Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. május 20.
A New York Public Library után a brooklyni könyvtár is felvette a kesztyűt a könyves feketelisták ellen

A New York Public Library után a brooklyni könyvtár is felvette a kesztyűt a könyves feketelisták ellen

A könyves világ hírei

Komoly gondot okoz Amerikában a tiltólistára száműzött könyvek folyamatosan növekvő száma, ami elsősorban a fiatalokat érinti. Tavaly az American Library Association (ALA) 729 „kifogásolható anyagot” jelentett a könyvtárak, iskolák és egyetemek gyűjteményei közül – ez több mint 1597 különböző könyv eltávolítását, vagy az arra irányuló igyekezetet jelenti. A legtöbb betiltani kívánt könyv a tizenéves korosztálynak készült, és afroamerikai és/vagy az LMBTQ+ közösséghez tartozó szerzők által íródott, vagy róluk szól. Ez az eddigi legnagyobb ilyen betiltási kísérltet azóta, hogy az ALA 20 évvel ezelőtt elkezdte összeállítani a feketelistáját. Így aztán a tizenévesek Amerika-szerte könyvtilalommal, cenzúrával és politikai kihívásokkal néznek szembe az iskolákban és a közkönyvtárakban.

Ezt azonban – érthető okokból – sokan ellenzik, és egyre több könyvpiaci szereplő lép fel a könyvcenzor ellen. Ahogy nemrég a New York Public Library, most a brooklyni könyvtár is csatlakozott azokhoz, „akik a tizenévesek jogaiért küzdenek, hogy azt olvashassák, amit szeretnek, hogy felfedezhessék önmagukat, és kialakíthassák a saját véleményüket”.

A brooklyni könyvtár segíteni szeretné az amerikai diákokat, hogy hozzájussanak olyan könyvekhez, amelyeket az iskoláikban betiltottak. Limitált ideig bárki, aki az Egyesült Államokban él, emellett 13 és 21 év közötti, ingyen igényelhet elektronikus olvasókártyát a könyvtárhoz. Ennek segítségével a brooklyni könyvtár közel 350 000 e-könyvhöz, 200 000 hangoskönyvhöz és egy hatalmas online adatbázishoz ad hozzáférést azoknak, akik maguk szeretnék eldönteni, mit olvassanak. Ezenkívül azok, akiknek már van olvasókártyájuk, megtekinthetik és elolvashatják a „gyakran kifogásolt könyvek” listáját online.

A Brooklyn Public Library ezzel a cselekedetével a Books UnBanned mozgalmat támogatja, amely a fő mozgatórugója a könyvek cenzúrázása és betiltása ellen harcolók csoportjának.