Nincs engedélyezve a javascript.
A mi holokausztunk
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
3 500 helyett
1 750 Ft
50 %
Amir és Efi, a "két és feledik" holokauszt-túlélő nemzedék tagjai egy izraeli lakótelepen élnek, különlegesnél különlegesebb csodabogarak között. Csupa érthetetlen furcsaság veszi őket körül, csupa kérdés, amire szeretnének választ kapni.
Leírás a könyvről

"Tulajdonképpen miért akartak gázkamrába küldeni?"

Amir és Efi, a "két és feledik" holokauszt-túlélő nemzedék tagjai egy izraeli lakótelepen élnek, különlegesnél különlegesebb csodabogarak között. Csupa érthetetlen furcsaság veszi őket körül, csupa kérdés, amire szeretnének választ kapni. Például: Miért kiabálja ki az ablakán Adéla Grüner, hogy "Kálmán, vigéc, vigéc!"? Miért nevezik Gerson Klimát a saját fivérének, és miért vonul be időnként, önszántából a bolondokházába? Mi okozhatja Feige betegségét, és mi baja egyáltalán? Miért kérdezgeti a bolond Hirsch folyton-folyvást, hogy "Csak a szenteket vitték gázkamrába?"? És egyáltalán, mit takar az a szó, hogy "holokauszt"?

A gyerekek hiába kérdezősködnek, állandóan a hallgatás falába ütköznek, mert még „nem elég nagyok” hozzá, hogy az igazságot hallhassák. Így aztán kutatni kezdenek, könyvtárba járnak, trükkös kérdéseket eszelnek ki, hogy kiszedjék a bolondokból történeteiket, "Buchenwaldot játszanak", vagyis koplalnak és szomjaznak, hogy legalább a megélt tapasztalat révén közelebb juthassanak szüleik, nagyszüleik traumájához.

Később aztán, ahogy nagyobbak lesznek, fokozatosan megnyílnak előttük a falak, megerednek a nyelvek, felsejlenek a múltból a megélt holokauszt-történetek. Amir csak ekkor szembesül vele, hogy még a személyes történetek sem segítenek, nem visznek közelebb annak a megértéséhez, ami felfoghatatlan.

De talán nem is ez a cél: a történeteket dokumentálni kell, leírni mindent, amit csak lehet, önmagáért, önmagunkért - sugallja a haifai születésű alkalmazott matematikus, katonatiszt író Sapir-díjas regénye.Olvasson bele: Részlet a könyvbőlA Könyvjelző magazin 2013. április számában megjelent cikk: Csak a szenteket vitték gázkamrába?A Könyvjelző magazin 2013. májusi számában megjelent cikk: „Optimistának, normálisnak kell maradni”

Adatok
Raktári kód:
728545
ISBN:
9630795913
EAN:
9789630795913
Eredeti megnevezés:
Ha-soa selanu
Megjelenés:
2013.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
588
Méret [mm]:
135 x 190 x 36
Tömeg [g]:
650
Hozzászólások
 

Szerző

Amir Gutfreund
Hasonló termékek
Kereséseid alapján neked ajánljuk