Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. május 15.
A New York Public Library több mint ezer „betiltott” könyvet tesz ingyenesen hozzáférhetővé

A New York Public Library több mint ezer „betiltott” könyvet tesz ingyenesen hozzáférhetővé

A könyves világ hírei

A New York Public Library reagálva arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt évben több mint 1500 könyvet távolítottak el a könyvtárakból – legtöbb esetben azért, mert faji és/vagy LMBTQ+ témákat is érintettek –, egy saját applikációt fejlesztett, hogy a betiltott könyveket mindenki számára ingyenesen elérhetővé tegye.

A kezdeményezés a Könyvek mindenkinek nevet kapta, és minden 13 évnél idősebb olvasó számára lehetővé teszi, hogy hozzáférjen a gyakran tiltottnak titulált könyvekhez a könyvtár saját alkalmazásán keresztül. Nincs sem várakozási idő, sem pedig pénzbírság – olvasható a könyvtár nyilatkozatában.

„A könyvek betiltására tett kísérletek és sikeres cselekedetek elsősorban a faji és/vagy LMBTQ+ kérdésekkel, vallással és történelemmel kapcsolatos címeket érintik, ami egyrészt rendkívül zavaró, másrészt teljes mértékben nyílt támadás a demokrácia alapja ellen” – mondta Tony Marx, A New York Public Library elnöke.

„A tudás hatalom, a tudatlanság pedig veszélyes: gyűlöletet és megosztottságot szül… A könyvtárak megalakulásuk óta azon dolgoznak, hogy leküzdjék ezeket az erőket, egyszerűen azzal, hogy a különböző perspektívákat és ötleteket mindenki számára hozzáférhetővé teszik” – mondta Marx.

Ezzel a projekttel a könyvtár éppen ezt teszi nagyobb léptékben: céljuk, hogy országszerte elérjék az olvasókat. A könyvtár küldetése a tudáshoz, az információhoz és a többféle látásmódhoz való szabad és nyílt hozzáférés elveiben gyökerezik. A Könyvek mindenkinek kollekció olvasókártyával vagy anélkül is elérhető. A betiltott könyvek közül elérhetővé teszi a könyvtár például az alábbiakat is:

Rozsban a fogó

Rozsban a fogó

Jerome David Salinger
Európa Könyvkiadó, 2021.03.17.
Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül.
A Legyek Ura

A Legyek Ura

William Golding
Európa Könyvkiadó, 2021.11.20.
1954-ben jelent meg először A Legyek Ura, amelyet ma már nyugodtan nevezhetünk a XX. század egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású irodalmi alkotásának, s ma éppoly időszerű, mint volt a megírása idején.
1984

1984

George Orwell
Európa Könyvkiadó, 2021.02.19.
"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt.
Bíborszín

Bíborszín

Alice Walker
Európa Könyvkiadó, 2021.06.15.
Európa Kapszula Könyvtár
Alice Walker (Georgia, 1944. február 9. – ) amerikai író, költő. A feminista mozgalom egyik fő képviselője. A Nemzeti Könyvdíj (National Book Award) első női afroamerikai nyertese. Művei eddig több mint 15 millió példányban keltek el.
Bíborszín című, 1982-ben megjelent, Pulitzer-díjas, Steven Spielberg által 1987-ben megfilmesített levélregényének üzenete időn és téren átívelő.

A New York Public Library arra biztat mindenkit, aki a szabad olvasás jogát szeretné támogatni, hogy csatlakozzanak hozzájuk.