Nincs engedélyezve a javascript.
A Gérecz-hagyaték

A Gérecz-hagyaték

Előmunkálatok a nagymonográfiához

Szállítás:
1-5 munkanap
Készleten
2 250.-
Korábbi ár:
2 550.-
Eredeti ár:
3 000.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
"Apám és Gérecz Attila egy időben, ám más-más helyszíneken raboskodtak politikai fogolyként Rákosi börtöneiben. Apám elbeszélései meghatározó élményt jelentettek számomra, ezért is válhatott kedvenc költőmmé e kedves vagány, aki A Dunát átúszva szökik meg a váci börtönből, és fegyverrel rohan az utcán ötvenhat őszén.
Leírás a könyvről
"Apám és Gérecz Attila egy időben, ám más-más helyszíneken raboskodtak politikai fogolyként Rákosi börtöneiben. Apám elbeszélései meghatározó élményt jelentettek számomra, ezért is válhatott kedvenc költőmmé e kedves vagány, aki A Dunát átúszva szökik meg a váci börtönből, és fegyverrel rohan az utcán ötvenhat őszén.

Verseiről gyermekkoromban nem eshetett szó. Felnőttként azonban nem hagy nyugodni Gérecz Attila. Vízmérnökként rendszeresen megfordulok életének Duna-parti helyszínein, Vácott és szülőhelyén, Dunakeszin. Régóta olvasom életművét, kutatom rövid, ám mozgalmas és sok ponton rejtélyes életét, bújom a levéltárakban a rendőrségi és peranyagokat. Munkámhoz nélkülözhetetlen segítség és kútfő volt H. Drechsel Mária, az ifjúkori kedves.

Christine Gerecz személyében mosolygott rám a szerencse idén tavasszal: Attila svájci sógornője rendelkezésemre bocsátotta a családi hagyaték egy részét, mely már első áttekintésre is revelációként hatott. Ezek az élmények hívták életre e könyvet, összegzendő eddigi tapasztalataimat. Reményeim szerint mostani munkám majd alapul szolgál a nagyszerű művészt és hatvan éve hősi halált halt szabadságharcost bemutató nagymonográfiához, amely azonban a hagyaték összegyűjtése és teljes feldolgozása, a még élő tanúk felkutatása és meghallgatása, valamint az életmű kritikai kiadása után születhet csak meg. Ezzel végre birtokba vehető lesz a "Gérecz-hagyaték"." (Hajnal Géza)"Hagyatékom

Kis versek. Szállongó pernyéi

egy bús, halottas fáklyafénynek.

Kis ideig majd fenn lebegnek,

minthogyha foltjai lennének

a szeplőt hányt, közönyös égnek...

(Vác, 1954. dec. Éhségsztrájkom 5.-ik napján)" (Gérecz Attila)Gérecz Attila költő és szabadságharcos rövid, ám mozgalmas életét (1929-1956) évtizedekig hallgatás övezte, így az utókor sok félreértést, téves adatot és legendaszerűen homályos ismeretet örökölt róla. Már huszonegy évesen börtönbe kerül politikai fogolyként. Vácról a Dunát átúszva sikerül megszöknie '54 tavaszán, elkapják; majd újra lecsukják. A forradalmárok szabadják ki '56 őszén, egy hétre rá teríteti le egy szovjet tank géppuskasorozata a pesti utcán, huszonhét évesen. A váci börtönben, a "Füveskertiek" költőcsoportjában érlelődött költői életműve. Ennek vizsgálatát, értelmezését és életrajzának tüzetes rekonstruálását tűzte ki Hajnal Géza, felkutatva a levéltárak rendőrségi és peranyagait, titkosszolgálati iratait, kérdezve a még élő kortársakat, kutatva a svájci Gérecz-hagyatékot és minden fellelhető forrást.Hajnal Géza (1967) író, hidrogeológus, a BME docense. Budapesten él. Legutóbbi kötete: Ördögárok (drámák, Kortárs Kiadó, 2016).
Adatok
Raktári kód:
750900
ISBN:
6158056106
EAN:
9786158056106
Megjelenés:
2016.
Kötésmód:
ragasztott kartonált (puha)
Oldalszám:
272
Méret [mm]:
117 x 200 x 15
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
270
Hozzászólások