Nincs engedélyezve a javascript.
Nemzetiségi demográfiai viszonyok a déli szláv országokban
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szeretnék értesítést kapni, ha ismét rendelhető

Nemzetiségi demográfiai viszonyok a déli szláv országokban

Jelenleg nem rendelhető
2 250 helyett
1 913 Ft
15 %
A délszláv válság kitörésével kezdtem érdeklődni az akkori Jugoszláviában élő ma­gyarok sorsa iránt, akiknek életét azóta is figyelemmel kísérem. Disszertációm választ igyekszik adni arra a kérdésre, milyen volt a magyarság helyzete a délszláv államokban a történelem során, és milyen ma.
Leírás a könyvről

A délszláv válság kitörésével kezdtem érdeklődni az akkori Jugoszláviában élő ma­gyarok sorsa iránt, akiknek életét azóta is figyelemmel kísérem. Disszertációm választ igyekszik adni arra a kérdésre, milyen volt a magyarság helyzete a délszláv államokban a történelem során, és milyen ma. Természetesen széles körben bemutatásra kerül a törté­nelmi háttér, valamint a déli szláv népek egymás közötti viszonya a történelmi, illetve sta­tisztikai és demográfiai adatok tükrében.
A délszláv állam létezéséről megjelent több, különböző jellegű kötet, disszertáció, tanulmány, amelyek ábrázolják az egykori föderáció politikai, gazdasági, külpolitikai helyzetét. Értekezésemben statisztikai és demográfiai vizsgálatok következményeként be­mutatásra kerül az ország keletkezésének szükségessége, illetve a széthullásának elkerül­hetetlensége; az, hogy hogyan alakult át a szerb-horvát „testvériség-egység" szelleme gyűlöletté, és ebből miért következett a háború és a „lakosságcsere", valamint az is, hogy a történtek után milyen statisztikai és demográfiai következtetéseket vonhatunk le a több­nyire egynemzetiségű, független államok legutóbbi népszámlálásai alapján.
Az értekezésemben érintőlegesen összehasonlításra kerül a délszláv nemzetek állam­történetének négy korszaka: a délszláv állam létrehozása előtti, az 1918-tól 1941-ig terjedő korszak, valamint az 1945-1991 közötti időszak, és végül az immár függetlenné vált jugoszláv utódállamok korszaka. Elemzem a Balkán fogalmát, és az itteni kulturális és civilizációs megoszlást nyugat és a kelet között. Megemlítem a vallás (katolikus, pra­voszláv és iszlám) jelentőségét a nemzeti identifikációban, valamint a balkáni kis nem­zetek történelmi óhaját a saját nemzeti állam létrehozására, mely általában nem sikerül­hetett, mert ütközött a nagyhatalmak érdekeivel.

Adatok
Raktári kód:
718557
ISBN:
9789639650183
Megjelenés:
2007.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
280
Méret [mm]:
160 x 238 x 16
Tömeg [g]:
448
Hozzászólások