Nincs engedélyezve a javascript.
Adagio lamentoso
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szeretnék értesítést kapni, ha ismét rendelhető
Jelenleg nem rendelhető
2 100 helyett
1 575 Ft
25 %
A világban és idehaza is Kundera mellett talán legnépszerűbb cseh író, Hrabal elbeszéléskötete két alkotói korszakát öleli fel, az 1951 és 56, illetve az 1970 és 76 közöttit. A kötet azokat - a többségükben magyarul még meg nem jelent - elbeszéléseket tartalmazza, amelyek annak idején különféle okok miatt nem jelenhettek meg.
Leírás a könyvről

A világban és idehaza is Kundera mellett talán legnépszerűbb cseh író, Hrabal elbeszéléskötete két alkotói korszakát öleli fel, az 1951 és 56, illetve az 1970 és 76 közöttit.
Az 1951 és 56 közötti évek jelentik az író első, valóban kiforrott, "igazán hrabali" korszakát. Ekkor már a kladnói Pldi-kohóban dolgozik és Prága egyik munkáskerületében, Libeňben, az Örökkévalóság gátján lakik. Tudatosan az élet, az emberi lét perifériájára vonul ki tehát, leszáll a mélybe, "hogy bemaszatolódjak a környezettől, és időnként megéljem azt a lenyűgöző eseményt, hogy megpillanthatom az ember mélyén a gyöngyöt".
A "gyöngykeresést" a hetvenes években, másik "elbeszélőkorszakában" is folytatja, ám ezúttal már máshol, gyermekkora egykori színhelyén, Nymburkban és a környező kerskói erdőben kutatja és találja meg közép-európai valóságunk eltűnőfélben lévő tájait, mulandó-elmúló, illékony-elillanó szokásait, hagyományait, kiveszőben lévő embereit, gyakorta groteszk és esendő, ám mindig szeretetre méltó csodabogarait, akik az igazi emberséget hordozzák magukban.
A kötet azokat - a többségükben magyarul még meg nem jelent - elbeszéléseket tartalmazza, amelyek annak idején különféle okok miatt kimaradtak a Tükrök árulása, illetve a Véres történetek és legendák című könyvekből.

Adatok
Raktári kód:
153740
ISBN:
9630770016
EAN:
9789630779869
Eredeti megnevezés:
Jarmilka; Rukovět Pábitelského Učně
Megjelenés:
1997.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
270
Méret [mm]:
130 x 190 x 23
Tömeg [g]:
380
Hozzászólások
 

Szerző

Bohumil Hrabal
1914-ben született Morvaországban, Brno-Židenice-n. Apja neve nem ismert, nevelőapja František Hrabal sörgyári könyvelő, akihez anyja, Marie 1920-ban ment férjhez. Hrabal a prágai Károly Egyetem jogi karára járt, a II. világháború alatt rövid ideig vasúti forgalmistaként dolgozott, majd 1946-ban fejezte be tanulmányait. Volt biztosítási ügynök, kereskedelmi utazó, és az 1950-es években a kladnói vasműben dolgozott fizikai munkásként. 1963-tól foglalkozásszerűen ír. Az 1970-es évek elején a csehszlovák hatóságok számos könyvét nem engedték megjelenni, így szamizdatokban és külföldön is publikált. Több regényét is sörözőkben írta, talán ettől is olyan ember-közeliek a karakterei, akikről olyan különleges szeretettel beszél, mintha valóban a barátai lennének, nem elképzelt figurák. Hrabal műveiben mindig megjelenik az élet szeretete, mesélői hangja annyira egyedi, hogy a legegyszerűbb kezdőmondatával is maga után tudja vonni az olvasókat. 1997-ben halt meg galambetetés közben: kizuhant a prágai Na Bulovce kórház ötödik emeletéről.
Hasonló termékek
Kereséseid alapján neked ajánljuk