Nincs engedélyezve a javascript.
Íliász
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szeretnék értesítést kapni, ha ismét rendelhető
Jelenleg nem rendelhető
1 100 helyett
825 Ft
-25 %
Homérosz eposzának tárgyát a trójai mondakörből veszi, de az eseménysorozatokból csak egyetlen – az ostrom szempontjából lényegtelen – történetet emel ki. A hősköltemény a trójai háború utolsó esztendejének 52 napját beszéli el, azaz Akhilleusz haragjának okáról, következményeiről és feloldódásáról szól.
Leírás a könyvről

A tíz esztendeig tartó Trójai háború utolsó előtti évének 52 napját fogja át a hexameterekből álló 24 énekre tagolt Íliász. A Trójai mondakör egyetlen epizódját ragadja ki, Akhilleusz haragját, a görög sereg fővezérével, Agamemnón mükénéi királlyal való viszályát, amely a görögök és trójaiak támogatásában megoszló istenek viszályában is átmeneti fordulópontot jelent (Trója bukása már eldőlt), s késlelteti a görögök győzelmét, hiszen a félig isteni származású Akhilleusz visszavonul a harctól. A cselekmény további fő csomópontja Patroklosz, a legkedvesebb barát megölése; a fájdalom Akhilleuszt újra harcra tüzeli és csatasorba állva megöli Hektórt, a trójai király fiát, az ellenség legnagyobb hősét, bár ismeri a jóslatot, hogy ezt követően nemsokára őt is eléri a végzet. Az eposz egyetlen fejlődő jellemű hőse Akhilleusz, aki képes a megtisztulásra, az ellenség iránti emberséges magatartásra, mégsincs több lehetősége, mint relatíve önállóan vállalni a hősi halált, pozitív tettig már nem juthat el. Viszonylag önállóan cselekszenek az eposz hősei, sorsukat alapvetően mégis az isteni hatalom akarata szabja meg.
Sötét kicsengésű az Íliász mondanivalója, s csak helyenként csillan fel egy teljesebb emberségű élet reménye. Homérosz formaművészetének rendkívüli újítása a hangulati ellenpontozás, ezt következetesen alkalmazza az egész eposzon keresztül.

Adatok
Raktári kód:
103438
ISBN:
9789630788588
EAN:
9789630788588
Megjelenés:
2003.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
480
Méret [mm]:
120 x 200 x 18
Tömeg [g]:
300
Hozzászólások