Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. július 17.
A CIA Zsivago-projektjének igaz története

A CIA Zsivago-projektjének igaz története

Előrendelhető újdonság

Borisz Paszternak eredetileg 1957-ben megjelent regénye, a Zsivago doktor ma már alapműnek számít. Kevés ehhez fogható irodalmi alkotás született, ami lírai szépségű szöveggel, ugyanakkor húsbavágó őszinteséggel ábrázolja, hogyan határozza meg az életet a forradalom és a háború, hogyan veszi át az irányítást az alkotómunka felett, és akadályozza a szerelem kiteljesedését a fizikai túlélésért folytatott harc. Zsivago doktor és fiatal szeretője, Lara kihívásokkal teli románcából 1965-ben filmfeldolgozás is készült Julie Christie és Omar Sharif főszereplésével, ami szintén a romantikus drámák meghatározó alkotásává vált.

A könyv igaz története azonban csak kevesek számára ismert. A hidegháború kíméletlen világában nem a fegyverkezés adta a győzelem reményét: az Egyesült Államok és a Szovjetunió a propaganda színterén vívták a legfontosabb harcot. A CIA különleges kezdeményezést indított: azt az alapfeltevést követve, miszerint „a nagy művészet az igazi szabadságból ered”, az ügynökség festményekkel, zenével és irodalmi alkotásokkal hirdette a nyugati értékeket, expresszionista kiállításokat és dzsesszturnékat finanszírozott a kommunista Szovjetunióban. Ugyanakkor Tolsztoj, Puskin és Gogol hazájában az írott szón volt mindig is a hangsúly.

1955-ben ütötte fel a fejét a hír, miszerint Sztálin tisztogatásait túlélve a politikailag kompromittálódott költő Borisz Paszternak befejezte élete művét. A történelmi eposz – és egyszerű szerelmi történet – a lehető legkedvezőtlenebb körülmények között íródott: Paszternak szeretőjét, a Zsivago doktor Laráját ihlető Olga Vsevolodovna Ivinskayát börtönbe hurcolták, barátja, a szintén író Oszip Mandelstam nem élte túl a Gulag megpróbáltatásait, és saját egészségi állapota is aggasztó volt. Mivel a könyv az egyének kommunizmus általi elnyomására helyezte a hangsúlyt, és kritikát fogalmazott meg az októberi forradalommal szemben, a keleti blokk egyetlen könyvkiadója sem volt hajlandó megjelentetni azt. Amikor egy olasz kiadó vállalkozott arra, hogy kicsempéssze a művet az országból, Paszternak kétségbeesésében csak annyit írt a csomagra:

„Ez a Zsivago doktor. Jutassa el a világ minden tájára.”

A CIA pedig pontosan ezt kívánta tenni. Miután a könyv fellobbantotta a nyugati világ képzeletét, az ügynökség elindította titkos projektjét, melynek célja egy orosz kiadás megjelentetése volt, hogy a Zsivago doktor és az általa képviselt értékek visszajuthassanak a könyv szülőhazájába, és ezzel végzetes csapást mérjenek a szovjet rezsimre.

Zsivago doktor
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Zsivago doktor

Borisz Paszternak
Európa Könyvkiadó, 2020.10.15.
A Zsivago doktor a huszadik század egyik legrészletgazdagabb történelmi tablója és egy – Majakovszkij szóhasználatával – „ádáz értelmiségi” önarcképe. 1903-tól közel három évtizeden keresztül követi hősei sorsát. Jelképes sors, annak a generációnak az élete, amely két forradalom után a szovjethatalom

Lara Prescott elsőkötetes író pedig nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy ezt a történetet megismertesse a világgal – így született meg regénye, a Titkos útjaink. Hatalmas kutatómunka után megírt műve a Zsivago doktorhoz hasonlóan több szálon játszódik. Az olvasó megismerheti Paszternak és Olga szerelmének történetét, egészen a nő börtönbe hurcolásának pillanatától. Hogy mi a szíve alatt a költő gyermekét hordó fiatal nő bűne? Hogy nem osztotta meg a hatóságokkal a készülő könyvről való ismereteit. De a Titkos útjaink betekintést enged egy különleges világba is: a CIA titkárnőinek irodájába. A 20. század férfiak uralta világában ugyanis sokszor egy törékenynek tűnő nő alkalmasabbnak bizonyult kémfeladatok ellátására, mint egy erős kiállású férfi. Megismerkedhetünk a harcedzett Sally Forresterrel és a tapasztalatlan, ám gyorsan tanuló Irina Drozdovával, akik kritikus fontosságú megbízást kapnak: nekik kell visszacsempészni Borisz Paszternak kommunistaellenesnek ítélt könyvét a Szovjetunióba. A halálos veszéllyel fenyegető küldetés azonban barátságon túlnyúló szikrát ébreszt a két nő között, amit már a CIA sem néz jó szemmel.

Lara Prescott könyve történelmi regény, tehát a fikció segítségével ismerteti meg a történelem egy fontos momentumát, ugyanakkor kiemelkedő feminista alkotás is, ami a mai napig relevánsnak számító női problémákat feszeget. Az immár 25 országban megjelentetett, filmfeldolgozási jogokat is eladó Titkos útjaink az elmúlt évek egyik meghatározó irodalmi szenzációja. Ami azonban még fontosabb, hogy egy letehetetlenül élvezetes olvasmány. Rendeld elő a Moobius oldalán 30% kedvezménnyel!

Titkos útjaink
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Titkos útjaink

Lara Prescott
Alexandra Kiadó (A), 2020.
Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációjának bizonyuló Titkos útjaink lenyűgöző és hiteles regény a 20. század irodalmi klasszikusának titkos történetéről és két erős nő túlélésért vívott küzdelméről a hidegháború kíméletlen világában.