Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2019. október 20.
Tudtad-e?

Tudtad-e?

Kevés jobb érzés van, mint kényelembe helyezni magunkat és elmélyülni egy igazán jó könyvben. Könyvmolyként gyakran mindent tudunk aktuális olvasmányainkról, azonban jó eséllyel nem ismerünk minden apró tényt a könyvekről általában.

Rengeteg apró, mégis nagyon érdekes tény áll rendelkezésünkre a könyvekről. Lássunk hát párat!

1. Több mint 129 millió könyv létezik.

A Google algoritmusa szerint 2010-ig 129 864 880 könyv került kiadásra. Ráadásul ez a szám évről évre növekszik, így ha legközelebb úgy éreznénk, nincs mit olvasnunk, talán csak több érdemes időt fordítanunk a válogatásra!

2. A világ legdrágább könyvét 30,8 millió dollárért vásárolták meg.

A könyv Leonardo Da Vinci Leicester-kódexe, a vásárló pedig nem más, mint maga Bill Gates, aki 1994-ben vette meg a kódexet mai árfolyamon mintegy 13 milliárd forintért a Christie's árverésén, majd ezt követően többször is kölcsönadta kiállításokra.

3. Az újkönyvillat szeretetére külön szó létezik.

Nincs olyan könyvimádó, aki ne szeretné az új vagy éppen régi könyvek illatát. Az angol nyelvben külön szó is létezik erre: „bibliosmia”

4. A valaha kinyomtatott leghosszabb mondat 13 955 szóból áll.

Jelenleg Jonathan Cole tartja az irodalom leghosszabb mondatának címét a Guinness Rekordok Könyvében. 2001-es The Rotter’s Club című könyvében nem kevesebb, mint 13 995 szóból álló mondatot sikerült alkotnia.

5. A világ három legolvasottabb könyve nem más, mint…

…a Biblia, az Idézetek Mao Ce-tung elnöktől és a Harry Potter-sorozat kötetei.