Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
december 6.
Klasszikusok karácsonyra (is)

Klasszikusok karácsonyra (is)

Könyvajánló

„A klasszikusok jellemzője, hogy ezerszer olvassa őket az ember, és mindig talál bennük valami újat.”       (Woody Allen, író, filmrendező)

 

A klasszikus könyvek örökkön örökké velünk maradnak. Megállják helyüket napjaink fogyasztói kultúrájában, ahol időről időre könyvek tűnnek fel, majd merülnek feledésbe. Íróik megtanítanak bennünket a valódi értékek felbecsülhetetlen voltára, történeteik pedig évszázadok távlatából is aktuálisnak hatnak. Főszereplőik minduntalan saját természetük jobb megismerésére törekszenek, miközben esendő lényként az emberi lét korlátaival kell hadakozniuk.

Karen Blixen: Távol Afrikától

A Távol Afrikától című könyv az Isak Dinesen álnevén is alkotó Karen Blixen emlékirata. Könyvében visszaemlékezik azokra az évekre, melyeket a Nairobi melletti hegyekben, egy hatalmas kávéültetvényen töltött 1914 és 1931 között. Az írónő Dániából érkezett Kenyába, ahol szoros barátságot kötött a környék lakóival, és megismerte a táj egyedülálló szépségét, valamint az igaz szerelmet Denys Finch-Hatton személyében. Afrikai kalandjairól szóló beszámolója, amelyet azután írt, hogy elvesztette szeretett farmját, és visszatért Dániába, egy mesteri mesemondóé, egy olyan asszonyé, akit az író John Updike „a század egyik legfestőibb és leglángolóbb irodalmi személyiségének” nevezett.

Távol Afrikától

Távol Afrikától

Karen Blixen
Európa Könyvkiadó, 2023.11.01.
1912 telén egy huszonhét éves dán úrilány eljegyezte magát svéd unokatestvérével, Bror Blixen báróval. A házasságkötésre 1914 januárjában már a kelet-afrikai brit protektorátus kikötővárosában, Mombaszában került sor. Az egyik tanú Vilmos svéd királyi herceg volt, aki memoárjában így emlékezik a menyasszonyra: "Karcsú, jó alakú, okos szemű, dús gesztenyebarna hajú, bájos és elegáns fiatal nő…"

„Lenyűgöző, szenvedélyes történet és megható, költői tisztelgés egy elveszett világ emléke előtt.”   (The Times)

Emily Brontë: Üvöltő szelek

A nyugat-yorkshire-i lápvidéken játszódó Üvöltő szelek két nemesi család, az Earnshaw-k és a Lintonok viharos kapcsolatának története. A ma már időtlen klasszikusnak számító mű a maga korában is sarkos és ellentmondásos volt, hiszen a lelki és fizikai kegyetlenség nyílt ábrázolása szembeszállt a viktoriánus konvenciókkal és erkölcsökkel. Emily Brontë érzéki tehetséggel ír a szerelemről, a vágyódásról, a bosszúszomjról és az emberi természet gyarlóságáról.

Üvöltő szelek

Üvöltő szelek

Emily Bronte
Európa Könyvkiadó, 2023.09.20.
A világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi regénye. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és odaadás furcsa szövedéke a történet, egy magába forduló, romantikus lélek költői vallomása a szerelemről és a szenvedélyről.

Fordította: Borbás Mária

Jerome David Salinger: Rozsban a fogó

A Rozsban a fogó, vagy korábbi címén Zabhegyező a felnőtté válás irodalmának egyik klasszikusa. Főszereplője narrátori szerepbe bújva meséli el azt a három napot, amelyet New Yorkban töltött, miután kirúgták a vidéki magániskolájából, ahova képtelen volt beilleszkedni. A diáktársait felszínesnek és álszentnek találta, de New York-i tartózkodása alatt rájött, hogy a valódi hazugság a felnőttek világában is erőteljesen jelen van.

Rozsban a fogó

Rozsban a fogó

Jerome David Salinger
Európa Könyvkiadó, 2021.03.17.
Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Dosztojevszkij e lélektani regényében megrázó őszinteséggel és elgondolkodtató igazsággal ír az emberi hitványságról, a bűn beláthatatlan következményeiről és az emberi lélek mélységéről. A történetben Raszkolnyikov belső küzdelmét követhetjük végig, aki elvektől vezérelve egy gyilkosság elkövetésére vetemedik, ám nem számol a bűntudat fojtogató és lélekőrlő érzésével. A Bűn és bűnhődés egyike azon klasszikusoknak, amelyek örök érvényű igazságokat fogalmaznak meg az emberi lélek mélységeiről.

Bűn és bűnhődés

Bűn és bűnhődés

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Európa Könyvkiadó, 2023.04.30.
"- Bűn? Miféle bűn? - kiáltott az fel egyszerre tombolva. - Az, hogy megöltem azt az ocsmány, kártékony tetvet, azt az uzsorás vénasszonyt, akinek az elpusztításáért negyven vétkét megbocsátják az embernek, aki a szegények életnedvét szívta, ez lenne bűn? Dehogy törődöm vele, eszem ágában sincs elmosni."

„Lebilincselő olvasmány lesz, tűzzel a lelkemben írtam.”   (Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij levele Katkovnak, 1865. szeptember)

 

Lev Tolsztoj: Háború és béke

Tolsztoj monumentális regényében három befolyásos orosz személy sorsát mutatja be, akik mind-mind a rájuk nehezedő problémákkal harcolnak, míg az országban háború dúl. Pierre Bezuhov a napóleoni háborúkból való kiábrándulása után felfedezi az élet értelmét, Andrej Bolkonszkij a halál közelsége láttán új értékrendet teremt lelkében, Natasa Rosztova pedig az igazi emberi értékeket követve válik őszinte lélekké.

Háború és béke 1-2.

Háború és béke 1-2.

Lev Tolsztoj
Európa Könyvkiadó, 2022.04.21.
Nagy tér, nagy idő, földrésznyi események, császárok, hercegek, parasztok, katonák, rengeteg ember, köztük az olvasót holtig elkísérő emlékalakok – egészebb világ teremtésére elbeszélő még nem vállalkozott, hacsak egy nem: az Iliász szerzője.

Lev Tolsztoj: Anna Karenyina

Tolsztoj regénye a szerelemről a világirodalom egyik legismertebb és legbecsesebb művévé vált, amelyet akárhányszor olvasunk újra, minden alkalommal újabb finom árnyalatokat fed fel az olvasó előtt. A történet Annáról szól, aki egy másik férfival való házassága ellenére beleszeret egy ifjú katonatisztbe, ami felborítja addig harmonikusnak gondolt életét. Tragédiája éppen ezekből a szenvedélyes érzelmeiből és a lelki megpróbáltatások súlyából ered.

Anna Karenyina 1.-2.

Anna Karenyina 1.-2.

Lev Tolsztoj
Európa Könyvkiadó, 2021.11.15.
Anna Karenyina bizonyára a legelevenebb a világirodalom valamennyi nőalakja közül: mind újabb filmekben, balettelőadásokban és musicalekben láthatjuk, jöhet bármilyen új hullám az irodalomban, új erkölcsiség a társadalomban, szexuális forradalom és feminizmus, az ő története valamiért nem avul el.