Nincs engedélyezve a javascript.
Koba - Sztálin apokalipszise I. (1878-1937)
Olvastam
Kedvenc könyvem

Koba - Sztálin apokalipszise I. (1878-1937)

Fordító:
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
4 490 helyett
3 368 Ft
-25 %
A kilencvenes években nagy világsiker volt Edvard Radzinszkij Sztálin-életrajza, melyről García Márquez azt írta: "Szerintem Radzinszkij fő érdeme az, hogy könyvében Sztálin nem egy gigantikus szobor, hanem eleven ember."
Leírás a könyvről

A kilencvenes években nagy világsiker volt Edvard Radzinszkij Sztálin-életrajza, melyről García Márquez azt írta: "Szerintem Radzinszkij fő érdeme az, hogy könyvében Sztálin nem egy gigantikus szobor, hanem eleven ember."

Az orosz történész, dráma- és prózaíró, akit egész pályafutása során leginkább a nagy diktátorok foglalkoztattak, ezúttal még közelebb ment az "eleven emberhez", és regényben írta meg Sztálin életét a gyerekkorától kezdve egészen rejtélyes haláláig.

A mesélő Sztálin barátja és hasonmása, pártbecenevén Fudzsi, aki sok olyan beszélgetésnek is a szemtanúja volt, amelyről nincsenek feljegyzések. Pontosabban ő, Fudzsi, mindent feljegyez, és mindig próbál belelátni imádott-rettegett - és olykor gyűlölt - barátja gondolataiba és érzéseibe: értelmezi a nagy és kegyetlen sakkjátszmákat, melyekből mindig Sztálin kerül ki győztesen.
Radzinszkij mindent tud, amit tudni lehet Sztálinról (meg Leninről, Trockijról, Buharinról és a többi kommunista vezetőről), de ezúttal a fantáziáját is szabadon engedi: így próbálja megragadni a sztálini kort, ezt az elsüllyedt Atlantiszt, amelyben a fontos eseményekről szinte egyáltalán nincsenek hiteles dokumentumok, miután szinte mindent meghamisítottak.

Az első könyv az 1937-es Nagy Terrorig meséli el a történetet: Fudzsi, a jó barát ekkor már sejti, hogy ő sem kerülheti el a lágert...Edvard Radzinszkij Oroszországban valóságos nemzeti intézmény: honfitársainak milliói tapadnak a képernyőre, amikor mesélni kezd a Romanov cárokról vagy a "bolsevik Joszif cárról" - ragyogó színész, aki gyakran kicsit szabadosan bánik a tényekkel, amit a "komoly" történészek rendszeresen fel is rónak neki; de mégis ő a legfőbb történetmondó, a történelmi titkok legfőbb feltárója, a nagy krónikás, aki a maga szenvedélyes stílusában elmondja az oroszoknak, kik ők, honnan jöttek, és milyen tragédiákon át vezetett az útjuk oda, ahol most vannak...Fordította: Soproni AndrásOlvasson bele: Részlet a könyvbőlA Könyvjelző magazin 2015. novemberi számában megjelent cikk: Sztálin ráírta a papírra: megtiltom!A Könyvjelző magazin 2015. decemberi számában megjelent cikk: Újra igény van a Sztálinkultuszra?

Adatok
Raktári kód:
743726
ISBN:
9634052548
EAN:
9789634052548
Megjelenés:
2015.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
492
Méret [mm]:
160 x 235 x 40
Tömeg [g]:
770
Hozzászólások
István Putyu
István Putyu
2016. január 29. 10:34
Válaszolok
Valószínűleg fordítói hiba: A 128. oldalon felülről a 10. sorban 'Wehrmachtnak és Ludendorff tábornoknak', akkor a német (császári)hadsereget nem Wehrmachtnak hívták. Hitler III.Birodalmának szárazföldi hadseregének volt ez a neve.
Szerkeszto
Szerkeszto
2016. január 29. 13:25
Válaszolok
Kedves István, nem fordítói hiba, az eredeti szövegben is így szerepel. A narrátor, Fudzsi nem emlékszik mindenre pontosan, ezért számára a német hadsereg egyszerűen Wehrmacht, akkor is, ha akkor még nem az volt a neve. Mindenesetre köszönjük az észrevételt és továbbra is jó olvasást kívánunk! Üdvözlettel, Európa Könyvkiadó admin