Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2021. május 7.
10 érdekes tény az olvasásról és a könyvekről, amelyeket neked is tudnod kell!

10 érdekes tény az olvasásról és a könyvekről, amelyeket neked is tudnod kell!

Kultúra és életmód

Az olvasás kulcsfontosságú szerepet tölt be az ember személyiségének fejlődésében, tudásának gyarapításában, valamint egészségének megőrzésében – számtalan tudományosan bizonyított jótékony hatása ismert, mindemellett kiváló szabadidős tevékenység és garantált élményforrás is. Alábbi kedvcsináló cikkünkben 10 érdekességet, illetve hasznos információt gyűjtöttünk össze nektek, ezzel is biztatva benneteket arra, hogy ha tehetitek, minél több időt töltsetek jó könyvek társaságában.

1. Az olvasás a siker kulcsa.

Tanulmányok szerint azok az emberek, akik sokat olvasnak, nagyobb eséllyel válhatnak sikeressé. Hogy miért? A válasz egyszerű: az olvasás tökéletesíti a fókuszálás képességét, bővíti a szókincset, valamint a memóriát is folyamatosan fejleszti. Warren Buffet, elismert üzletember szerint a könyvekből származó tudás olyan, akár a kamatos kamat: magát megsokszorozva épül fel elménkben. A különböző kutatások során megkérdezett kimagasló vállalkozók (többek között Bill Gates) mind egyetértettek abban, hogy az olvasás a legkifizetődőbb módszer az önfejlesztésre.

2. Az olvasás jobb emberré tesz.

A rendszeresen olvasó emberek társadalmi felelősségérzete, empátiakészsége nagyobb, emellett , kommunikációs készségük is folyamatosan fejlődik, ezáltal jó társalgóvá válhatnak. Mindez bekövetkezhet például amiatt, hogy egy adott szereplő érzéseit olyan mélyen élik át, hogy egyes viselkedési formáit később saját személyiségükbe is beépítik.

3. A világ első e-könyve a Függetlenségi nyilatkozat volt.

A Függetlenségi nyilatkozat volt a világ első e-könyve: Michael Stern Hart 1971-ben másolta fel az illinois-i egyetem Xerox Sigma V nevű nagyszámítógépre. A kész fájlt szabadon hozzáférhetővé tette a számítógéphálózat további felhasználói számára, akik ezáltal tovább terjeszthették a már digitális példányt. Így vette kezdetét a legendás Gutenberg-projekt, azaz a digitális könyvek szabad elérésének biztosítása.

4. Egy átlagos indiai 10,7 órát tölt hetente olvasással.

India világszerte a legtöbbet olvasó ország – a 2005-ös BOP World Culture Score Index kutatása szerint egy átlagos indiai heti több mint 10 órát tölt el könyvvel a kezében. A második helyen Kína áll, heti körülbelül 9,24 órával, a harmadik helyet pedig Thaiföld foglalja el, amelynek lakosai átlagosan heti 8 órát olvasnak. Érdekesség, hogy egy 2020-ban végzett kutatás szerint Magyarország felnőtt lakosságának csupán 13%-a olvas legalább heti rendszerességgel, míg ez az adat 2005-ben még 25% volt.

5. A világ egyik leggyorsabb olvasója percenként 80 000 szót képes elolvasni.

Az Encyclopædia Britannica 1971-es kiadása szerint az akkor 15 éves, Fülöp-szigeteki Maria Teresa Calderon percenként 80 000 szó elolvasására és 100%-os megértésére volt képes, míg egy átlagember ugyanennyi idő alatt körülbelül 250-300 szót, 70%-os befogadással tud elolvasni. Összehasonlításképp: miközben egy átlagolvasó csupán a könyv hátlapján lévő tartalmat olvassa végig, Maria az oldalak számától függően végezne a fél, vagy akár az egész könyvvel, ha nem kellene lapoznia. Maria Teresa Calderon azóta az olvasás elkötelezett népszerűsítőjévé vált hazájában, és jelenleg kb. 20 perc alatt olvas el egy könyvet.

6. A könyvborító kinézete jelentősen befolyásolja a könyvvásárlást.

Egy könyvvásárlás során az előlapi borító tanulmányozásával átlagosan 8, a hátlapi borítóéval pedig 15 másodpercet töltünk el. Valljuk be, a könyvespolcok szebbnél szebb külsővel ellátott könyvei akaratlanul is befolyásolnak minket abban, hogy a sok ismeretlen olvasmány közül melyiket vesszük először kezünkbe.

7. A meseolvasás a későbbiekben megkönnyítheti a gyerekek életét.

Egy olyan gyermek, akinek a szülei gyakran olvastak meséket, akár 1 millió szóval többet ismerhet, mint azok a társai, akiknek ebben nem volt részük. A meseolvasás tehát rendkívül lényeges elem a gyerekek fejlődésében, hiszen számos olyan készségfejlesztő hatása van – például segíti a társas kapcsolatok megértését, megmozgatja a fantáziát, segít leküzdeni a félelmet – amelyek az iskolában is többszörösen megtérülhetnek, sőt nagyban megkönnyíthetik a tanulást.

8. Az olvasás csökkenti a stresszt.

Csupán napi 6 perc olvasással töltött idő 68%-kal csökkentheti a stresszt, a sussexi egyetem 2009-es kutatása szerint. Sőt, bármely egyéb szabadidős tevékenység közül ez lehet a leghatásosabb módszer, hiszen egy igazán jó könyv képes kiragadni minket a való világból. Felhőtlen univerzumba repíthet minket, ahol a hétköznapi gondok megszűnésével új erőre és motivációra lelhetünk.

9. A minőségi alvás egyik titka az olvasás.

Ha bármiféle alvászavarral küzdesz, megoldást nyújthat számodra az elalvást megelőző könyvolvasás. A lefekvés előtti olvasás amellett, hogy segít elaludni, az alvás minőségét is jelentősen javítja, valamint átlagosan 25 perccel meghosszabbítja az éjszaka pihentető részét. Valóságos csodaszer!

10. Naponta 15 perc olvasás átlagosan évi 1 millió elolvasott szót jelent.

Gondoltad volna, hogy csupán napi 15 percnyi olvasás évi legalább 1 millió szó befogadását jelenti? Egy novella hossza átlagosan 5-10 ezer szó, tehát napi 15 perc időráfordítással egy év alatt akár 100 novellát is elolvashatunk.