Nincs engedélyezve a javascript.
Történelmi lecke nem a fióknak!
Olvastam
Kedvenc könyvem
Szeretnék értesítést kapni, ha ismét rendelhető

Történelmi lecke nem a fióknak!

A történész műhelyből

Jelenleg nem rendelhető
4 165 helyett
3 540 Ft
15 %
Az Ady-vers parafrázisát idéző szerző eddig költőként, fordí­tóként, szépíróként, irodalomtörténészként mutatkozott be a szegedi olvasóknak. E munkája öt nagyobb egységre épül. Az első nagyobb egység elméleti jellegű; a bevezető tanulmá­nya megismerteti az olvasót a különböző történelmi fejlődésfel­fogásokkal - Kölcsey és Madách munkásságát is értelmezve.
Leírás a könyvről

Az Ady-vers parafrázisát idéző szerző eddig költőként, fordí­tóként, szépíróként, irodalomtörténészként mutatkozott be a szegedi olvasóknak. E munkája öt nagyobb egységre épül.
Az első nagyobb egység elméleti jellegű; a bevezető tanulmá­nya megismerteti az olvasót a különböző történelmi fejlődésfel­fogásokkal - Kölcsey és Madách munkásságát is értelmezve.
A második nagy egység a magyar történelemből mutat kevésbé ismert oldalakat Szent Imrétől a polgári Magyarország megszületéséig. A cikkek kiegészítik a középiskolai tananyagot, illetve segítenek eligazodni abban - látszik rajta a tudós tanár keze nyoma.
A harmadik nagyobb rész inkább a kutatóé: a világtörténelemből kapunk információkat, elsősorban az észt történelemből - a magyarral összevethető észt parasztság történetéből, illetve az észt és magyar politikatörténet 1919-es kapcsolatáról.
A negyedik egység a más tudományterületek iránt érdeklődő olvasó írása: olvashatunk recenziót a magyar történetírásról, valamint a déli szomszédainknál működő Magyarságkutató Tu­dományos Társaság munkájáról számol be.
A kötet befejező egysége elárulja a magyartanárt: szöveg­elemzése a Rákosi-rendszer szocialista realizmusának bemuta­tását adja, egy korabeli iskolai olvasmány elemzésével, glosszája pedig a mai történelemkép hamisságaira figyelmeztet. Az ide kapcsolt pályamunkája szociológiai látlelet is egyben. A csatol­mányban történelmi regénytrilógiájához kapcsolódó színjátékot olvashatunk.
Egy rövid szerzői bemutatás után névmutató zárja a könyvet.

Adatok
Raktári kód:
719118
ISBN:
9789639881778
EAN:
9789639881778
Megjelenés:
2010.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
426
Méret [mm]:
142 x 196 x 21
Tömeg [g]:
486
Hozzászólások