Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
július 25.
A Könyves Magazin EB-kihívásában az Európa Könyvkiadó két könyve is a legjobbak között!

A Könyves Magazin EB-kihívásában az Európa Könyvkiadó két könyve is a legjobbak között!

A könyves világ hírei

Az idén megrendezésre kerülő foci-EB iránt ismét nagy érdeklődést mutatnak a magyarok, ennek ellenére az irodalomkedvelők nem minden tagja követi figyelemmel a labdarúgást. A Könyves Magazin pontosan erre a problémára reflektálva alkotta meg a Könyves Európa Bajnokságot, amelynek köszönhetően az irodalom kedvelői sem maradnak ki a szurkolás izgalmaiból. A 2024 nyarán megrendezett bajnokságba az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent két regény is bejutott a nyolcaddöntőbe: Morvaország képviseletében Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című kötete, Anglia színeiben pedig Zadie Smithtől az NW vesz részt az összecsapásban. De pontosan miként is zajlik egy könyves EB, és kiket képvisel az Európa Könyvkiadó?

A játék fő célja, hogy az olvasók megismerkedjenek minél több ország szerzőivel, ezzel bővítve ismereteiket. Először a focibajnokság sorsolása alapján az adott országok nemzetisége szerint kiválasztják a legjobbnak ítélt könyvet, amely képviselni fogja a ,,csapatot”. A következőkben a közönségre van bízva, melyik fog továbbjutni: ugyanis a meccsek ideje alatt a kötetek a Facebookon lépnek pályára, ahol mindenki szavazhat a kedvencére, így döntve el, melyik marad bent a bajnokságban. Innentől kezdve az eredmények alakulása és a továbbjutók sora már eltér a közkedvelt sporttól, mivel nem csupán a könyvek ,,teljesítménye” a mérvadó, hanem a szurkolók véleménye és szavazatai egyaránt számítanak. Emellett nagy különbség, hogy a verseny győztese semmiképp sem részesül díjazásban, hiszen minden könyv lehet ugyanolyan izgalmas és szórakoztató, valamint a játék egyik célja, hogy az olvasóközönség megismerje a kisebb nemzetek íróit is. Rengetegen írtak már fantasyvilágban kibontakozó románcról, felnőttek egymásra találásáról a szürke hétköznapokban, vagy a gimnázium padjaiban a szőke hercegről ábrándozó tinikről, de mi a helyzet a házastársi szerelemmel? A Sörgyári capriccio szerzője, Bohumil Hrabal pontosan ezt a hiányt pótolja regényével, ahol az 1970-es évekbeli cseh idillen kívül a házas és a mindennapi élet apró örömeit tárja a műkedvelők elé, amiket egyaránt belecsempész történetébe. A cselekmény édesanyja és a sörgyár portásaként dolgozó nevelőapja életét meséli el – akinek feleségére munkatársai nagyon irigykedtek – onnantól kezdve, amikor a szerző még csak gondolatban létezett. A nagy sikernek örvendő regényből a cseh rendező, Jiří Menzel forgatott filmet 1980-ban.

Sörgyári capriccio

Sörgyári capriccio

Bohumil Hrabal
Európa Könyvkiadó, 2018.
A Sörgyári capriccio 1970-ben született. Hrabal a boldog időket örökíti meg benne, azt az időszakot, amikor ő még csak szerelmes gondolatként motoszkált az anyja fejében - ha igaz. Krónikában fogant költészet. Jiří Menzel felejthetetlen filmet komponált a szépségnek, a derűnek, az életörömnek és a komikumnak ebből az utánozhatatlan elegyéből.

Átevickélve Morvaországból az angliai esős, olvasáshoz tökéletes tájakra, a másik nyolcaddöntős író, Zadie Smith NW című művével belevethetjük magunkat a fullasztó, nagyvárosi életbe London utcáin. A négy fiatal, Leah, Natalie, Felix és Nathan ugyanabban a külvárosi tömbházban élnek születésük óta. Ennek hátránya, hogy mindent tudnak mindenkiről, de a legtöbbet mégis egymásról. A történet során az olvasó nyomon követheti a szereplők lelki vívódását, amiből kiderül: a nagyvárosi élet nemcsak megszokott napokat és apró örömöket tartogat, hanem ennél sokkal mélyebb dolgok is a felszínre kerülnek.

NW

NW

Zadie Smith
Európa Könyvkiadó, 2017.04.30.
Zadie Smith briliáns regénye négy fiatal napjait követi higanyszerű rezdülésekkel, olykor megfoghatatlanul, olykor az érzékszervi elviselhetőség határán.