Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. június 6.
Az eltűnt fák szigetét a Women"s Prize for Fiction díj rövid listájára válogatták!

Az eltűnt fák szigetét a Women's Prize for Fiction díj rövid listájára válogatták!

A könyves világ hírei

Manapság igazán pezseg az élet Elif Shafak körül, az írónő ugyanis legújabb regényével sorra gyűjti be a nemzetközi elismeréseket: Az eltűnt fák szigete többek között felkerült a Women’s Prize for Fiction díj rövid listájára. Ez a lista már az utolsó fordulót jelenti, amelyben összesen hat könyv maradt versenyben a március 8-án közzétett 16 jelöltből.

A Women’s Prize for Fiction az Egyesült Királyság legrangosabb éves könyvdíja, amely a nők által írt szépirodalmat ünnepli és ismeri el. Minden évben egy női szerzőnek ítélik oda, nemzetiségtől függetlenül. A jelölésnek két kikötése van, hogy a regény angol nyelven íródjon, és a díjazást megelőző évben az Egyesült Királyságban adják ki.

Elif Shafak az elmúlt időben sikert sikerre halmozott regényeivel, 2021-ben felkerült a BBC 100 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női alkotót számba vevő listájára.

Szintén ebben az évben új könyvével bekerült a Costa Book Awards kiválasztottjai közé is. Az, hogy Women’s Prize for Fiction díjat elnyeri-e, 2022. június 15-én este derül ki.

Az eltűnt fák szigete a polgárháború traumáját mutatja be, amely veszélyezteti a jövő generációját. Egy lírai elmélkedés a gyászról, a természetről és az örökölt traumáról, ami a megosztott Cipruson játszódik. Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

Az eltűnt fák szigete

Az eltűnt fák szigete

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2022.03.17.
Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

Az írónőnek nem ez az első jelölése, már 2008-ban is a díjra érdemesek között szerepelt, akkor Az isztambuli fattyú című művével jutott be, komoly port kavarva ezzel Törökországban, ahol perbe fogták könyve miatt. A Women’s Prize for Fiction díjat egyébként egynél többször még nem nyerte el senki, azonban – akárcsak Shafakot – van, akit már többször jelöltek. Reméljük az írónőnek sikerül nemcsak a legjobb hatban maradnia, hanem az első helyet is bezsebelnie.

Az isztambuli fattyú
Black Friday utolsó darabok

Az isztambuli fattyú

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2021.10.26.
Él egy furcsa török család Isztambulban, négy generáció, és csupa nő – köztük földrajztanárnő, csendes őrült, városszerte híres jósnő, tetováló-művésznő –, a férfi tagok ugyanis sajnálatosan rendre korán elhaláloznak.

A zsűrinek nehéz dolga van, így nyilatkozott a hat rövid listás könyv kiválasztása után:

„Ebben az évben rendkívül magas színvonalú beadványokkal voltunk megáldva, ami különösen megnehezítette a hosszú, 16 kötetes lista 6 kötetre való csökkentését. De a rövid lista csodálatosan sokféle történetet, témát, látásmódot és szerzőt sorakoztat fel, kezdve egy indián nő tapasztalataitól egy kísértetjárta könyvesboltban, egy női pilótáig az Antarktiszon. Az egyik regényt egy fa meséli el, a másikat egy könyv. Egyesek hangosan felnevetnek, mások könnyekben törnek ki, néha a két érzelmi megnyilvánulást ugyanaz a könyv éri el. Mi, bírók, nagyon szerettük olvasni őket; a nők által írt és az elmúlt években megjelent legjobb fikcióként ajánljuk őket. Az egyetlen problémánk most az lesz, hogy megtaláljuk a győztest ebből a hat ragyogó regényből.”

Korábbi Women's Prize for Fiction-díjas köteteink:

Hamnet
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Hamnet

Maggie O'Farrell
Európa Könyvkiadó, 2022.04.21.
A díjnyertes írónő, Maggie O'Farrell könyve ennek a házasságnak a ragyogó portréja, egy gyásztól és veszteségtől sújtott család és egy csodálatosan erős nő megrázó története. Közben gyengéden megidéz egy fiút, akinek az életét mára ugyan elfeledték, de nevét a világirodalom egyik legünnepeltebb darabja őrzi.
Egy amerikai házasság
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Egy amerikai házasság

Tayari Jones
Európa Könyvkiadó, 2019.
"A szerelem helyet követel az életedben, az ágyadban. Láthatatlanul helyet követel a testedben, áthajlítgatja a véredényeket, ott lüktet mindjárt a szívednél. És ha már nincs ott, semmi sem egész többé."