített elit iskola, a VAMPS diákja lesz.

Persze a klasszikus fantasy rajongói is örülhetnek, hiszen érkezik a folytatás a Booker-díjas Marlon James Fekete leopárd, vörös farkas című kötetéhez. A sötét csillag-sorozat, amely egy sosem volt, mitikus lényekkel teli Afrikát kelt életre, brutalitásával és nyers írásmódjával korszakalkotó a műfajban. A második résszel azonban egészen elképesztőt alkotott az író: folytatás helyett az első könyv cselekményét meséli el más szemszögből – mégpedig Sologon, a Holdbanya nézőpontjából.

Holdbanya, Pókkirály

Holdbanya, Pókkirály

Marlon James
Alexandra Kiadó (A), 2024.06.17.
A sötét csillag
Úgy mondják, Sogolon, a Holdbanya mindig a sötétben űzi a mesterségét. A több száz éves boszorkány Nyomkövető méltó ellenfelének bizonyult, miközben az eltűnt gyermek után kutattak a Fekete leopárd, vörös farkas burjánzó őserdőkkel, óriási, denevérszerű démonokkal, csontokkal varázsló kuruzslókkal és árnyéklényekkel teli mitikus afrikai táján.

Ha nemcsak írásos formában, de a képernyőn is szívesen merültök el különböző fantasyvilágokban, biztosan nem kell bemutatnom a tavalyi év egyik sikersorozatát, a Sárkányok házát. Az Alexandra Kiadó a hivatalos színezőkönyvvel készül a hamarosan érkező második évadra. Éljétek át és színezzétek újra az első évad ikonikus jeleneteit – hogy aztán június 16-án együtt izgulhassunk, vajon a fekete vagy a zöld oldal győzedelmeskedik-e! 

Sárkányok háza - hivatalos színezőkönyv

Sárkányok háza - hivatalos színezőkönyv

Alexandra Kiadó (A), 2024.06.13.
Látogass el újra Westerosra eme vadonatúj színezőkönyv segítségével, amelyben több mint 75 oldalnyi illusztráción át elevenednek meg a Sárkányok háza ikonikus szereplői, helyszínei és jelenetei!

Én személy szerint imádom azokat a történeteket, amelyek az olvasás, a könyvek szeretete köré épülnek, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül. A vicces, elragadó és izgalmas Az eltűnt könyvesbolt is épp ilyen – könyvimádóknak kötelező! Bár a főszereplők, Opaline, Martha és Henry különböző utakon járnak, egy dolog közös bennük: túl sokáig voltak saját életük mellékszereplői. Ám amikor egy kis dublini könyvesbolt varázsa magával ragadja őket, ráébrednek, történetük éppannyira regényes, mint kedvenc könyveiké.

Az eltűnt könyvesbolt

Az eltűnt könyvesbolt

Evie Woods
Cartaphilus Könyvkiadó
Dublin egyik csendes utcájában egy eltűnt könyvesbolt várja, hogy rátaláljanak…

Hamarosan érkező történelmi regényünk, a holokauszttúlélő Moshe Kessler visszaemlékezésén alapuló A fiú a 66-os blokkból a holokauszt egyik legsokkolóbb, egyben leginspirálóbb történetének állít emléket. Volt ugyanis egy blokk a buchenwaldi táborban, ahol a táborlakók titkos ellenállási mozgalmat indítottak, egyetlen céllal: megvédeni a gyermekek életét, mindenáron. A több koncentrációs tábort is megjárt Moshe is ezeknek az elszánt embereknek köszönheti az életét – Limor Regev könyvében pedig méltó emléket állít nekik. 

A fiú a 66-os blokkból

A fiú a 66-os blokkból

Limor Regev
Alexandra Kiadó (A)
1945 január. A tizennégy éves Moshe Kessler már rengeteg szörnyűséget átélt. Elszakították a családjától, identitását a bőrébe billogozott számmá redukálták, és majdnem egy évet töltött éhezve, folyamatos veréseknek és kényszermunkának kitéve Auschwitzban. Ám megpróbáltatásai még messze nem értek véget.

Persze kis hazánk történelmében is találhatunk olyan történeteket, amelyek igazán figyelemreméltóak. Molnár Csilla, az első magyar szépségkirálynő öngyilkossága 1986 nyarán az egész országot megrendítette. A Záróra a Gyöngyhalászban című újdonságunk azonban elsősorban nem a halálával, hanem az életével foglalkozik – mégpedig olyasvalaki által, aki talán a legtöbbet tudja Molnár Csilla küzdelmeiről és életének végső fejezeteiről: szerelme, Futács Károly, a legendás fonyódi Gyöngyhalász diszkó tulajdonosa által. Ez a könyv egyszerre életrajz, kortörténet, valamint egy szenvedélyes és tragikus szerelem története – a szerzővel pedig személyesen is találkozhattok az Ünnepi Könyvhéten.

Záróra a Gyöngyhalászban
Toplista

Záróra a Gyöngyhalászban

Futács Károly
Alexandra Kiadó (A), 2024.06.04.
"Először egyikünk sem arra gondolt, hogy egymásba fogunk szeretni. Mindkettőnknek millió lehetősége lehetett volna, hogy csak egy kaland legyen belőle."

Persze a legkisebbekről sem feledkezünk meg! Először is, nagy örömmel oszthatom meg, hogy újabb könyvvel bővül a 100 mese gyűjteménysorozatunk: most a székely mesék kerülnek terítékre! Bizonyára minden mesekedvelő hallott már Babszem Jankóról, Fehérlófiáról vagy a két bors ökröcskéről. Ez a könyv azonban mélyebbről merít, és a legnépszerűbb magyar népmesék mellett olyan történeteket is felvonultat, amelyek talán kevésbé ismertek az olvasó számára – mindezt természetesen a sorozattól már megszokott, gazdag illusztrációkkal. 

100 székely mese

100 székely mese

Alexandra Kiadó (A)
Bizonyára minden mesekedvelő hallott már Babszem Jankóról, Fehérlófiáról vagy a két bors ökröcskéről. Ez a könyv azonban mélyebbről merít, és a legnépszerűbb magyar népmesék mellett olyan történeteket is felvonultat, amelyek talán kevésbé ismertek az olvasó számára.

A nyári szünidő közeledtével pedig hadd hívjam fel a figyelmeteket az Alex Suli vakációs munkafüzeteire, amelyekben – korosztály szerinti bontásban – rengeteg fejtörővel, színezővel és játékos feladattal készültünk a gyerekeknek. Ha a vakáció alatt mindennap csak egy feladatot csinálnak meg Alexszel, már az is elég ahhoz, hogy szeptemberben felkészülten térhessenek vissza az óvodába, iskolába.

Alex Suli - Alex vidám vakációja

Alex Suli - Alex vidám vakációja

4-6 éveseknek

Alexandra Kiadó (A), 2023.05.25.
Alex Suli
Alex, az Alex Suli kíváncsi szurikátája a nyári szünidő alatt sem unatkozik! Tarts vele, és ismerkedjetek meg együtt a színekkel, számokkal, betűkkel és formákkal! Alex rengeteg mókás fejtörővel, színezővel és játékos feladattal készült neked, hogy remekül teljen a nyarad!
Alex Suli - Alex vidám vakációja

Alex Suli - Alex vidám vakációja

6-8 éveseknek

Alexandra Kiadó (A), 2023.05.30.
Alex Suli
Alex, az Alex Suli kíváncsi szurikátája a nyári szünidő alatt sem unatkozik! Rengeteg mókás fejtörővel és játékos feladattal készült neked, hogy nyáron se menjen ki a fejedből az a sok tudás, amit év közben megtanultál az iskolában.

Ráadásul nem csak könyves újdonságok érkeztek hozzánk az elmúlt hetekben, napokban! Tudjuk, hogy mennyire szeretitek a Moobius vászontáskáit, ezért a már meglévő minták mellé hat új dizájnnal készültünk nektek, amelyek már megvásárolhatók az oldalainkon és az egynapos könyvvásárainkon is! 

Vászontáska - Nincs túl sok könyv, csak kevés polc!

Vászontáska - Nincs túl sok könyv, csak kevés polc!

Vászontáska - Hivatásos könyvimádó

Vászontáska - Hivatásos könyvimádó

A különböző filmek, sorozatok rajongóinak pedig tematikus társasjátékokkal és kirakósokkal igyekszünk kedvezni, hogy amikor épp nem olvastok, akkor is minőségi szórakozást tudjunk biztosítani számotokra!

Trónok harca Cluedo társasjáték

Trónok harca Cluedo társasjáték

A klasszikus rejtélyek játéka

Mivel közeleg a tanév vége, hadd emlékeztessem a hónapköszöntőmet olvasó pedagógusokat, hogy az Alexandra Kiadócsoport idén is a legkedvezőbb ballagási ajándékkönyv-ajánlattal kereste meg az iskolákat, és már csak néhány hét áll a rendelkezésetekre, hogy az ajánlat keretein belül leadjátok a rendeléseiteket! 

Végül, de nem utolsósorban pedig hatalmas öröm számomra, hogy nektek köszönhetően, akik a weboldalainkon leadott megrendeléseitek mellé rendszeresen tesztek adományokat is, az Olvasás a Gyerekekért Alapítvánnyal lehetőségünk adódik 20 magyarországi, gyermekekkel foglalkozó intézmény könyvtárát feltölteni 850 000 Ft értékű könyvcsomagokkal. Ezek a könyvek sok gyermek, fiatal számára a reménysugarat jelenthetik egy jobb, élményekkel telibb életre, így bármely olyan intézmény jelentkezhet a támogatásra, amely csoportos tevékenységek keretében a 6–15 éves korosztállyal napi rendszerességgel foglalkozik, és célkitűzései között szerepel a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok segítése, kulturális felzárkóztatása. A támogatható intézmények jelentkezését egészen 2024. június 14-ig várjuk! A pályázat részleteiről az alapítvány oldalán olvashattok.


Köszönöm, hogy partnereink vagytok abban, hogy az olvasás mindenkié lehessen! Kívánom, hogy cserében ebben a hónapban is felejthetetlen olvasmányélményekkel gazdagodjatok!


Szeretettel:
Matyi Alexandra