Nincs engedélyezve a javascript.
A közigazgatási jog alapfogalmai
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szeretnék értesítést kapni, ha ismét rendelhető

A közigazgatási jog alapfogalmai

Jelenleg nem rendelhető
2 300 helyett
1 955 Ft
15 %
A jogalkotás olyan, mint egy folyó. Valamikor a távoli múltban az első törvény­könyvek esőcseppekként jelentek meg az ókori folyamvölgyi társadalmak talaján, később patakká rendeződtek, napjainkra széles folyammá duzzadtak. Míg más­félszáz éve tudományos kihívást jelentett az aktuális joganyag összegyűjtése, a rendszerváltás időszakára a gyakorló jogászok feladatává vált.
Leírás a könyvről

A jogalkotás olyan, mint egy folyó. Valamikor a távoli múltban az első törvény­könyvek esőcseppekként jelentek meg az ókori folyamvölgyi társadalmak talaján, később patakká rendeződtek, napjainkra széles folyammá duzzadtak. Míg más­félszáz éve tudományos kihívást jelentett az aktuális joganyag összegyűjtése, a rendszerváltás időszakára a gyakorló jogászok feladatává vált. Mára az egyes köz­igazgatási szervek honlapjaikon kötelesek közzétenni az általuk igazgatott ágazat joganyagát, így a hatályos jog az átlagpolgár számára is elérhető.
Tud-e úszni az átlagember ebben a folyamban? El tud-e igazodni a laikus a jog­szabályok között? Gyakran még a szakembereknek, a versenyszinten úszóknak is nehézségei támadnak. A jogalkotás folyama árad, egyre árad. Néha azt gondolhat­nánk, hogy egyszer megnyugszik, talán majd az új Alkotmány lecsillapítja a dühön­gő habokat. Azt kell azonban látnunk, hogy a könyv megírásakor ismert tervezet számos kérdést nyitva hagy, megoldásukat további jogszabályokra, sarkalatos tör­vényekre bízza.
Önálló képviselői indítványokkal teljesen új jogintézmények jelennek meg, majd az Alkotmánybíróság megsemmisíti őket, a korábbi elméleteket újabb és újabb ér­vekkel egészítve ki. És közben ott lebeg az új Alkotmány szabályozási koncepciója, ami magának az Alkotmánybíróságnak a pozícióját is módosítani kívánja.
Lehet-e ilyen pillanatban közigazgatási jogi könyvet írni? Tulajdonképpen soha nem lehet, hiszen a közigazgatási jog a jogrendszernek az az ága, ami a leggyakrab­ban változik, szinte soha nincs olyan időpont, amikor hátra lehetne dőlni és nyugod­tan nézni a folyóban úszó dinnyehéjakat.
írni viszont muszáj, mert igény van rá. Nemcsak a jogászok részéről, hiszen jogi asszisztensek és közgazdászok is tanulnak, tanulnának közigazgatási jogot. Egyik helyen Közigazgatási alapfogalmak, a másik képzésben Közigazgatási jog című kurzusok keretében. Ezek ötvözetéből áll össze a könyv címe és tartalma: A köz­igazgatásijog alapfogalmai.

Adatok
Raktári kód:
719321
EAN:
9786155106002
Megjelenés:
2011.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
180
Méret [mm]:
150 x 210 x 9
Tömeg [g]:
245
Hozzászólások