Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
február 22.
Te is az olvasás szerelmese vagy?

Te is az olvasás szerelmese vagy?

A könyves világ hírei

A listában szereplő könyvtárak a maguk stílusában lenyűgözőek: van köztük futurisztikus elképzelést tükröző épületkialakítással rendelkező és puritán megjelenésű építmény egyaránt. Bár a mai világban igen elterjedt az e-könyv, és a napi szintű online térben létezés is teljesen normálisnak mondható, a kézzel fogható könyvek varázsa sosem kopik ki. A könyvtárak különlegessége is talán ebben rejlik: az atmoszférában és kézzelfoghatóságban.

1. A St. Mang-apátság könyvtára (Németország)

A németországi Füssen a 13. században városi rangra emelkedett, erődített fal vette körül, amelynek romjai még a mai napig megtalálhatók. A 8. században alapított St. Mang-kolostor betekintést enged a középkor izgalmas világába. Az 1700-as évek elején az ellenreformációs mozgalom az egykori bencés apátságot katolikus templomból barokk stílusúvá alakította át. Miután az apátságot az Oettingen-Wallerstein hercegei vették át, az eredeti kötet- és kéziratgyűjteményt az 1800-as évek elején eltávolították. Ezeket a köteteket és iratokat jelenleg az augsburgi egyetemen őrzik. Jelenleg a könyvtár múzeumként működik.

fussen.jpg

2. Tiencsin Binhai könyvtár (Kína)

A 33 700 négyzetméteres kulturális központ és könyvtár a Kínában található Tianjin városának új kulturális negyedében épült, és egy holland (MVRDV) építésziroda munkáját dicséri. Korábbi beszámolók szerint közel 1,2 millió kiadványt kínál az odalátogatók számára. Ám nem minden az, aminek látszik; a magasabb polcokon alumíniumból készült „álkönyvek” sorakoznak, hiszen azok megközelíthetősége sem lenne túl egyszerű, ezért a tervezők ezt a látványos, de sok szempontból jóval biztonságosabb megoldást választották. A szerkezet közepén látható gömbben egy nagy előadótermet alakítottak ki, emellett a könyvtár területén belül több helyiséget elkülönítettek azok számára, akik egy kis olvasásra és nyugalomra vágynak. A polcok ívei a padlótól egészen a mennyezetig érnek. Az „álkönyvek” ellenére az épület futurisztikus és egyedülálló kinézete sokakat egyértelműen lenyűgözött.

mvrdv_mario_ferrara_tianjin_binhai_library.jpg

3. Heinsza templom (Dél-Korea)

A Heinsza templom Dél-Korea legfontosabb buddhista kolostora. Az épület a 15.században épült, kifejezetten a Tripitaka számára. A kolostor és a templom az UNESCO Világörökség része, amely Daegu város közelében található.

Itt található a Tripitaka Koreana; amely 81 000 fatömbből álló gyűjtemény – a tudósok úgy vélik, hogy a legteljesebb buddhista írásgyűjtemény, és közel 52 millió karaktert tartalmazhat.

tripitaka_koreana_haeinsa_temple_south_korea.jpg

4. Malatesta könyvtár (Olaszország)
Az olaszországi Cesenában található Malatesta könyvtár Európa első és egyetlen olyan humanista és kolostori könyvtára, amely belső berendezésében, az épület kinézetében és könyveiben is tökéletesen megmaradt. Kulturális jelentőségének köszönhetően 2005 óta szerepel az UNESCO Világ Emlékezetének nyilvántartásában. Tulajdonukban közel 4000 16. századi könyv, 1753 kézirat és több mint 17 000 levél található.
A könyvtár belseje a korai reneszánszra jellemző érdekes geometriai kialakítással rendelkezik. 58 padszerű íróasztallal van ellátva, amelyekhez a könyvtár 341, kézzel nyomtatott kódexének értékes gyűjteményét eredeti vasláncukkal biztosítják. Ezenkívül körülbelül 1501 ősnyomtatvány, valamint VII. Pius pápa személyes könyvtára is itt lelhető fel.

malatesta.jpg

5. Strahovi könyvtár (Csehország)

A strahovi kolostort a 12. században alapították, amely a prágai vártól nagyjából 1 km-re helyezkedik el. A kolostor a cseh oktatás és a tudomány központjaként szolgál, több mint 800 éve. A templomban található egy képtár és egy orgona is; utóbbi különlegessége, hogy korábban Mozart játszott rajta. A könyvtár polcain közel 200 000 könyv, 3000 kézirat, 1500 ősnyomtatvány és számos ritkaság látható.

A 18–19. században a könyvtár az európai kulturális közegben igen híressé vált. Az épületben számos terem található, hosszú folyosókkal összekapcsolva, ahol értékes műemlékek, festmények és térképgyűjtemények találhatók. A 32 m hosszú, 10 m széles, 14 m magas, galériás kialakítású filozófiatermet 1792–94-ben építtették. A díszes belsővel rendelkező helyiségben a filozófiai témájú könyvek mellett a csillagászat, a matematika, a történelem, a filológia területéről is fellelhetők művek, melyek száma meghaladja a 42 000-et. A kötetek megóvása érdekében a termekbe tilos belépni, de így is elképesztő látvány fogadja az odalátogatókat. Az ívelt mennyezetű, csodás falfestményekkel és a barokk stukkókkal díszített könyvtár kihagyhatatlan élmény a könyvek szerelmeseinek.

strahov_library-1.webp