Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2021. szeptember 1.
„Sok kis szikra van az országunkban, úgy éreztem, tennünk kell közösen valamit…”

„Sok kis szikra van az országunkban, úgy éreztem, tennünk kell közösen valamit…”

Könyvajánló

A Szikra Tehetséggondozó Egyesületet olyan szülők hozták létre, akiknek gyermekei kilógnak a társadalom normálisnak vélt rétegéből. Azokkal az atipikus tehetségekkel foglalkoznak, akik a köznevelési rendszerből minden irányban kilógnak, mivel tehetségük miatt némely területen 5-7 évvel előrébb járnak kortársaiknál, valamint a hagyományos iskolákban nem tudnak az elvárásoknak megfelelni éretlenségük, érzékenységük, viselkedési problémáik, autizmusuk miatt. Más részről minden autizmus spektrumzavarral élő gyermeket fogadnak, és fejlesztést biztosítanak nekik. Az Egyesületet Petrovics Kornél és Zádori Henrietta alapították, s nevét Kristine Barnett A szikra – Egy anya története a zseninevelésről című könyve ihlette.

A szikra drámai, gondolatébresztő, szemléletformáló elbeszélés a félelmetes nehézségekkel szembeszálló szeretet és bátorság erejéről, a káprázatos lehetőségekről, amelyek akkor tárulnak föl, ha megtanuljuk, hogyan aknázzuk ki maradéktalanul a minden gyermekben, valamennyiünkben ténylegesen rejtőző képességeket.

A szikra
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

A szikra

Egy anya története a zseninevelésről

Kristine Barnett
Európa Könyvkiadó, 2020.10.01.
A szikra drámai, gondolatébresztő, szemléletformáló elbeszélés a félelmetes nehézségekkel szembeszálló szeretet és bátorság erejéről, a káprázatos lehetőségekről, amelyek akkor tárulnak föl, ha megtanuljuk, hogyan aknázzuk ki maradéktalanul a minden gyermekben, valamennyiünkben ténylegesen rejtőző képességeket.

Zádori Henrietta így mesél a könyvről:

„Először akkor olvastam a könyvet, amikor kisfiam 2 és fél éves volt, és kedvenc elfoglaltságai az olvasás, írás, számolás és a bolygók tanulmányozása voltak. Kerestük a „helyét”. Átütő fejlődésű tehetségként diagnosztizálták, de egyéb segítséget nem kaptunk. Kétségbe voltunk esve. Egyik anyatársamtól kaptam kölcsön Kristine Barnett A szikra – Egy anya története a zseninevelésről című könyvét. Elolvastam, és végigzokogtam – nagyon nagy hatással volt rám. A könyvben szereplő fiú története magával ragadott, az édesanyja kitartására és erejére pedig irigykedtem.

„Bár én is ilyen hittel és kitartással lennék felvértezve!” – gondoltam.

Majd sodort az élet minket. Költözések, három óvodaváltás... a fiunk még mindig szárnyalt, de egyre többen akarták letörni a szárnyát. A rendszer folyamatosan falakat épített elénk, és köpte ki magából őt.

Másodszor, mikor kezembe került a könyv, pont abban az időben alapítottam meg a tehetséges gyerekek és szüleik csoportját, amely mára 700 főt számlál. Teljesen mást váltott ki belőlem, mint első olvasásra: az anyatigrist, aki bármire képes a gyerekéért. Elindultunk egy úton, és rájöttünk, hogy sok kis szikra van az országunkban, úgy éreztem, tennünk kell közösen valamit, de még nem láttam, hogy mit. Olyan erőt adott a könyv, hogy tudtam, ha ezt a könyvben szereplő édesanya meg tudta tenni, akkor én is képes vagyok rá. Fiunkat kiemeltük a közoktatás karmaiból – de ő eddigre már nagyon sokat sérült. Egyre több problémánk adódott, és ez elhomályosította a látásunkat, sokszor csak görgettük magunk előtt a problémákat, nem is láttunk mást, csak a szakadékot, többször felmerült az országváltás gondolata.

Az óvodai évek rettenetesen teltek, csak egyre gondoltunk, hogy az iskola már biztosan jobb lesz. Harmadszor is elolvastam a könyvet, amikor a fiam megkapta az Asperger-szindróma (autizmus) diagnózist, és ismét mélyponton voltunk. Kilátástalannak tűnő feladatok halmazát láttam magam előtt. Terveztünk, de nem éreztem magam erősnek, hogy végigcsináljam. A könyvet egy újabb megvilágításban ekkor olvastam, erőt merítettem belőle. A könyvben egy anya írja le az útját, ami sokszor a mi párhuzamos világunkat mutatta be.

Autizmus és tehetség? Igen, létezik! Megfogalmazódott bennünk, hogy úgy tudunk a fiunknak segítséget adni, ha köré építjük a biztonságot, elfogadó környezetet teremtünk neki. Ekkor született meg az Egyesület ötlete, és a neve nem is volt kérdés. Szikra Tehetséggondozó Egyesület. Az egyesület azóta több száz gyermeknek és családnak nyújt segítséget, otthont ad az autizmussal élő gyerekeknek. Egyik fő célunk a tehetséggondozás lett – mert egy szülő bármire képes, de néha kell egy példakép, aki utat mutat, aki már végigcsinálta, aki bátor volt, és megtette, amire te is készülsz. Erőt, bátorságot és a „mindenre képes vagyok” érzést nyújtotta nekem a könyv, és én is ezt akarom nyújtani másoknak. A cél, hogy hasonlóan sikeres és boldog gyermekeket gondozzunk, akik boldog felnőtté válhatnak.

Már nem kételkedek, tudom a dolgom, tudom, mit és hogyan kell tenni. Már nem csak az én fiamért vagyok felelős: felelős lettem az autizmussal élő gyermekekért, szüleikért, családjaikért. Hiszek bennük. Hiszem, hogy a fiam és a társai nagyot fognak alkotni a világnak. Hiszem, hogy ha hagyjuk kibontakozni és szabaddá tesszük őket, akkor alkotókká, feltalálókká, matematikusokká válhatnak.”

„Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna.” (Kristine Barnett)