Nincs engedélyezve a javascript.
anonymous-02.gif
Andrew M. Greeley
1928. február 5-én született Illinois államban, Oak Parkban, az ír származású, középosztálybeli Greeley család fiaként. Római katolikus pap, szociológus, publicista és bestsellerszerző. Az Arizónai és a Chicagói Egyetemen szociológiaprofesszorként dolgozik. Heti rovata van a Chicago Sun Timesnál, rendszeresen közreműködik a New York Timesnál és több amerikai katolikus lapnál.

A Chicagói Szeminárium elvégzését követő felszentelése után segédlelkész lett a chicagói Krisztus Király-plébánián, s ez idő alatt szerzett tudományos fokozatot szociológiából szintén Chicagóban, az egyetemen. Élete folyamán számos tiszteletbeli címmel ismerték el, s díszdoktorrá avatták az Arizónai Egyetemen, a Bard Főiskolán, a New York-i Állami Egyetemen és a Galwayi Ír Egyetemen.

A The Cardinal Sins volt Greeley első könyve, amely 1981-ben mindjárt hatalmas üzleti sikert is hozott. Ettől fogva minden évben legalább két regénnyel jelentkezett. A könyvei eladásából származó bevételből számtalan jótékonysági szervezetet alapított.

Szórakoztató irodalmi könyvei gyakran szólnak tiltott szerelmekről, s ezekből a történetekből bizony az erotika sem hiányzik. Ilyenkor Greeley atya meglehetősen messzire merészkedik a hagyományos katolikus gondolkodásmódtól. Sikerkönyveiben is megnyilvánul ugyanakkor erős kötődése az ír kultúrához, szereplői nagyrészt chicagói ír-amerikaiak.

Greeley érdeklődése mindenre kiterjed. Az egyházon belüli szexuális visszaélésektől Joseph Ratzinger bíboros karrierjén keresztül a pápaválasztás módjáig, semmi sem hagyja őt hidegen, és semmit sem hagy szó nélkül. Jó néhány fontos kérdés alighanem csak azért vetődött föl az egyházon belül, mert Greeley rájuk irányította a figyelmet. Politikailag bevallottan a Bush-kormányzat és az iraki háború bírálója, valamint támogatja az emigránsok egyenjogúságát. Csalafinta ír észjárása és találó kommentárjai miatt Greeley atyát gyakran interjúvolják meg hazája nemzeti rádióiban és televízióiban. Közérthető írói stílusa, témaválasztásainak következetessége, és nem utolsósorban jó kiállása révén az Egyesült Államok római katolikus egyházának emblematikus személyiségévé vált.

A szerteágazó tevékenységei miatt "reneszánsz papnak" is nevezett Greeley atya 2004 tavaszán ünnepelte felszentelésének ötvenedik évfordulóját. A hetvenkilenc éves pap alkotóereje töretlen. Körülbelül ötezer szót ír le naponta, és négy-öt könyvötleten gondolkodik egyszerre. Az egyetlen fényűzés, amit megenged magának, hogy kétévente csúcsminőségű személyi számítógépet vásárol. Ezzel ugyan elébe megy a hároméves amortizációs periódusnak, de mentségére szolgáljon, hogy egy átlagos számítógép-használónál jóval többet püföli a billentyűzetet és nézi a monitort.

Hivatalos kötelezettségei teljesítése mellett is megmaradt megszállott sportdrukkernek: lelkes és fáradhatatlan támogatója a Chicago Bearsnek, a Bullsnak és a Cubsnak.