Nincs engedélyezve a javascript.
Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram 2022

Mindig is szerettél volna íróvá válni, esetleg régóta pihen egy regényrészlet a fiókodban, de segítségre lenne szükséged ahhoz, hogy kiadásra érdemes művé fejleszd?

Most megadjuk a kezdőlökést! Az immár második éve megrendezésre kerülő Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram lehetőséget ad kezdő íróknak, hogy megmutassák tehetségüket, és profi szerkesztők segítségével olyan alkotássá fejlesszék irományaikat, amelyek a könyvesboltok polcairól köszönhetnek majd vissza.

A Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram 2021 döntős pályázóinak ajánlásával:

„Úgy hiszem, hogy a versenynek csakis nyertesei vannak. Örömmel gondolok vissza arra az izgalommal fűtött időszakra, amikor fordulóról fordulóra szurkoltam a kéziratomnak, illetve azokra a sikerélményekre, amelyek mindeközben értek. A versenydrukk igazi kis családot kovácsolt az olvasóimból, és megismerhettem új embereket, akik a pályázatnak hála találtak rám. A versenyen való eredményes részvétel olyan állomása az írói pályámnak, amelyre mindig büszke leszek.” (Url Izabell)

„Az biztos, hogy még soha semmilyen verseny nem érdekelt ennyire. […] Az eredményhirdetés napján, amikor negyedik újraolvasásra is a saját nevemet láttam a nyertes pályázóként megjelölve, rájöttem a lényegre: még a vágyak és a valóság közötti leghatalmasabb szakadék sem elég nagy ahhoz, hogy ne lehessen hidat építeni rá. A Moobius Irodalmi Versenye segített elérni a célom. Ezúton is köszönöm a Moobius csapatának a lehetőséget, a történetembe vetett bizalmát. Ez a verseny elindított az utamon, és felejthetetlen lett számomra.” (Erős Márti, a Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram 2021 nyertese)

1. Leadod a hiánytalanul kitöltött jelentkezési formanyomtatványt és a regényrészletedet.

Jelentkezési határidő: 2022. február 15. 23:00


2. Minden beküldött és a formai követelményeknek megfelelő alkotás kikerül a Moobius felületére, ahol az oldallátogatók szavazhatnak rá. A pályázatok szerzői név szerinti ábécésorrendben kerülnek feltöltésre.

Szavazás: 2022. március 1. – március 31.


3. Az elődöntő során a 15 legtöbb szavazatot szerző alkotást újra szavazásra bocsátjuk az olvasóink között.

Szavazás: 2022. április 8. – április 24.


4. 2022. április 25-én kihirdetésre kerül az 5 középdöntős alkotás. Az Alexandra kiadócsoport szerkesztői átnézik és előre meghatározott szempontok mentén értékelik ezt az 5 művet.

A szerkesztőségi értékelés határideje: 2022. április 25. – május 15.


5. 2022. május 16-án kihirdetésre kerül a Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram 3 döntős alkotása.


6. A döntős pályázók bekerülnek a Moobius Mentorprogramjába, amelynek keretein belül összesen 2 alkalommal vehetnek részt tanácsadáson az írásművüket értékelő profi szerkesztővel, tovább javítva szövegük minőségét.

A mentorálás határideje: 2022. június 15.


7. 2022. június 16-án 23 óráig leadásra kerülnek a profi szerkesztő segítségével végleges formájukat elnyert regényrészletek.


8. A Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram eredményének kihirdetése: 2022. június 30.

A nyertes pályázó műve könyv és/vagy e-könyv formájában kerül kiadásra.


A Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram csapata nem megfelelőnek ítélt pályázati anyagok esetén jogosult kevesebb mint 3 döntőst választani a Mentorprogramba, és jogosult elállni a győztes művének könyv és/vagy e-könyv formájában való kiadásától.

Ilyen esetben a Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram győztese 50 000 Ft kárpótlási fődíjban részesül.

Hogyan tudsz jelentkezni?

1. Töltsd ki hiánytalanul a Jelentkezési formanyomtatványt, amit a következő linkre kattintva tudsz letölteni: Jelentkezési formanyomtatvány


2. A formai követelményeknek megfelelően készítsd elő a regényrészletedet!

Fontos, hogy nem kiforrott írásművel is lehetőséged van jelentkezni; nem jelent hátrányt, ha még befejezetlen a műved. Ugyanakkor fanfiction alkotásokat (valamilyen már megjelent irodalmi mű/film/sorozat továbbírását) nem tudunk elfogadni.

A regényrészlet formai követelményei:

  • min. 3 oldal, max. 15 oldal terjedelem
  • Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, 1,5-es sorköz, sorkizárás
  • oldalszámozott oldalak, fejlécben:„Szerző: Cím Alcím” (pl. Erős Márti: Kalliopé)
  • doc(x)- vagy .pdf-formátum
FIGYELEM! Hosszabb terjedelmű szövegek (akár teljes regény), valamint a megadottól eltérő formájú vagy formátumú regényrészletek nem kerülnek feltöltésre.

Csatold ezt a két dokumentumot a leveledhez, és küldd el nekünk legkésőbb 2022. február 15-én 23 óráig az ajanlat@alexandra.hu e-mail-címre! A tárgyba azt írd: „Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogram”!

Egy szerző több regényrészlettel is pályázhat – ilyen esetben minden pályaműhöz külön e-mailben kérjük a jelentkezési formanyomtatványok és regényrészletek megküldését. Késedelmes leadás esetén a pályázatokat nem tudjuk fogadni. Amennyiben egy pályázó beadta a pályaművét a 2021-es Moobius Kortárs Irodalmi Verseny és Mentorprogramra, de ekkor nem került a középdöntős alkotások közé, 2022-ben ismét pályázhat ugyanazzal a regényrészlettel. A pályázat további részleteiről az ajanlat@alexandra.hu e-mail-címen érdeklődhetsz.

Sok sikert kívánunk! Várjuk a jelentkezésedet!

Szerzői és felhasználói jogok:

  • A pályázat benyújtója megőrzi a pályamunkák tekintetében a személyhez fűződő szerzői jogait.
  • A pályázat benyújtója a benyújtással hozzájárulását adja ahhoz, hogy az Alexandra Könyvesház Kft. – a www.moobius.hu oldal üzemeltetője – a pályaművet elektronikus formában nyilvánosságra hozza, illetőleg megjelentesse, és ennek érdekében az Alexandra Könyvesház Kft. számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló és ingyenes felhasználási jogot engedélyez azzal a feltétellel, hogy az Alexandra Könyvesház Kft. a pályázó nevét minden megjelenés esetén köteles feltüntetni.