Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. február 8.
2022 szeptemberében érkezik a Borzalmak városa újabb feldolgozása

2022 szeptemberében érkezik a Borzalmak városa újabb feldolgozása

Megfilmesítés

A történelem egyik legnépszerűbb írója, a horror királyaként méltán elismert Stephen King több tucat regényt és novelláskötetet írt, és manapság is folyamatosan tevékenykedik, mégis a legkorábbi munkái azok, amelyek a legnagyobb tiszteletet vívták ki az olvasók körében.

Az 1975-ben megjelenő Borzalmak városa a második regénye volt (követve az 1974-es Carrie-t), és az egyik legkedveltebb műveként tartják számon – egyesek szerint Bram Stoker Drakulájával említhető egy szinten, ha a valaha írt legjobb vámpírregényekről van szó.

Bár valószínűtlen, hogy Stephen King is erre a szintre helyezné művét, az biztos, hogy ez az egyik legnépszerűbb könyve.

A könyv Ben Mears, egy sikeres író történetét meséli el, aki visszatér szülővárosába, egy Jerusalem’s Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, egyrészt, hogy ihletet gyűjtsön legújabb könyvéhez, másrészt, hogy megpróbálja „kiírni magából” az itt szerzett gyermekkori traumáját és az ennek következtében lelkébe fészkelő démonokat: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véreskezű gengszter, aki egy nap – látszólag minden indok nélkül – agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát. A gyermek Ben Mears egyszer beszökött ide, és meglátta a gengszter lógó hulláját, amely még évtizedek múltán sem indult oszlásnak… Mearsnek nehezére esik az írásra koncentrálni, ugyanis visszatértével egyre több megmagyarázhatatlan esemény történik Jerusalem’s Lotban, és az álmos kisvárost mindinkább a rettegés keríti hatalmába. Találnak egy akasztott kutyát, eltűnik két gyerek, s egyik este egy talpraesett kisfiú, Mark Pétrie a szobája ablakában megpillantja az egyik – időközben eltemetett – gyermek vigyorgó arcát. Mark már-már enged a kísértet bűverejének, de azután egy keresztet tart feléje, aminek láttán a jelenés végül füstté válik. Minden nyom ugyanoda vezet: a Marsten-házba, a kísértetjárta múlttal rendelkező helyi birtokra, amelybe az író gyermekkorában beszökött, így Ben, Mark és még néhány, mindenre elszánt helybéli megindítja élet-halál harcát a Marsten-ház titokzatos lakói ellen.

Borzalmak városa

Borzalmak városa

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2018.
Ben Mears, a sikeres író visszatér a Jerusalem's Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, hogy „kiírja” magából itt szerzett gyermekkori traumáját: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véres kezű gengszter, aki egy nap - látszólag minden indok nélkül - agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát.

A Borzalmak városából először 1979-ben, a CBS jóvoltából készült kétestés televíziós minisorozat, amely nagy népszerűségnek örvendett, ezt pedig 2004-ben a TNT kétrészes minisorozata követte – ez azonban már jóval kevésbé bizonyult ikonikusnak. Mindenesetre Stephen King közkedvelt története hamar televíziós szenzációvá vált, és az évek során erős kultuszra tett szert.

A 2022-es, harmadik filmadaptációval megdől tehát a Carrie, „a legtöbb tévéadaptációval rendelkező Stephen King-mű” rekordja – hiszen a telekinetikus képességekkel rendelkező gimnazista történetét is összesen háromszor vitték képernyőre.

Carrie

Carrie

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2021.04.26.
A chamberlaini gimnáziumban közeleg az érettségi. A tizenhat éves, esetlen Carrie White-ot nemcsak bigottan vallásos anyja terrorizálja, hanem diáktársai - főként a lányok - gúnyolódásának is állandó céltáblája. Egy különösen megalázó esemény után a főkolomposokat megbüntetik, Carrie-ben pedig nőttön-nő az indulat, elégtételt akar venni az őt ért sérelmekért.

Érdekesség, hogy az idén érkező Borzalmak városa-film valójában a negyedik olyan adaptáció lesz, ami a Salem’s Lot márkanevet viseli, ugyanis 1987-ben Larry Cohen rendezésében megjelent a Vámpírok városa című film, mely a sztori bizarr folytatásának tekinthető, bár a néven és a helyszínen kívül nem sok köze van King eredeti történetéhez.

A kreatív csapat tagjai számára nem idegen a masszív horror műfaja, ugyanis a produceri teendőket a modern horror mestere, James Wan (Insidious, Démonok között) látja el Mark Wolper és Roy Lee mellett, a rendező és forgatókönyvíró pedig Gary Dauberman (AZ 1-2., Annabelle 3.) lesz. A rendező elmondása szerint a regény és az eredeti minisorozat kiváló alapanyagot szolgáltat a készülő filmhez, de mindezt saját elemekkel is kiegészíti, hogy jobban illeszkedjen a modern horrorfilmek birodalmába, illetve az időbeli korlátok miatt természetesen bizonyos részleteket kihagynak majd. De az elkötelezett rajongóknak nem kell félniük, ugyanis Dauberman és Wan viszonylag változatlanul kívánják megtartani a történetet.

Szereposztás

A film főszereplőjét, Ben Mearst Lewis Pullman amerikai színész alakítja, és sok kritikus szerint a szerep valódi áttörést jelenthet majd számára. Bár Pullman még viszonylag friss arc Hollywoodban, máris letette a névjegyét az olyan filmekben nyújtott kiváló alakításokkal, mint a Húzós éjszaka az El Royale-ban vagy a Hívatlanok.

lewis_pullman_2019_getty.jpg
Lewis Pullman
Forrás: Fox News

Mackenzie Leigh (Gotham; The Slap) Susan Norton, Jerusalem’s Lot régi lakójának szerepében tűnik majd fel, aki segít Ben Mearsnek, hogy megvédje a várost a betolakodó vámpíroktól. Bill Camp kitüntetett színpadi és filmszínész – aki nemrég SAG-jelölést kapott a Netflix sikersorozatában, A vezércselben Mr. Shaibel szerepéért – a Borzalmak városában Matthew Burke tanár szerepében csatlakozik a stábhoz. Emellett Spencer Treat Clark (A sebezhetetlen, Üveg, A város, amely rettegett a naplementétől, Sabrina hátborzongató kalandjai) is a városba téved majd a problémamegoldó Mike Ryerson szerepében.

makenzie_leigh_bill_camp_and_spencer_treat_clark.jpg
Mackenzie Leigh, Bill Camp és Spencer Treat Clark
Forrás: Deadline

A veterán karakterszínész, William Sadler (Die Hard 2., A remény rabjai, Mesék a kriptából) a Twitteren keresztül jelentette be, hogy csatlakozott a stábhoz a főellenség, Kurt Balrow szerepében. A Trónok harca sztárja, Pilou Asbæk pedig egy igazi rosszfiút, Richard Strakert, a Reinfield-szerű vámpírasszisztenst alakítja a Stephen King-adaptációban.

További megerősített szereplők: Alfre Woodard mint dr. Cody, John Benjamin Hickey mint Callahan atya, Jordan Preston Carter mint Mark Petrie, Nicholas Crovetti mint Danny Glick és Cade Woodward mint Ralph Glick.

Az adaptáció hivatalos főforgatása 2021 őszén Bostonban zajlott, majd számos forgatási helyszínre került sor Massachusetts államban, többek között Ipswichben, Sterlingben és Clintonban. A forgatás során a Princeton Public Library is helyszínként szolgált.

A Borzalmak városa várhatóan 2022. szeptember 9-én debütál majd az amerikai mozikban a Warner Bros. Pictures gondozásában, majd 45 nappal később az HBO Max streamingszolgáltató oldalán is elérhető lesz.