Nincs engedélyezve a javascript.
263514045_10158862629562635_5683411307402082107_n.jpg
Matyi Alexandra
2022. október 11.
Októberi gondolatok kiadóvezetőnktől

Októberi gondolatok kiadóvezetőnktől

A könyves világ hírei

Kedves Olvasóink!

Hihetetlenül rohan az idő… Csak nemrég köszöntöttük együtt a nyarat, most pedig már a karácsonyra készülünk lélekben – és mi, a kiadónál a munkánk során is. A szerkesztőség gőzerővel dolgozik azon, hogy minden idénre tervezett könyvünk a karácsonyfa alá kerülhessen, és ha követtek a közösségi médiában, láthattátok, hogy a marketingirodában már előkerültek a vastag zoknik, az égősorok és persze a kihagyhatatlan karácsonyi zenék is. De ne rohanjunk ennyire előre!

Az október ugyanis hétről hétre újabb és újabb izgalmas programokat, jó híreket hoz a könyvimádóknak, amelyekre azt gondolom, mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy könnyebben küzdjünk meg a hétköznapok vitathatatlan nehézségeivel, kihívásaival.

Október első hétvégéje a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal indult, ahol – akár a világjárványt megelőző években – az Európa Könyvkiadó standjánál vártak benneteket kiadócsoportunk újdonságai. Nagyon boldog vagyok, hiszen rengetegen látogattatok el hozzánk, sok könyvünk találta meg az otthonát nálatok, és sok szerzőnket köszönthettük nagy sikerrel a stand mellett kialakított dedikálóhelyen is. Amikor programot szervezünk az olvasóknak, mindig arra törekszünk, hogy a lehető legjobb élményt biztosítsuk, a lehető legtöbbeteknek tudjunk örömet okozni, ám a könyvfesztiválra szervezett programjaink sikere még minket is meglepett.

Völgyhíd

Völgyhíd

Háy János
Európa Könyvkiadó, 2022.09.12.
Mi történik Péterrel, a zárkózott programozó fiúval, aki betegesen beleszeret Zsófiba? Mi történik Zsófival, aki szeretni akar, de nem akar különleges lenni? Mi történik Dedával, Zsófi testvérével, aki eleve különlegesnek hiszi magát, és megveti a felnőttek világát? Erről szól ez a könyv.

Háy János könyvbemutatóján – ahol Orvos-Tóth Noémi közreműködésével a szerző legújabb, Völgyhíd – Felnőttek ellen című regényéról volt szó – a lépcsőkön álltak a sorok, az Európa Könyvkiadó Nobel-díjas szerzője, a fesztivál díszvendége, Szvetlana Alekszijevics pedig elképesztő kitartással közel ezer olvasónknak írta alá a saját példányát. Az írónő nagyon értékes gondolatokat osztott meg velünk mind a megnyitó, mind pedig a Veiszer Alindával való pódiumbeszélgetése során, így, ha esetleg nem tudtál ezeken személyesen részt venni, mindenképpen azt javaslom, hogy nézd vissza őket YouTube-on! Mindannyian rengeteget tanulhatunk tőle a világ borzalmaival szembeni kiállásról, a kitartásról, a nők elengedhetetlen szerepéről és a valóban fontos értékekről.

A Könyvfesztivál után egy héttel, október 8-án az Alexandra Kiadó „szülővárosába”, Pécsre hoztunk el egy igazán különleges programot: szépséghibás könyvvásárt tartottunk a város legnagyobb könyvtárának udvarán, ahol a kisebb-nagyobb hibával rendelkező könyveink között már 200 Ft-tól kezdődő áron válogathattak a látogatók. Ezúton is köszönjük a pécsi olvasóknak, hogy ennyire kedvesek és türelmesek voltak, hogy nem hagyták, hogy a hosszú sorok eltántorítsák őket a könyvvásárlástól, és hogy vigyáztak egymásra és a sok-sok raklapnyi könyvre, amelyekből végül csak igazán keveset kellett visszahoznunk a raktárunkba. Azt gondolom, ez az esemény ismét bebizonyította, hogy nem a tökéletes külső, hanem a belső értékek a legfontosabbak – főleg a könyvek esetén!

Számunkra pedig olyan maradandó jó élményt nyújtott ez a szombati nap, hogy arra törekszünk: országszerte minél hamarabb, minél több helyen tudjunk hasonló vásárokat szervezni.

Ha azt gondolnád, az elkövetkezendő hetek kevesebb izgalmat tartogatnak, hadd okozzak kellemes csalódást: e hét csütörtökön (2022. október 13.) indul ugyanis a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár! Idén új helyszínen, a Nemzeti Táncszínházban várjuk az érdeklődőket, az Alexandra Kiadócsoport pedig a fesztivál mindegyik napjára készül legalább egy programmal. Csütörtökön 18:30-kor a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választott brit politikai elemző, Timothy Garton Ash érkezik hazánkba, és mutatja be Szólásszabadság című könyvét. A szerzővel a HVG főszerkesztője, Gergely Márton beszélget angol nyelven, a közönség pedig tolmácsgép segítségével élvezheti a nagyon izgalmasnak ígérkező beszélgetést.

Szólásszabadság

Szólásszabadság

A globálisan összekapcsolt világ tíz alapelve

Timothy Garton Ash
Európa Könyvkiadó, 2022.09.13.
Soha nem volt ekkora szólásszabadság a világon, mint amit manapság megélünk. Köszönhetően az internetnek és a közösségi hálónak. Ennek az ellenkezője is igaz: soha nem volt ekkora hatása egy-egy közösségre az elhallgattatásnak, a hálóról való letiltásnak, azaz a szólásszabadság korlátozásának.

Pénteken 17:15-kor L. Péterfi Csaba mutatja be a 2020-ban elhunyt József Attila- és Liszt Ferenc-díjas színművésznő, Pécsi Ildikó életrajzi könyvét, amely pár napja érkezett meg a nyomdából. Az Úgy, ahogy volt nagyon érdekes történetekkel szolgál Pécsi Ildikóról – olyanokkal, amelyek mindeddig ismeretlenek voltak a nyilvánosság számára, és megmutatja, milyen is volt ő valójában.

Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt

Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt

L. Péterfi Csaba
Alexandra Kiadó (A), 2022.10.07.
Pécsi Ildikó a színpadon: csábító mellékszereplő, drámai hősnő, ragyogó komika. Pécsi Ildikó a mozivásznon: elementáris erővel játszó, valamennyi szerepében messzemenőkig emlékezetes alakítást nyújtó filmikon. Pécsi Ildikó, a közszereplő: látványos férfifaló, aki nem csak az adottságaival, hanem szexszimbólum státuszával is tisztában van, valamint humoros, temperamentumos, nagyszájú feleség.

Szombat este 19:30-kor Bombera Krisztina közreműködésével kerül bemutatásra Réz Anna első könyve, a Mardos, amely ellenállhatatlan humorral tárgyalja, miért is gyötör minket olyan sokszor a bűntudat és a szégyen.

Mardos

Mardos

A bűntudatról kilenc fejezetben

Réz Anna
Európa Könyvkiadó, 2022.09.21.
Reggel már ébredéskor mardos a bűntudat, amiért állandóan halogatod a teendőidet? Délben azt szégyelled, hogy műanyag tálcás paradicsomot vettél az előrecsomagolt szendvics mellé, ezzel tovább szennyezve a bolygót? Délután a gyereked megállás nélkül nyomogatja a telefonját, mire rád tör a bűntudat, amiért olyan kevés időt töltesz vele?

Vasárnap 17:30-kor pedig Bódis Kriszta, Ott Anna és Németh Gábor zárják a kiadócsoport programjait, akik a Tüdős Klára regényes életét feldolgozó Kisasszonyképzőről és annak várható folytatásáról beszélgetnek majd a fesztiválon.

Kisasszonyképző

Kisasszonyképző

Istenhegy I.

Bódis Kriszta
Európa Könyvkiadó, 2022.05.26.
Istenhegy
„Tüdős Klára olyan női ikon, akinek embersége, egyénisége, alkotóereje és tettei túlnőttek a huszadik századon. Az ő szobrát a történelem és az emberi nem drámája faragta, de valahogy úgy, ahogy tengervíz töri, pusztítja el a sziklákat. Én ezt a láthatatlan emlékművet most életre keltem." Bódis Kriszta

Kissé más közönség, így a programajánló végére hagytam: a Margó gyerekprogramjai között szombat (október 15.) délelőtt Alex, az Alex Suli kíváncsi szurikátája is bemutatkozik, és 11 órától vidám fejlesztő programmal várja a gyerkőcöket. A programon – Alex, a szurikáta mellett – egy jó barátnőm, Galli-Harling Borbála pedagógus gondoskodik majd a szórakoztató tanulásról, így mindenkinek ajánlom, aki szívesen lefoglalná a gyermekét egy órácskára!

Alex Suli: Képes gyermeklexikon

Alex Suli: Képes gyermeklexikon

Alexandra Kiadó (A)
Alex Suli
Gyermekünk élénken érdeklődik a világ dolgai iránt? Tudni szeretné, mi fán terem az adó, mire való az akkumulátor vagy mit jelent a szólásszabadság? Alex, a kíváncsi szurikáta segít!
Ebben az 5-10 éveseknek összeállított szótárban jó eséllyel megtalálunk mindent, amire egy ilyen korú óvodás vagy kisiskolás kíváncsi lehet.

Október 20-án zenés könyvbemutatót tartunk a Rockmúzeumban, ahol Dolly, Várkonyi Attila, valamint szerzőink, Lakatos György és Szűts István együtt keresik a választ arra a kérdésre: hogyan születtek a legendás magyar slágerek? Mindezek után október végén pedig irány Frankfurt, ahol a világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő könyvvásáráról megpróbálom hazahozni nektek a legizgalmasabb új, külföldi megjelenéseket!

Persze akkor sem adunk okot szomorkodásra, ha személyesen nem tudsz részt venni azokon a programokon, amelyeket az imént ajánlattam nektek, hiszen online is sok meglepetéssel készülünk! Először is: mostantól antikvár könyveket is találhatsz a Moobiuson! Tudjuk, hogy mennyire bosszantó, ha egy hőn áhított könyv már sehol sem elérhető, ezért szerettünk volna egy újabb teret biztosítani azoknak az olvasóknak, akik az antikváriumok kínálatában is szívesen böngésznek.

A Moobius antikváriumoldalán kizárólag újszerű, hibátlan könyveket árulunk, a tőlünk megszokott gyors szállítással és normál szállítási költségekkel. Bízunk benne, hogy te is megtalálod nálunk, amit keresel!

Mindezek mellett ráadásul napokon belül elindítjuk hatalmas karácsonyi akciónkat, amelynek keretein belül hihetetlenül kedvezményes áron tudjátok majd megvásárolni több ezer könyvünket. Biztosan van, aki korainak gondolja a karácsonyi akciót, ám a jelenlegi bizonytalan helyzetben és az egyre növekvő költségek mellett úgy gondoljuk, valódi segítség az olvasóknak, ha minél hamarabb elkezdhetik a karácsonyi ajándékvásárlást, és nem marad minden az ünnepeket megelőző hetekre. Ráadásul könyveinket a készlet erejéig tudjuk biztosítani, így örömmel tölt el bennünket, hogy a szeretet ünnepére készülve minél hamarabb meg tudjuk ezt lépni az olvasóinkért.

Olyan sok eseményről meséltem már nektek, hogy az aktuális újdonságok bemutatására már szinte alig maradt hely! Ám nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy ebben a hónapban is milyen nagyszerű könyvek érkeztek és érkeznek hozzánk.

Pécsi Ildikó életrajza mellett végre megjelenik az Egy ismerős arc, Nyerges Attila önéletrajza is, amelyet ráadásul az előrendelőink a hivatalos megjelenés (október 18.) előtt, már ezen a héten megkaphatnak! Attilával november 10-re egy dedikálóeseményt is szervezünk Budapestre, így lehetőséget biztosítva a rajongóknak egy még személyesebb élmény begyűjtésére. A könyv természetesen ott is kapható lesz, de szeretnék mindenkit bátorítani arra, hogy már most beszerezze a saját példányát, hiszen egy tanulságos, nagyon szimpatikus életutat ismerhetünk meg benne.

Egy ismerős arc

Egy ismerős arc

Nyerges Attila, S.Tóth János
Alexandra Kiadó (A), 2022.10.18.
"Mindaz, amit e könyvben elmesélek, nem más, mint visszatekintés az elmúlt fél évszázadra annak reményében, hogy azt a bizonyos hidat - tiszta szavakból - tovább építhetem."

Megérkezett a gyönyörű történelmi regényeink sorát bővítő A kislány, aki képtelen gyűlölni, amely egy volt auschwitzi gyermekrab tanúságtétele. Arra tanít bennünket, hogy ne engedjük a holokauszthoz hasonló tragédiákat újra megtörténni, terjedelmének és stílusának köszönhetően ráadásul ifjú olvasók számára is ajánlott.

A kislány, aki képtelen gyűlölni

A kislány, aki képtelen gyűlölni

Lidia Maksymowicz
Alexandra Kiadó (A)
Lidia Maksymowiczot háromévesen hurcolták el Auschwitzba. Tizenhárom hónapot töltött a pokolban, a gyerekek barakkjában, ahol egyike volt dr. Mengele kísérleti nyulainak. Hithű katolikus édesanyja a német invázió legelső napjaiban csatlakozott a fehérorosz ellenállókhoz, és az erdőkben rejtőzött el lányával.

A krimiszeretőknek Andrea Bartz Itt sem voltunkját ajánlom: Emily és Kristen legjobb barátnők jóban, rosszban – és még akkor is, amikor Kristen köré gyűlni kezdenek a holttestek... Emilynek számot kell vetnie: kicsoda valójában a legjobb barátnője, és van-e menekvés közös titkaik elől – vagy azok a szabadságába, és akár az életébe kerülnek? Ez a könyv egy sokkoló fordulatokkal teli utazás egy beteges barátság mélyére – ráadásul a Netflix már készíti is belőle az adaptációt.

Itt sem voltunk

Itt sem voltunk

Andrea Bartz
Alexandra Kiadó (A), 2022.10.11.
Emily nem is akarhatna többet az élettől: a festői szépségű chilei hegyeket járja legjobb barátnőjével, Kristennel szokásos éves túrájukon, és barátságuk erősebb, mint valaha. Ám lakosztályukba visszaérve vér és törött üveg fogadja. Mint Kristen elmondja, az aranyos túrázó, akivel összemelegedett útjuk során, megtámadta őt, és önvédelemből végeznie kellett vele.

És ha már a Netflixnél tartunk: az Európa Könyvkiadó gondozásában előrendelhetővé vált a nagy sikerű, azonos című film alapjául szolgáló Szöszi, Joyce Carol Oates megrázó karrierregénye. A közel ezeroldalas könyv, amely eredeti módon közelít a saját mítoszaitól megbabonázott celebkultúrához, sodró erejű történet egy nő nehezen megragadható varázsáról, egy sztár időtálló örökségéről, és azokról a gyötrelmekről, amelyek Marilyn Monroe ikonikus alakjának megszületését kísérték.

Szöszi

Szöszi

Joyce Carol Oates
Európa Könyvkiadó, 2022.11.24.
Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szöszi-ben.

Remélem, a könyveink és a programjaink segítségével sok boldog pillanatot tudunk hozni számotokra a borongós őszi estékre!

Szeretettel: Matyi Alexandra