Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. június 26.
Nem tudod mit olvass? Reese Witherspoon megmondja!

Nem tudod mit olvass? Reese Witherspoon megmondja!

Könyvajánló

A Hatalmas kis hazugságok, a Vadon és a Doktor Szöszi színésznője, az örökké fiatal Reese Witherspoon köztudottan imád olvasni; olyannyira, hogy saját könyvklubja van, ahol havonta megosztja az aktuális kedvenc könyveit. A klubnak bárki tagja lehet, pusztán annyi a teendő, hogy letöltse a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást, és belevesse magát az olvasásba! Az igazán nagy könyvmolyok ráadásul némi pluszösszegért könyves meglepetésdobozokat is rendelhetnek, az önjelölt íróknak pedig lehetőségük van egy mentor segítségével fejleszteni magukat.

Ha szívesen csatlakoznál Reese könyvklubjához, de ötleted sincs, mivel kezdd az olvasást, mi összeszedtünk néhány kötetet a színésznő kedvencei közül, amelyek garantáltan a te szívedbe is belopják magukat.

Elif Shafak – Az eltűnt fák szigete

A török származású brit írónő számos könyvével bizonyította már, hogy a 21. századi irodalom egyik kiemelkedő alakja: 2021-ben a BBC az év legfontosabb női közé választotta, Az eltűnt fák szigete pedig esélyes volt az idei Women’s Prize for Fiction díjra. A regény egy kettészakított város egymástól különböző kultúráját mutatja be, valamint két nagyon különböző ember történetét, akik a kulturális különbségek ellenére is megtalálják az egymáshoz vezető utat.

Az eltűnt fák szigete

Az eltűnt fák szigete

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2022.03.17.
Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

„Imádom a könyv fő üzenetét: az emberiség és a természet végtelenül egymásba fonódik, és a különbségeik ellenére rengeteg dolog köt össze bennünket” – ajánlja a színésznő.

Sharon Cameron – Beszüremlő fény

A legnagyobb hősök gyakran a legkisebb emberek. Stefania Podgórska, a 16 éves lengyel, katolikus lány 1943-ban, a przemysli gettó felszámolását követően tizenhárom zsidót rejtegetett a padlásán – annak ellenére, hogy akkoriban zsidónak lenni és zsidókat menteni egyenlő volt a halálos ítélettel. Egyetlen SS-tiszt kopogása a véget jelenthette volna mindnyájuk számára, ám léteznek olyan emberek, akik önzetlenebbek és bátrabbak annál, hogy féljenek. A Beszüremlő fény pont egy ilyen fiatal lánynak állít emléket. Reese Witherspoon 2020 decemberében választotta ezt a kötetet fiatal felnőtteknek szóló könyvklubjába, ám minden korosztály számára egyaránt ajánlja.

Beszüremlő fény

Beszüremlő fény

Sharon Cameron
Alexandra Kiadó (A), 2021.09.13.
Sharon Cameron gyönyörűen megírt, feszültséggel teli ifjúsági regénye Stefania Podgórska igaz története a szeretet és a legsötétebb időkön is átsegítő bátorság erejéről. A Beszüremlő fényt Reese Witherspoon is könyvklubjába választotta.

Kiley Reid – Micsoda idők

A Micsoda idők egy fiatal írónő, Kiley Reid első regénye, amely megjelenését követően nemcsak Reese Witherspoon figyelmét vonta magára, hanem a sztárfodrász Jonathan Van Ness kedvenc regényévé is vált. A Micsoda idők története napjaink Amerikájában játszódik – egy olyan időszakban, amikor egy fekete nő számára már nem kellene hogy szégyellnivaló dolog legyen a bőrszíne, származása; a társadalmi előítéletek és a rasszizmus azonban úgy tűnik, továbbra is jelen vannak.

Micsoda idők
Kék könyveink akcióban!

Micsoda idők

Kiley Reid
Pioneer Books
Alix Chamberlain fehér, jómódú és sikeres; tudja, hogy mit akar, és meg is szerzi azt. Népszerű blogger, aki üzleti vállalkozását más nők önbizalmának növelésére építi. Emira Tucker fekete, megélhetési gondokkal küzd, és fogalma sincs, mit akar az élettől. Tanácstalanul sodródik, és amíg nincs más, gazdag fehér nők gyermekeire vigyáz, többek között Alixére is.

„Csodás beszélgetésindító a faji különbségekről, a privilégiumokról és a társadalmi osztályokról” – olvasható Reese Witherspoon ajánlójában.

Celeste Ng – Kis tüzek mindenütt

A látszólag nyugodtnak tűnő kisvárosok és a legrendezettebben élő emberek rejtegetik néha a legnagyobb titkokat és a leginkább parázsló szikrákat, amelyeknek meggyulladásához pusztán egyetlen rossz mozdulatra vagy tettre van szükség. Celeste Ng amerikai regényíró könyvéből 2020-ban nyolcrészes sorozatot készített a Hulu, melynek maga Reese Witherspoon az egyik főszereplője. A színésznő elmondása szerint az, hogy imádja ezt a történetet, nem elég kifejező arra, amit érez.

Kis tüzek mindenütt

Kis tüzek mindenütt

Celeste Ng
Európa Könyvkiadó, 2021.05.11.
Shaker Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása.

Angeline Boulley – A Tűzőrző lánya

Az egyik legnehezebb dolog, ha úgy érezzük, a világon sehová sem tartozunk. A Tűzőrző lánya egyszerre izgalmas krimi és lebilincselő fejlődéstörténet egy lányról, aki belekeveredik egy gyilkossági nyomozásba azért, hogy megvédje a kultúráját, és véget vessen a faji előítéleteknek. Angeline Boulley regénye nemcsak Reese Witherspoon, de a Netflix tetszését is elnyerte: nem más, mint a korábbi amerikai elnök, Barack Obama, valamint felesége, Michelle készítenek belőle hamarosan sorozatot.

A Tűzőrző lánya

A Tűzőrző lánya

Angeline Boulley
Cartaphilus Könyvkiadó
Faji előítéletek, egy sokkoló gyilkosság utáni nyomozás és lenyűgöző betekintés az amerikai őslakosok kultúrájába - A Tűzőrző lánya 2021 legnagyobb young adult sikere az Egyesült Államokban, amelyből Barack Obama és Michelle Obama készít sorozatadaptációt a Netflix számára.

Erica Bauermeister – Illatok őrzője

Emlékeink legnagyobb része valamelyik érzékszervünkhöz kötődik. Előhívhatja őket egy dallam, egy puha vagy érdes anyag tapintása; leginkább azonban illatok csalogatják elő a múlt kellemes, vagy épp kellemetlen nosztalgiáit. Elegendő lehet azonban a világban való eligazodáshoz, ha semmi mást nem ismerünk belőle, csak illatokat?

Illatok őrzője

Illatok őrzője

Erica Bauermeister
Pioneer Books, 2021.10.27.
Emmeline egy mindentől elzárt szigeten tölti varázslatos gyermekkorát apjával, aki az érzékelés útján tanítja őt a világ megismerésére. Egy dologról azonban nem beszél neki: honnan származnak a házukat beborító, titokzatos illatokat tároló fiolák, és az ezeket előállító szerkezet?

Jojo Moyes – Áradó fény

Néha úgy gondoljuk, semmi más nem segíthet bizonyos helyzeteken, csak a változás és változtatás; az viszont meglehetősen ritkán fordul meg a fejünkben, hogy amit rossznak vélünk, akár még rosszabb is lehet. Az 1930-as években a férfiakhoz képest a nők még mindig elnyomásban éltek, így amikor Alice lehetőséget kap, hogy Eleanor Roosevelt könyvtári mozgalmában önkénteskedhessen, kapva kap az alkalmon, így pedig egy olyan csapat tagjává válik, amelynek minden tagja meg kell hogy vívja saját harcait.

Áradó fény

Áradó fény

Jojo Moyes
Cartaphilus Könyvkiadó, 2020.
Alice Wright számára a fullasztó angliai létből való menekülést jelenti házassága a jóvágású, amerikai Bennett van Cleve-vel. Ám az 1930-as évek kisvárosi Kentuckyjának légköre legalább annyira nyomasztja Alice-t, mint korábbi élete - főleg a mindennapjaira rátelepedő apósa társasága.

„A történet középpontjában álló öt fantasztikus nő magával ragad már az első bekezdésben, és nem is engednek a történet végéig” – szól Reese Witherspoon ajánlója.

Lara Prescott – Titkos útjaink

Nem is olyan régen még olyan világban éltünk, ahol szó szerint a falnak is füle volt. Emberek tűntek el nyomtalanul egy véletlenül kiejtett rossz szó miatt, és akár az ártatlannak tűnő szomszédunk is lehetett KGB- vagy CIA-ügynök. A háborúkat azonban sosem azok vívják, akik elkezdik, hanem a kisemberek, akiket belevonnak. A politikatudományokból diplomát szerzett Lara Prescott a hidegháború olyan részeibe enged bepillantást, amelyek a ma élő átlagemberek számára talán már teljesen ismeretlenek – mindezt pedig a Borisz Paszternak Zsivago doktora mögött rejtőző hihetetlen, mégis igaz történet bevonásával teszi.

Titkos útjaink

Titkos útjaink

Lara Prescott
Alexandra Kiadó (A), 2020.
Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációjának bizonyuló Titkos útjaink lenyűgöző és hiteles regény a 20. század irodalmi klasszikusának titkos történetéről és két erős nő túlélésért vívott küzdelméről a hidegháború kíméletlen világában.

„Úgy éreztem magam, mintha egy új világba kerültem volna a regény olvasása közben.” (Reese Witherspoon)