Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2023. február 27.
Mit mondanak az emlékművek a kortársak halála után, és hogyan formálja jelentésüket a történelem változása?

Mit mondanak az emlékművek a kortársak halála után, és hogyan formálja jelentésüket a történelem változása?

Könyvajánló

A történelem, a múlt közöttünk él: az épületek és emlékművek folyamatosan emlékeztetnek bennünket a letűnt korokra és azok értékeire. A kérdés már csak az, hogy a mostani világunk, amely az újjáépítésekről és szobordöntögetésekről szól, hogyan tud emlékezni a közös múltunkra?

„Amikor a világ megváltozik, emlékműveink és az általukképviselt értékek, az időben megfagynak.”

Keith Lowe az egyik legismertebb író és történész, aki amásodik világháború nemzetközi szinten megbecsült szakértője. Felkereste avilágháború emlékét őrző monumentumokat, hogy könyvében számot adhasson azoktörténetéről és az általuk ábrázolt történelmi eseményekről.
25 emlékművet keresett fel összesen 3 kontinensen, többekközött Budapesten a német megszállás áldozatainak emlékét is.

A történelem foglyai

A történelem foglyai

Keith Lowe
Alexandra Kiadó (A), 2022.11.16.
Győztesek és vesztesek, túlélők és áldozatok. Keith Lowe hiánypótló könyve bemutatja az emlékművek által megragadni kívánt történeteket és ezek változásait, és rávilágít, hogyan vet fogságba minket a történelem, és hogyan formálja identitásunkat általunk nem várt módokon.

„Az egyik legelgondolkodtatóbb mű a második világháborúról…”– The Spectator

A különböző nemzetek mind máshogy ítélik meg a háborút. Lowe alkotása rávilágít, hogyan vet fogságba minket a történelem, és hogyan formálja identitásunkat általunk nem várt módokon. A háború befejeződésének 75. évfordulóján megjelent A történelem foglyai egy 20. századi háborút mutat be 21. századi szemlélettel.