Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. december 30.
Lenyűgöző életrajz a történelem egyik legismertebb és leggyűlöltebb nőalakjáról

Lenyűgöző életrajz a történelem egyik legismertebb és leggyűlöltebb nőalakjáról

Friss megjelenés

Méregkeverő. Cselszövő. Tömeggyilkos. Anya. Áldozat. A világtörténelem egyik legmegosztóbb női alakjáról készített életrajzi könyvet Leonie Frieda: Medici Katalinról.

Írói tevékenysége mellett Leonie Frieda dokumentumfilmeket is készített korábban, így megfigyelőképessége és az életutak iránti kíváncsisága nem új keletű. Svéd arisztokraták lánya, egykoron modellkedéssel és fordítással is foglalkozott, öt különböző nyelven beszél, írói munkásságának sikerét pedig már az első könyve meghozta. Debütáló írása ugyanis a jelenleg bemutatott Medici Katalin, a reneszánsz királynő című mű, amely az Atlanti-óceán mindkét partján bestsellerré vált, és azóta nyolc nyelvre is lefordították.

„Gondosan árnyalt portré. . . [Leonie Frieda] figyelemre méltó egyensúlyt ér el Medici Katalin friss értelmezésében. Egy leleplező életrajz.” – Booklist

A könyv nem megszokott módon mutat be egy cseppet sem megszokott királynét, akinek története meghatározó lehet minden nőnek – de azoknak is, akik érdeklődéssel fordulnak a történelem felé. Caterina Maria Romula de Medici 1519. április 13-án született, és már születési körülményei sem mondhatók problémamentesnek, hiszen szülei fiút vártak, új utódra lehetőség pedig nem adatott, mivel születése után pár nappal a királyi pár elhunyt. Katalin sorsa ezek után megpecsételődni látszott, és az élet egyre nagyobb kihívások elé állította őt. A nehézségek ellenére azonban mégis hatalmas benyomást gyakorolt a világra, főképp Franciaországra.

Nevéhez kötődik az egyik legvéresebb tömeggyilkosság, a Szent Bertalan-éji mészárlás, ugyanakkor ő az is, aki elérte, hogy a francia kultúra felvirágozzon és világszerte híressé váljon. Egy megosztó személyiség volt: feleség, anya, királynő, védelmező, időnként gyűlölt, máskor éppen kedvelt alak.

„Lenyűgöző életrajz, amely élénken megelevenít egy hősies nőt és a viharos, kegyetlen és harsány időket, amelyekben élt. Kiemelkedő első könyv az angol történészek egy újoncától.” – Paul Johnson

Leonie Frieda átfogó kutatásokra és Katalin saját leveleire alapozva bemutatja történetét, politikai ügyeit és házasságának bonyolultságát. Ledönti a pletykákra alapozott mondákat, megismerteti az olvasóval Katalin emberi oldalát, felhívja a figyelmet az összefüggésekre és a tettei mögött meghúzódó okokra. Medici Katalin, a reneszánsz királynő című műve egy történet egy karakán, harcos nőről, aki elébe állt a dolgoknak, és tiszteletet harcolt ki magának.

„Leonie Frieda teljes igazságot szolgáltat ennek a figyelemre méltó nőnek. Visszautasítja, hogy bírót játsszon, a legjobb eszközzel, vagyis az elbeszélésen keresztül tárja elénk. Példaértékű az az ügyesség, amellyel Frieda utat talál ennek a zűrzavaros korszaknak az útvesztőjében. Magával ragadó könyv.” – Irodalmi Szemle

Medici Katalin, a reneszánsz királynő

Medici Katalin, a reneszánsz királynő

Méregkeverő. Cselszövő. Tömeggyilkos. Anya. Áldozat.

Leonie Frieda
Alexandra Kiadó (A), 2022.11.24.
Medici Katalin minden túlzás nélkül a történelem egyik legismertebb és leggyűlöltebb nőalakja. Leonie Frieda óriási kutatómunkán alapuló életrajza ezt az elképesztően izgalmas és összetett személyiséget mutatja be.