Habár főzős videók tömkelegével találkozhatunk manapság az interneten, a szakácskönyvek mégis elengedhetetlen részei egy konyhának. A kezdő lépésektől a bonyolult fogások titkaiig megtalálunk mindent ezekben a könyvekben, hogy a legfinomabb ételeket készíthessük el a mindennapokra, vagy ha barátainkat szeretnénk lenyűgözni főzőtehetségünkkel egy vacsoraparti alkalmával. Az alábbi 10 szakácskönyv tökéletes választás lehet bárkinek, aki csak most ismerkedik a konyhaművészettel, vagy azoknak a profiknak is, akik azt hiszik, már nem tudnak nekik újat mutatni!
Mary Berry, a főzős csatornák legendája és gasztronómiai műsorok sztárja, ebben a könyvében minden étel elkészítését lépésről lépésre magyarázza el és illusztrálja képekkel, így megtanulhatjuk konyhájának titkait; hogy mitől lesz igazán krémes a szósz vagy pihekönnyű egy sütemény. Ez a könyv nemcsak receptek gyűjteménye, hanem gasztronómiai ötletek tárháza, vagyis segítséget nyújthat olyan újdonsült szakácsoknak, akiknek egy kis magabiztosságra van szükségük a finomabbnál finomabb ételek elkészítéséhez. Mary Berry elragadó stílusban megírt könyve a kipróbált séfeknek ugyancsak hasznára lehet, hogy kibővítsék mindennapi étrendjüket egy-két újdonsággal.
A kenyér szinte minden konyhában és háztartásban fellelhető, a boltban vásárolt kenyereknél viszont nemcsak pénztárcakímélőbb, de finomabb is a házi készítésű kenyér. A hozzávalói egyszerűek, és ha egyszer megtanuljuk a tökéletes kenyér sütésének titkát, rájövünk, miért része évszázadok óta étkezésünknek. Bonnie Ohara könyve a tökéletes alapanyagok kiválasztásától kezdve a kenyérsütés eszközein át a tésztagyúrás lépésről lépésre bemutatott technikáin keresztül tanítja meg olvasóit a legfinomabb házi kenyerek elkészítésére. A 32 recept között megtalálhatjuk kedvencünket, mert nincs finomabb a sülő kenyér illatánál!
A kenyérhez hasonlóan a rizs is alapétel, elkészítése sokak számára mégis nehézséget okoz. Ez a szakácskönyv nemcsak a rizs elkészítésének titkaiba vezet be minket, hanem azt is megmutatja, milyen változatos étel; hány fajtája és elkészítési módja létezik, továbbá segítséget nyújt, hogy a rizsfőzés által újíthassunk étrendünkön, és változatossá, ugyanakkor egészségessé tegyük azt. A rizs sokoldalú étel, több mint köret, hiszen a világ felének biztosít mindennapi tápanyagot, valamint tökéletes gluténmentes alternatíva is lehet.
A hal nemcsak fontos fehérjeforrás, de magas ómega-3 tartalma okán az egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt is étrendünk fontos részévé válhat. Josh Niland, a tengeri halak szakértője azt bizonyítja be könyvében, hogy a hal hasonló, ha nem több figyelmet érdemel, mint bármelyik húsfajta. Szakácskönyvében több mint hatvan recepten keresztül mutatja be a különböző halak legfinomabb elkészítési módjait, a legegyszerűbbektől az egészen komplikált fogásokig, így mindenki megtalálhatja benne a számára legszimpatikusabb receptet.
Ebben a szakácskönyvben a barbecue rejtelmeibe kaphatunk bepillantást, feltárva annak sokszínűségét. Az egyszerű sütési technika, a különböző húsok sokféleképp történő pácolása jól jöhet egy hétvégi kerti partira, vagy ha a hétköznapjainkat szeretnénk feldobni valamivel. Több mint kilencven receptet böngészhetünk át, hogy megtaláljuk a hozzánk legközelebb álló füstölt ételt. A hússütés technikáján túl a tökéletes köretek és a finomabbnál finomabb szószok elkészítését is eltanulhatjuk, így akár egy teljes fogást tálalhatunk. A könyvben – habár rengeteg receptet és tippet tartalmaz – könnyű tájékozódni, a kezdő és haladó címkék segítenek, hogy a képességeinknek megfelelő recept választásával biztos legyen a siker.
A gasztronómia hazájának különleges receptjeivel ismerkedhetünk meg ebben a szakácskönyvben, amely több mint száz receptet és hat teljes menüsort állít elénk, és persze a tippeket, amelyek a receptek sikerét garantálják. A szerelem városának ínyencségein kívül a francia táj más ínycsiklandozó fogásait is bemutatja a kötet, hogy a végére úgy főzhessünk, mint egy igazi francia. A hagyományos francia ételeken túl több újragondolt, modern recepttel is találkozhatunk, így a szakácskönyv azoknak is szolgálhat újdonsággal, akiknek már nem kihívás a crème brûlée vagy a kakas borban.
Ha meguntad már a modern recepteket, íme egy valódi gasztronómiai időutazás, amely a 17. századtól kezdődően ismertet meg skót és amerikai finomságokkal. Nemcsak a sorozat szerelmeseinek ajánlott ez a különleges könyv, hanem mindenkinek, aki a múlt bevált fogásaiból merítene új ötleteket. Ha pedig az Outlander rajongója vagy, gyűjtsd össze a barátaidat, akik osztják lelkesedésed, főzzetek meg egy, a könyv által összeállított menüsort, majd a vacsora mellé nézzétek meg kedvenc részeiteket a sorozatból a garantált szórakozásért!
A francia konyha az édességeket illetően sem okoz csalódást. Ez a szakácskönyv az egyik leghíresebb francia édességre, a macaronra fókuszál, amely amellett, hogy látványos kiegészítője lehet bármilyen partinak, változatos ízvilágával is megörvendeztet mindenkit, aki megkóstolja. Pierre Hermé, Franciaország leghíresebb cukrászmestere, aki könyvét ennek a kiváló desszertnek szenteli, az elkészítések aprólékos leírása mellett beavatja olvasóit a különleges ízkombinációk komponálásába is, miközben a világ minden tájáról kiválasztott hozzávalókkal művészkedik. Ez az egyedülálló kötet több mint egy szakácskönyv: történeteivel és gyönyörű illusztrációival az alkotásra inspirálja olvasóit, így kiemelkedő darabja lehet bármely feltörekvő cukrász gyűjteményének.
A sütés a főzéshez hasonlóan elsőre ijesztőnek tűnhet; olyan dolognak, amit nehéz jól csinálni. Persze később mindenki rájön, hogy csak egy kis tapasztalatra és néhány jól bevált receptre van szükség, hogy valakiből magabiztos cukrász váljon, ehhez nyújthat segítséget Sarah Kieffer gasztroblogger könyve, amely 100 receptet gyűjt egybe, az alapoktól indulva az egyre bonyolultabb édességek felé. Ez a 100 egyszerű recept lépésről lépésre tanítja meg olvasóját a cukrászat alapfogásaira a legjobban bevált süteményeken és kekszeken keresztül. Ha nem tudod, hol kezdd a sütemények készítését, vagy ismersz valakit, akinek jól jönne egy kis segítség édességek terén, ez a könyv kiváló választás lehet.
Ha kíváncsi vagy bármilyen édesség elkészítésére, ebben a könyvben garantáltan megtalálod, amit keresel. Ez a szakácskönyv összefoglal mindent, amit a sütésről tudni lehet; lépésről lépésre tanít meg sütni, legyen az croissant, krémes vagy macaron. Ez a könyv igazi francia finomságokon keresztül vezet be a cukrászat rejtelmeibe, és ad új ötleteket, amivel tökéletesítheted az eddig ismert receptjeidet. Lehetsz profi cukrász, vagy teljesen kezdő, ebben az átfogó könyvben biztosan találsz olyan részt, amely új tudással szolgálhat.